Ανακοίνωση Νο 19/20.06.2022: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 6ος 2019- 5ος 2022: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ

 

             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 19                  

                                                                                                                       Αθήνα 20.06.2022

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 6ος 2019- 5ος 2022:

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ

 

Διαβάζοντας κανείς τον 38ο Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προς το Συνέδριο Αντιπροσώπων της 19.06.2022, που αφορά την περίοδο Ιούνιος 2019 –Μάιος 2022, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί:

Γιατί τόση προσπάθεια, γιατί τόσο μελάνη, γιατί τέτοια προβολή αριθμών, γιατί τόσοι διθυραμβικοί τίτλοι για το έργο τους και για το Ταμείο,  στο οποίο οι αριθμοί ευημερούν και οι συνταξιούχοι του δυστυχούν!!!

Γιατί τόση μυστικοπάθεια στο θέμα της δημοσίευσης των αναλογιστικών τους μελετών;

Με δικά τους χρήματα τις καταρτίζουν ή με χρήματα των ασφαλισμένων του Ταμείου; Γιατί λοιπόν τις αποκρύπτουν; Δεν γνωρίζουν οι Συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, να τις διαβάσουν; Τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν ειδικές και ξεχωριστές γνώσεις, που τους επιτρέπουν να τις κατανοούν και να τις μεταφράζουν όπως εκείνα καταλαβαίνουν και επιθυμούν, γράφοντας στον Απολογισμό τα δικά τους φιλτραρισμένα συμπεράσματα;

Η μόνες δημοσιευμένες Αναλογιστικές Μελέτες στην Ιστοσελίδα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι των ετών 2012,2013 & 2014. Οι επόμενες, των ετών 2015, 2016,2018 κλπ. γιατί αποκρύπτονται ως επτασφράγιστα μυστικά;; Μα επειδή όλες οι Αναλογιστικές Μελέτες μέχρι σήμερα, μα όλες, χαρακτηρίζουν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ως μη βιώσιμο, με συγκεκριμένα αναλογιστικά επιχειρήματα, τα οποία είναι κατανοητά σε όλους και μάλιστα σε τραπεζοϋπάλληλους.

Εκτός από τη γνωστή ομάδα της Διοίκησης του Ταμείου, που πρόσφατα παραιτήθηκε, τους κλώνους της και όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω απ’ αυτούς και ενορχηστρώνουν χρόνια τώρα την μοιραία κατάληξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Βιωσιμότητα

Γράφουν και μιλούν για βιωσιμότητα πλέον του Ταμείου, για 30 ακόμη χρόνια, έως το 2051!! Μήπως μέχρι τότε θα έχει γίνει ένα ακόμη θαύμα;; Μήπως θα έχουμε εξοφλήσει και το χρέος μας ως Χώρα;;

Εμείς έχουμε να τους πούμε: Φυσικό είναι, ένας Ασφαλιστικός Οργανισμός ο οποίος καταργεί τις Συντάξεις που έχουν υπολογισθεί ακόμη και με το Νέο Καταστατικό,  να διαιωνίζεται ως «κουφάρι»!

Μόνο που δεν μας λένε με τι συντάξεις θα είναι βιώσιμο το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ως το 2051. Για παράδειγμα, με ανώτατη επικουρική 390€, χωρίς καμία αναπροσαρμογή, για να μπορέσει κάποιος ασφαλισμένος να λαμβάνει αυτό το ποσό για 30 χρόνια από σήμερα, πρέπει να έχει στην ατομική του  μερίδα  μικτές εισφορές 140.000€. Εάν έχει λιγότερες δεν θα μπορεί να λαμβάνει 390€ για 30 χρόνια, αλλά σε λιγότερο από τα μισά χρόνια, θα του καταργηθεί κι εκείνου η σύνταξη και θα λαμβάνει την κατώτατη (αν δεν αλλάξει πάλι κάτι) που σήμερα είναι το επίδομα επαιτείας 50€.

