Συντάξεις χηρείας: Πρόταση ΕΝΔΙΣΥ για να αποτραπούν νέες περικοπές – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Ηχηρή παρέμβαση, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας,  Κυριάκο Μητσοτάκη, για το «φλέγον» θέμα των συντάξεων χηρείας, πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ επανέλαβε το πάγιο αίτημά του να μην εφαρμοστεί  το μέτρο των νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας, όπως έχει προαναγγείλει, με διαρροές, ότι θα πράξει η Κυβέρνηση.

Το ΕΝΔΙΣΥ έκανε λόγο για ένα πολύ σκληρό μέτρο και για κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων, εν μέσω παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας σε βασικά προϊόντα επιβίωσης. Το Δίκτυο επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι χηρείας αποτελούν μια πολύ ευαίσθητη κατηγορία πολιτών και η Πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να επιβιώσουν.

Η πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ για να μην προκύψουν νέες περικοπές στις συντάξεις χηρείας, εστιάζεται σε δύο μέρη: Αφενός στη διατήρηση, για τις συντάξεις αυτές, του ορίου στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ, όπως ορίζει νόμος του 2020. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόμου που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος. Αφετέρου προτείνεται όχι μόνο να μην γίνουν περικοπές, αλλά και να επιστραφούν ποσά σε χιλιάδες δικαιούχους, που υπέστησαν μειώσεις κατά την τελευταία τριετία. Το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό και δεν αξίζει για να οδηγήσει την Κυβέρνηση σε ένα ακόμα σκληρό μέτρο σε βάρος αυτής της τόσο ειδικής κατηγορίας, συνταξιούχων, τονίζει με νόημα το Δίκτυο.

Το κείμενο της επιστολής:

Αθήνα 22/7/2024

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ-ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΞ ΙΔΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Θα θέλαμε να σας αναπτύξουμε τη θέση μας σχετικά με τις συντάξεις Χηρείας- θανάτου εξ ιδίου δικαιώματος. 
Ο εργαζόμενος, καθ’ όλο τον ασφαλιστικό του βίο πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ούτως ώστε όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να λαμβάνει την αντίστοιχη σύνταξη.
Εάν λοιπόν επέλθει το μοιραίο στη ζωή του, αυτή την σύνταξη που δικαιούται, την λαμβάνει εφόσον βρίσκεται εν ζωή, ο σύζυγος ή η σύζυγος.

Σύμφωνα με νομοθεσία που η δική σας κυβέρνηση θεσμοθέτησε, από το 2020 ισχύει ότι μετά την πάροδο μιας τριετίας, η σύνταξη χηρείας, από το 70% της αρχικής σύνταξης που καταβάλλεται έως τότε, να μειώνεται κατά το ήμισυ. Πρόκειται για πολύ άδικη ρύθμιση, που ήδη εφαρμόζεται σε δικαιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα.

Τώρα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επεκτείνει την εν λόγω διάταξη και σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο μάλλον που υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν ποσά από αυτούς τους συνταξιούχους, να επιστραφούν στον e-ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Προτείνουμε: Να ψηφιστεί νέα διάταξη νόμου με την οποία θα δίδεται στον χήρο ή την χήρα το ποσό του 70% της σύνταξης του θανόντα έως και το τέλος της ζωής του επιζώντα. Επίσης, σε όσους έχουν περικοπεί ήδη οι συντάξεις χηρείας, να επανέλθουν και αυτές στο όριο του 70%. Διαφωνούμε με την όποια άλλη μείωση στις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος την στιγμή που για μια ολόκληρη ζωή έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές από τον θανόντα .

Θεωρείται ιεροσυλία.

Το δημοσιονομικό κόστος διατήρησης των συντάξεων χηρείας στο 70% είναι ελάχιστο, τα στοιχεία προκύπτουν από το Υπουργείο Εργασίας. Το ΕΝΔΙΣΥ είναι στη διάθεσή σας για να αναπτύξει ακόμα καλύτερα τις θέσεις του. Μην επιβάλλεται νέες περικοπές στους συνταξιούχους χηρείας, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο, παρατεταμένης ακρίβειας.

Με εκτίμηση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                           Π. Μουρίκη

Διαβάστε επίσης

Επιστολή ΟΣΤΟΕ – Επανυπολογισμός συντάξεων Εθνικής Τράπεζας όταν λαμβάνονται περισσότερες από μία συντάξεις

Αναδημοσίευση Επιστολής ΟΣΤΟΕ προς την Κυβέρνηση και τον ΕΦΚΑ. Το Ιστορικό που αναφέρεται στην επιστολή είνα... Read More