Συντάξεις: Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε την προσωπική σας διαφορά – Δείτε αν θα πάρετε αύξηση

Η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που ανοίγει ή κλειδώνει την πόρτα των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και καθορίζει εν πολλοίς το ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις στο τέλος Ιανουαρίου 2023.

Η προσωπική διαφορά υπάρχει αν η σύνταξη που λαμβάνει ο συνταξιούχος είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρνε, εάν ο υπολογισμός της είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου.

Πως θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Αν δεν έχετε φυλάξει τα παλαιότερα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 που αναγράφουν την προσωπική σας διαφορά (θετική, αρνητική) για να τη βρείτε μπορείτε να εισέλθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους (ΕΔΩ). 

Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξετε την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης». Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS, θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας.

Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά, τις κρατήσεις σας, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκετε στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ , οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 ( 4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επαναυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7.75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Πως θα μηδενίσει η προσωπική διαφορά

Όπως έχει επισημανθεί όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023 επειδή διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά μπορεί να μηδενίσουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο αυτή η  κατηγορία θα λάβει φέτος, για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς  έχουν πλέον διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα την αύξηση των δικαιούχων.

Παράδειγμα:

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7.75% δηλαδή, 77.5  ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Σύμφωνα με την τελική ανάλυση του ΕΦΚΑ μεγάλη προσωπική διαφορά διατηρούν 910.073 συνταξιούχοι. Από αυτούς το 83% θα δει ενίσχυση του εισοδήματός του από άλλες πηγές.

Συγκεκριμένα:

  1. Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις στην καθαρή τους σύνταξη 515.480 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Οι ίδιοι θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.
  2. Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους 259.092 συνταξιούχοι και παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Επιπλέον η αύξηση που «κλείδωσε» στο 7.75% αντί του 7.5% που υπολογιζόταν αρχικά, μεγέθυνε  κατά 6.000 άτομα τον αριθμό των δικαιούχων σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΦΚΑ καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης τόσο απομειώνεται η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να δικαιούνται περισσότεροι ολόκληρη την αύξηση η μέρος αυτής.

Πότε θα μπει η αύξηση

Τέλος Ιανουαρίου, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου 1.7 εκ συνταξιούχοι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους την αύξηση 7,75% μετά από 12 χρόνια που οι αποδοχές τους είχαν μείνει στον «πάγο». Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1/1/2023. Αλλά και οι συνταξιούχοι που δε θα δουν αυξήσεις καθώς διατηρούν υψηλή «προσωπική διαφορά» θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει τη μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ ύψους 750 ευρώ, με την  αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ. Παράλληλα, ο εν λόγω συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ την μια επιπλέον σύνταξη.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα επίσημα οικονομικά μεγέθη για το 2022  (πληθωρισμός και ΑΕΠ) τον Οκτώβριο του 2023. Αν υπάρξει απόκλιση, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε επίσης