
Οι έρευνες της είχαν πολλές φορές στρέψει εναντίον της πολιτικά πρόσωπα ενώ προκάλεσαν και τις πρόωρες εκλογές. Οργή και αντιδράσεις στην Μάλτα για την μαφιόζικη δολοφονία της. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούν από χθες πολίτες στην Βαλέτα
Πολλά ανοιχτά μέτωπα φαίνεται ότι είχε η Μαλτέζα ερευνήτρια δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, γνωστή από την εμπλοκή της στις αποκαλύψεις των Panama Papers, η οποία δολοφονήθηκε με μαφιόζικο τρόπο, όταν εξερράγη βόμβα με την οποία ήταν παγιδευμένο το αυτοκίνητό της.
Η ανάρτηση αφορούσε στην εκδίκαση μήνυσης για δυσφήμιση την οποία φέρεται να είχε υποβάλει ο “απατεώνας”, όπως τον αποκαλεί, επιτελάρχης του πρωθυπουργού της Μάλτας Κιθ Σέμπρι, εναντίον του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίμον Μπουσούτιλ.
Η Galizia κατηγορεί τον Σκέμπρι ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στην κυβέρνηση προς όφελος των ιδιωτικών του επιχειρήσεων αλλά και για off-shore εταιρεία στον Παναμά την οποία διατηρεί μαζί με το υπουργούς της κυβέρνησης Μουσκάτ από το 2013.
“Υπάρχουν απατεώνες όπου κι αν κοιτάξεις. Η κατάσταση είναι απελπιστική” έκλεινε το τελευταίο της άρθρο η Galizia, η οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση Μουσκάτ, την οποία είχε μάλιστα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές μετά από αποκαλύψεις για off shore εταιρεία που φέρεται να διατηρούσε ο ίδιος και η σύζυγός του και συμπεριλαμβανόταν στην “αμαρτωλή” λίστα του Παναμά. Το ζευγάρι είχε αρνηθεί ότι διατηρούσε εξωχώρια εταιρία για να κρύψει χρήματα που είχε λάβει από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.
Η Galizia με ρεπορτάζ της είχε αναδείξει και τις υπόγειες σχέσεις και άλλων Μαλτέζων παραγόντων και πολιτικών με offshore εταιρείες αλλά και με μεγάλες πολυεθνικές, όπως η καπνοβιομηχανία Philip Morris.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της πρόωρα χαμένης δημοσιογράφου, ο πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Τραπέζας της Μάλτας Alfred Mifsud, φέρεται να έλαβε χρήματα από την καπνοβιομηχανία, προκειμένου να μεσολαβήσει στον τότε ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Υγείας John Dalli, αρμόδιο για την νομοθεσία καπνού της Ένωσης.
Ο Dalli που είχε απολυθεί από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για άλλο σκάνδαλο, ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα ότι είναι θύμα της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Galizia, o μαλτέζος πρώην κεντρικός τραπεζίτης, λάμβανε από την εταιρία Philip Morris International €2,750 μηνιαίως για να ενεργεί ως μεσάζων, καταβολή που σταμάτησε, όταν ο Επίτροπος Dalli οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Ο Mifsud δεν αρνήθηκε ότι λάμβανε χρήματα από την καπνοβιομηχανία αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν αμοιβή για υπηρεσίες συμβούλου που παρείχε σχετικά με τις τοπικές αγορές, την καπνοβιομηχανία και την “συλλογική νομοθεσία που περνούσε από το κοινοβούλιο εκείνη την εποχή».
Η Μαλτέζα δημοσιογράφος, τον περασμένο Ιανουάριο, αντιμετώπισε μήνυση για δυσφήμιση από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Dr. Christian Cardona, μετά από την αποκάλυψή της ότι κατά την διάρκεια επίσημου ταξιδιού του στην Γερμανία, εθεάθη σε οίκο ανοχής μαζί με τον Joseph Gerada, υπεύθυνο πολιτικής για την προεδρία της ΕΕ.
Μετά από την μήνυση του Μαλτέζου πολιτικού, τα περιουσιακά στοιχεία της δημοσιογράφου πάγωσαν και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ανταπεξέλθει στα έξοδα της δίκης.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της 53χρονης δημοσιογράφου το βράδυ της Δευτέρας, στην πόλη Σλιέμα της Μάλτας.
Την ίδια ώρα, νέα τροπή δίνουν οι πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση της Μάλτας. Σύμφωνα με αυτές, η 53χρονη δημοσιογράφος έχει καταγγείλει στην αστυνομία πριν από δύο εβδομάδες ότι δέχεται απειλές, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες.
“Καταδικάζω χωρίς περιστροφές αυτήν την βάρβαρη επίθεση σε βάρος ενός ανθρώπου, αλλά και κατά της ελευθερίας της έκφρασης στη Μάλτα”, είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέφ Μουσκάτ.
“Όλοι ξέρουν ότι η κ. Daphne Caruana Galizia ήταν κριτική απέναντί μου, πολιτικά και προσωπικά, όπως και απέναντι σε άλλους. Όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη”, είπε.
Το νοικιασμένο αυτοκίνητο στο οποίο μετέβαινε η δημοσιογράφος έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Μέσα ενημέρωσης της Μάλτας αναφέρουν ότι το σώμα της δημοσιογράφου έχει διαμελιστεί. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η Μάλτα έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και το FBI.
Πηγή: news247.gr