Πολλοί λίγοι ασφαλισμένοι έχουν στη μερίδα τους 140.000€. Κάποιοι βρίσκονται στα μισά και η συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ 30.000€ – 40.000€. Επομένως θα λαμβάνουν τις εισφορές τους ως σύνταξη, στο  χρονικό διάστημα των 10 ετών περίπου και στη συνέχεια, προσερχόμενοι στο «κλαμπ» των λεγόμενων «κόκκινων συνταξιούχων», ίσως(;;) θα λαμβάνουν τα 50€ μικτά (επαναλαμβάνουμε, αν δεν αλλάξει πάλι κάτι…). Με αυτό το ποσόν εννοούν τη βιωσιμότητα ως το 2051 κι αυτό αβέβαιο!

Αυτό είναι το ένα που αποκρύπτουν. Το δεύτερο είναι η αγοραστική αξία της λεγόμενης Επικουρικής Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τους όρους της Δημόσιας Κοινωνικής Επικουρικής Ασφάλισης αλλά πρόκειται για αμφιλεγόμενη επιστροφή εισφορών.

Δεν μας λένε λοιπόν, αυτά τα 390€ μικτά, μετά από 30 χρόνια, τι αγοραστική αξία θα έχουν; Με τον διψήφιο πληθωρισμό που εξελίσσεται σήμερα, ας μας πουν μετά από 2 χρόνια, τι αγοραστική αξία θα έχουν, που ούτε ως αριθμός δεν θα υπάρχει!

Πολύ περισσότερο, που οι Αναλογιστικές Μελέτες του ίδιου του Ταμείου, αναφέρουν με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, πως η επιστροφή των εισφορών δεν είναι βέβαιη και μάλιστα η μελέτη του 2018, εμφανίζει ως μοναδικό σενάριο  πιθανής επιστροφής των εισφορών, Ανώτατο Πλαφόν σύνταξης τα 200€ μέχρι την εξάντληση των εισφορών και μηδενισμό των 50€ στους λεγόμενους «κόκκινους» συνταξιούχους!!

 

Κάνοντας τη συκοφαντία επιστήμη, επαναλαμβάνουν μονότονα στον Διοικητικό τους Απολογισμό, στις ανακοινώσεις τους και παντού, ότι οι συνταξιούχοι επιδιώκουν την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στα 990,77€ και ότι με αυτό το ποσό το Ταμείο θα έχει έλλειμμα 972εκ€

Εξηγούμε λοιπόν στον κάθε ασφαλισμένο ότι:

Το Ανώτατο Πλαφόν των 990,77€ δινόταν σε λίγους υψηλόβαθμους συνταξιούχους για την περίοδο 2006 έως 07/2012. Στη συνέχεια, μέχρι τον 12/2013 μειώθηκαν σταδιακά οι συντάξεις σε Ανώτατο Πλαφόν 390€ – Κατώτατο Πλαφόν 150€ με παράλληλη κατάργηση Δ.Χ., Δ.Π. & Ε.Α.

Αυτό το εύρος των συντάξεων, οι Συνταξιουχικοί Σύλλογοι που λοιδορούμαστε συστηματικά, το είχαμε εγγράφως αποδεχτεί, στέλνοντας κοινή επιστολή στο Ταμείο, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο διάλογο για Καταστατικές αλλαγές και επιπλέον είχαμε προτείνει επιβολή εισφοράς 7% στις μηνιαίες συντάξεις μας, προς χάριν της βιωσιμότητας του Ταμείου, που με την τότε συνταξιοδοτική δαπάνη ισοδυναμούσε περίπου, σαν να ασφαλίζονταν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 1.000 νέοι εργαζόμενοι.

Με αυτό το εύρος συντάξεων και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους ΙΚΑ, η Αναλογιστική Μελέτη του 2014, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ταμείου, προσδιόριζε στα συμπεράσματά της το αναλογιστικό  έλλειμμα στα 191εκ€.  

