Ανακοίνωση Νο 16/08.12.2021

            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 16             

                                                                                                                       Αθήνα 08.12.2021

Αγαπητές & Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σκοπός αυτής της ανακοίνωσής μας είναι να ενημερώσουμε, ιδιαίτερα εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και επομένως δεν έχετε e-mail ούτε πρόσβαση στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.sysype.gr,  για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, καθώς και για τις Αποφάσεις και το Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης  που πραγματοποιήθηκε στις 24.11.2021.

Ενημέρωση για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, μετά από επανειλημμένα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας ΟΣΤΟΕ και των Συνταξιουχικών Συλλόγων,  στις 13.05.2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, κατά την οποία έγινε γόνιμος διάλογος επί 1,5 ώρα. Συμμετείχαν: Η Πρόεδρος & ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της ΟΣΤΟΕ, η Πρόεδρος του Συλλόγου μας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής.

Στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας ανατέθηκε από την ΟΣΤΟΕ να αναπτύξει προφορικά το αίτημά μας και να απαντήσει στις ερωτήσεις των στελεχών του Υπουργείου. Έτσι, αφού αναπτύξαμε την διαμορφωμένη  κατάσταση στο Ταμείο,  δώσαμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει και για τους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ουσιαστικά καταργηθεί η επικουρική σύνταξη, ενώ σε ένα άλλο μικρότερο ποσοστό επιστρέφονται οι εισφορές τους, μέχρι την εξάντλησή τους, υπό μορφή μηνιαίας σύνταξης.

Στη συνέχεια, στις 14.06.2021, η Πρόεδρός μας μαζί με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας παρέδωσαν  φάκελο στο Υπουργείο, ο οποίος περιείχε στοιχεία που μας είχαν ζητηθεί, δηλαδή αφενός οικονομικά στοιχεία που διαχρονικά έχουμε συγκεντρώσει, αφετέρου Γνωμοδοτικό Σημείωμα του νομικού μας συμβούλου, ώστε να καταδειχτεί όχι μόνο η αναγκαιότητα και το δίκαιο του αιτήματός μας, για ένταξή μας στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, αλλά και η αδιαμφησβήτητη δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργείου για την επίλυσή του.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες οχλήσεις της Προέδρου μας προς το Υπουργείο, ώστε να δοθεί απάντηση στο αίτημά μας. Σημειώνουμε ότι οι οχλήσεις αυτές έγιναν εξ ονόματος της Ομοσπονδίας μας ΟΣΤΟΕ, αφού έχει εξουσιοδοτηθεί η Πρόεδρός μας να χειριστεί το θέμα. Σημειώνουμε την ξεχωριστή σημασία που έχει το γεγονός ότι η Πρόεδρός μας εξελέγη στο Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ, μετά το 39ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριό της.

Παράλληλα και με στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματός μας, στις 18.07.2021, ύστερα από αίτημα της Προέδρου μας σε συνεδρίαση του Δ.Σ της  Ομοσπονδία μας, η  ΟΣΤΟΕ καταχώρησε πληρωμένη ανακοίνωση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στην οποία ζητούσε την κοινωνικής προστασία  των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με την ένταξή τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επιστολές προς το Υπουργείο, επιστολή στον Πρωθυπουργό, Δελτία Τύπου, συναντήσεις και ενημέρωση όλων των Κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, επιστολές προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Έτσι στις 10.11.2021 κάλεσε την Πρόεδρός μας στέλεχος του Υπουργείου, το οποίο συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Μαΐου και την ενημέρωσε ότι οι Υπηρεσίες επεξεργάζονται τα «πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία» που προσκομίσαμε και ετοιμάζουν εισηγητικό σημείωμα για το θέμα μας προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμφωνήθηκε να ξαναμιλήσουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Συνάδελφοι, το αίτημα της κοινωνικής προστασίας των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν είναι μόνον δίκαιο, αλλά επιβάλλεται να λυθεί, με την ένταξή μας στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας των παροχών του. Μπορεί και πρέπει να λυθεί, παρά τα εμπόδια που βάζει η Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Διαφορετικά δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα οι διακηρύξεις ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα μείνει απροστάτευτος. Εξάλλου με την πάροδο των χρόνων, όλοι πλέον έχουν συγχωνευθεί στον  Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, με τελευταίο παράδειγμα τους ασφαλισμένους του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ της ΕΤΕ. Αναμένουμε λοιπόν την έκφραση της θέσης της Κυβέρνησης  για το θέμα μας….

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

  1. Η Γ.Σ. αποφασίζει να παραπέμψει την υπόθεση των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΣτΕ, για να κριθεί αν η Πολιτεία παρέλειψε την υποχρέωσή της, ενώ όφειλε και οφείλει να προβεί στη συγχώνευση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Συλλόγου να επιλέξει και να αποφασίσει τη χρονική στιγμή που θα προχωρήσει στη διαδικασία, σε συνάρτηση με την εξέλιξη των συζητήσεων με το Υπουργείο Εργασίας.
  2. Η Γ.Σ., αφού ενημερώθηκε για την οικονομική αιμορραγία που έχουμε υποστεί ως Κληρονόμοι εξ Απογραφής, η οποία συνεχίζεται λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών, αποφασίζει – εφόσον δεν υπάρχει νομικό κώλυμα – να διερευνηθεί η δυνατότητα και να πωληθούν τα ακίνητα εκ διαθήκης Χ. Σπηλιώτη, τώρα που έχουν ανέβει κάπως οι τιμές, με παράλληλη εξόφληση των δανειστών του αποβιώσαντος. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας που συγκλήθηκε σήμερα Τετάρτη 24.11.2021, αφού ενημερώθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και για την δραστηριότητα και λειτουργία της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. από την εκπρόσωπο στο Διοικητικό της Συμβούλιο Αγγελική Οικονόμου, με το σημερινό της ψήφισμα κρίνει ότι:

  1. Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε., κατά το προηγούμενο κρίσιμο για την πορεία της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. χρονικό διάστημα, ενήργησαν με υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα και με τεκμηριωμένες θέσεις, που οδήγησαν στην αντιμετώπιση των θεμάτων.
  2. Ο Σύλλογος των εν ενεργεία συναδέλφων, στις συναντήσεις του με τη Διοίκηση της Ε.Τ.Ε., υποστήριζε την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ταμείων της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε, ως δίκαιου αιτήματος που στηρίζεται στις συμφωνίες που έχουν υπάρξει και που δεν πρέπει να διαρραγούν αλλά να ενισχυθούν. Στάση καθ’ όλα θετική, υπεύθυνη και συναδελφική.
  3. Η θέση και η στάση της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε., σε αυτό το χρονικό διάστημα, που αναγνώρισε εκ νέου την υποχρέωσή της από τις υπάρχουσες συμφωνίες και τις επαναβεβαίωσε με την υλοποίησή τους στην πράξη, είναι θετική και την τιμά ιδιαίτερα.
  4. Οι προσπάθειες του Συλλόγου μας σε όλη αυτή την διαδικασία, με προετοιμασία και ενέργειες σε όλα τα μέτωπα, συνέβαλαν με τον καλλίτερο τρόπο στο σημερινό αποτέλεσμα.
  5. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε την πορεία μας αποφασιστικά και αγωνιστικά, όπως στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον εάν χρειαστεί.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

          Αγγελική Οικονόμου       Ευαγγελία Μερκούρη

Διαβάστε επίσης