Ξεκίνησε ο επανυπολογισμός των συμπληρωματικών συντάξεων της ΕΠΑΣΠΠΕ για τους συναδέλφους που είναι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ.

ethnokarta_logo_circle_petrol

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με προηγούμενες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας,  σας είχαμε κάνει γνωστό ότι το Δ.Σ. της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. αποφάσισε ομόφωνα, μετά τον επανυπολογισμό των Συντάξεων του ΕΦΚΑ από 01.01.2019 και  τον «επανυπολογισμό των συντάξεων που καταβάλλει η Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. στους συνταξιούχους Κύριου Ασφαλιστικού Φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 3 & 10 παρ.1 εδ.β του Κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου Συμπληρωματικής Κύριας Σύνταξης και τη σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου, κ. Γ. Τσάκωνα».

Όπως είχαμε επισημάνει, η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, στην πράξη σημαίνει, για ικανό αριθμό μελών μας την μείωση της  συμπληρωματικής σύνταξης που τους καταβάλλει η Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. και επιπλέον επιστροφή, με τμηματικές μηνιαίες δόσεις, αναδρομικών ποσών τα οποία φέρονται ως οφειλόμενα από 01.01.2019. Επίσης για άλλα μέλη μας σημαίνει την αύξηση της συμπληρωματικής τους σύνταξης της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. και καταβολή σε αυτούς αναδρομικά ποσά, πάλι από 01.01.2019.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας,  απέστειλε επιστολή στα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. στις 30.06.2023, με την  οποία ζητούσε να αναθεωρηθεί μερικώς η εν λόγω απόφαση και:

-Να μην προχωρήσουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον σε μειώσεις  επί των μειωμένων συντάξεων της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.

-Να μην προχωρήσουν σε μονομερή επιβολή παρακρατήσεων για αναδρομική επιστροφή μέρους των παροχών που έχουν καταβληθεί από το 2019.

-Να προχωρήσουν στην θετική αναπροσαρμογή των συντάξεων και στην απόδοση αναδρομικών από το 2019, σε όσους συνταξιούχους τα δικαιούνται.

 

Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί, με την οποία – όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.  – είναι απόλυτα σύμφωνη η Διοίκηση της ΕΤΕ. Tο μόνο που βελτιώθηκε ήταν το ποσοστό κράτησης έναντι των αναδρομικών οφειλών, από 15% σε 10% μηνιαίως.

Έτσι από τις συντάξεις Οκτωβρίου που προπληρώθηκαν τέλος Σεπτεμβρίου, επανυπολογίσθηκε η σύνταξη της Ε.Π.Α.Σ.Π.Π.Ε. σε μικρό αριθμό συναδέλφων και εστάλη σε αυτούς σχετική ενημερωτική επιστολή από την Υπηρεσία.

Ο επανυπολογισμός θα συνεχιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες σταδιακά για όλους τους συνταξιούχους ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν αντίστοιχη ατομική ενημέρωση. 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ο Σύλλογος δεν έχει εικόνα για τον κάθε έναν από εσάς, αφού πρόκειται για αυστηρά προσωπικά δεδομένα κι έτσι εμείς δεν είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε καμία πληροφόρηση, για το πώς διαμορφώνεται η σύνταξή σας μετά τον επανυπολογισμό. 

Ο επανυπολογισμος των συμπληρωματικών συντάξεων της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. όταν άλλαζαν τα μικτά των συντάξεων του ΕΦΚΑ ήταν μια πάγια τακτική που ακολουθούσε η Υπηρεσία, από την αρχή της λειτουργίας του Φορέα μας. Μέχρι το 2009 αυτό ήταν προς όφελος όλων μας, γιατί αφού δινόντουσαν κάθε χρόνο αυξήσεις στις συντάξεις του ΕΦΚΑ, οπότε αυξάνονταν τα μικτά, γινόταν επανυπολογισμός κι από την Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. στις συμπληρωματικές συντάξεις της  και δινόντουσαν αυξήσεις επίσης. Από το 2009 και μετά,  για πολλά χρόνια, οι συντάξεις της  Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. έμειναν ίδιες, γιατί δεν δινόντουσαν αυξήσεις στον ΕΦΚΑ, οι μνημονιακές μειώσεις εμφανιζόντουσαν ως κρατήσεις, χωρίς να αλλάζουν τα μικτά, οπότε δεν επανυπολογίζονταν  και οι συντάξεις της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. Το 2019 όμως, με τον Ν. 4387/2016 έγινε επανυπολογισμός των συντάξεων του ΕΦΚΑ, οπότε μειώθηκαν τα μικτά, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το πληρωτέο ποσό, αφού θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά. Η Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. μέχρι τώρα δεν είχε κάνει καμία κίνηση επανυπολογισμού των συντάξεών της  λόγω αλλαγής – μείωσης των μικτών των συντάξεων του ΕΦΚΑ και αυτό έρχεται να κάνει τώρα, με καθυστέρηση. Εξυπακούεται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια τακτική επανυπολογισμού και τα επόμενα χρόνια που θα δίνονται και πάλι αυξήσεις από τον ΕΦΚΑ.   

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε Σύλλογος όλων και αυτών που θα υποστούν μειώσεις αλλά και αυτών που θα έχουν αυξήσεις και φυσικά δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην επιστολή που έγινε προς την ΕΤΕ για οικονομική ενίσχυση του Λογαριασμού  Σύνταξης και φέτος, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

          Αγγελική Οικονόμου       Ευαγγελία Μερκούρη

Διαβάστε επίσης