Πειραιώς: Αναδίπλωση της διοίκησης για τους 140 τραπεζοϋπαλλήλους

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της απόφασης να τεθούν σε αναγκαστική άδεια οι 140 εργαζόμενοι καταστημάτων της Πειραιώς, που κλείνουν μέσα στον Νοέμβριο και δεν δέχθηκαν να αποχωρήσουν ….. οικειοθελώς, η διοίκηση της τράπεζας δείχνει να  αλλάζει ρότα.  

Όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ υπήρξε δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης των εν λόγω εργαζομένων και θα τους αξιοποιήσει είτε σε θέσεις του δικτύου είτε μέσω τηλεργασίας σε κεντρικές υπηρεσίες.

Άρα, σύμφωνα με τη δέσμευση της διοίκησης -που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη- δεν πρόκειται οι 140 τραπεζοϋπάλληλοι να βγούν σε αναγκαστική άδεια τη Δευτέρα (30 Νοεμβρίου) όπως ήταν προγραμματισμένο και θα εξερευθεί τρόπος απασχόλησής χωρίς μάλιστα μεταθέσεις εκτός του τόπου κατοικίας τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι της αναδίπλωσης της διοίκησης είναι πολιτικοί. Αφενός υπήρξε παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν επιθυμούσε να χρεωθεί πολιτικά απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη μη πληρωμή των τόκων μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) το δημόσιο έχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο (61,3%) της Πειραιώς, μέσω του ΤΧΣ. Αφετέρου η βούληση της αντιπολίτευσης να «σηκώσει» πολιτικά το θέμα, όπως φάνηκε από την ερώτηση 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντες για τις προθέσεις της διοίκησης της τράπεζας. 

Εν τω μεταξύ την πρωθυπουργική παρέμβαση για την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να τεθούν σε αναγκαστική άδεια 140 περίπου εργαζόμενοι, προκειμένου να αναγκασθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, είχε ζητήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στο κείμενο του ΣΕΥΤΠΕ επισημαίνεται ότι το δημόσιο πλέον να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ:

«Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ,

η από 23.11.2020 ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς προς το επενδυτικό κοινό επιβεβαιώνει την οριστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη μη παροχή έγκρισης στο αίτημα της Τράπεζας για την πληρωμή σε μετρητά του ετήσιου τοκομεριδίου των υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και ουσιαστικά την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,3%.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, με το Δημόσιο πλέον να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας μέσω του ΤΧΣ, παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε ξεκάθαρη θέση στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο εργασιακό περιβάλλον της Τράπεζας Πειραιώς, η Διοίκηση της οποίας καταφεύγει σε καταχρηστικές και αντεργατικές πρακτικές, θέτοντας σε αναγκαστική άδεια 140 εργαζόμενους από καταστήματα που κλείνουν – πολλά εξ αυτών σε ακριτικές και εθνικά ευαίσθητες περιοχές – και οι οποίοι δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο μάλιστα υπερκάλυψε το προηγούμενο διάστημα τους στόχους που η ίδια η Τράπεζα έθεσε, με την υπαγωγή σε αυτό περίπου 1.000 εργαζομένων.

Όπως είναι αντιληπτό, η θέση σε αναγκαστική άδεια εργαζομένων – προκειμένου αυτοί να εξωθηθούν στη «εθελούσια» ανεργία, με την εκβιαστική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης – που με την πολυετή προσφορά τους στήριξαν και στηρίζουν τη διαρκή προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στην κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, σε δύσκολες μάλιστα περιόδους για τον τόπο, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 
Επιπλέον, προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα, τα οποία ομοίως σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας και να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας:

  • Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες πρακτικές;
  • Αν ναι, συναινεί σε αυτές, οδηγώντας παραγωγικούς εργαζόμενους στην ανεργία;
  • Αποδέχεται την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας, η οποία καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας και την πολυδιαφημισμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας;

Δεδομένου ότι η μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης Τράπεζας βρίσκεται πλέον στενά συνυφασμένη με τις Κυβερνητικές επιλογές, ευελπιστούμε και αναμένουμε τις παρεμβάσεις σας, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εργασιακής νομιμότητας, που αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για τον αναπτυξιακό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τράπεζα στις κρίσιμες περιστάσεις για τον τόπο.

Στο ίδιο πλαίσιο, σας καλούμε σε απευθείας συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε διεξοδικά και να μεταφέρουμε από τα πλέον επίσημα χείλη σε 10.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τις μελλοντικές σας προθέσεις σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστε επίσης