Αυτά τα αποσιωπούν σκόπιμα και πολώνουν τους εργαζόμενους κατά των συνταξιούχων. Είναι τουλάχιστον αστείο να επιχειρηματολογούν ότι δεν παραιτούμαστε από κανένα δικαστήριο σε βάρος του Ταμείου. Φυσικά και δεν παραιτούμαστε, γιατί ποτέ δεν θέλησαν πραγματικά να συνεννοηθούν συναδελφικά με τους Συνταξιοδοτικούς Συλλόγους. Οι Συνταξιουχικοί Σύλλογοι αποδέχθηκαν εγγράφως, όπως προ είπαμε τις μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση των  Δ.Χ., Δ.Π. & Ε.Α. που έγιναν μέχρι τον 12ο/2013.

Οι Συνταξιουχικοί Σύλλογοι απέδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν για Καταστατικές αλλαγές και να αποδεχτούν  εξορθολογισμό των συντάξεων. Αυτά που δεν αποδέχονται είναι:

  • Την κατάργηση της υπολογισμένης σύνταξης με τις διατάξεις του νέου καταστατικού και την οριζόντια απονομή αντί αυτής, επιδόματος επαιτείας 50€ μικτά.
  • Την βίαιη μετατροπή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από Επικουρικό Ταμείο σε Ταμείο επιστροφής εισφορών.
  • Την αυθαίρετη και πραξικοπηματική διαγραφή των συνταξιούχων από μέλη του Ταμείου.  

 

Γράφει το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον Απολογισμό του για διεκδικήσεις έναντι των Τραπεζών, από «περιουσιακές ζημιές στο Ταμείο» εξαιτίας προγραμμάτων Εθελούσιας Εξόδου του Προσωπικού τους.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά με ποιο τρόπο;; Με  ένα εξώδικο που απέστειλαν προς τις εμπλεκόμενες Τράπεζες; Αλήθεια στις 12 συναντήσεις που λένε πως έκαναν με τις Διοικήσεις των Τραπεζών την περίοδο 7/2019 – 5/2022 και στις Γ.Σ. τους που λένε ότι συμμετείχαν, δεν βρήκαν τίποτα να πουν;

Φυσικά ούτε καν το έθεσαν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα! Πήγαν και έφυγαν άπρακτοι και άφραγκοι! Τόσο σοβαρή διεκδίκηση!! Με ένα εξώδικο μόνο…

Εμείς έχουμε να τους πούμε:

Θα σας αποδοθεί το «Νόμπελ Εργοδοτών» για το έργο σας!!

Ολόκληρη ομάδα δικηγόρων παρίστανται απέναντί μας στα δικαστήρια για να σας υπερασπιστούν. Μεταξύ αυτών και καθηγητές. Γιατί δεν τους αναθέτετε να τεκμηριώσουν νομικά το θέμα των αποζημιώσεων του Ταμείου για τις Εθελούσιες Εξόδους  και να στραφούν κατά των Τραπεζών, οι οποίες ναι μεν τις εφαρμόζουν συνεχώς αλλά δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία για τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία; Όχι μόνο δεν τολμάτε να πράξετε κάτι τέτοιο αλλά ούτε να το σκέφτεστε δεν θέλετε κι ας προϋπολογίζετε για «Αμοιβές Νομικών»  ετησίως περί τα 150.000€ και για «Αμοιβές λοιπών φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες» 120.000€!!

 

Σχετικά με τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Γιατί τόση συκοφαντία, λιβελλογραφία και παραποίηση της πραγματικότητας για το πρώην ΕΤΕΑΕΠ νυν Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο επιδιώκουμε να ενταχθούμε  οι Συνταξιουχικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία μας ΟΣΤΟΕ και Σύλλογοι Εργαζομένων που υπερασπίζονται τη Δημόσια Κοινωνική Επικουρική Ασφάλιση;

Όλοι εμείς επιδιώκουμε την ένταξη, για να συνεχίσουμε να έχουμε την επικουρική μας σύνταξη, για την οποία καταβλήθηκαν οι εκ του Καταστατικού προβλεπόμενες εισφορές, με την προσδοκία να λαμβάνουμε δια βίου σύνταξη,  όπως κάθε πολίτης αυτής της Χώρας.

Αλήθεια, εσείς που πανηγυρίζετε ότι με το καταπληκτικό σας έργο, θα επιστρέψετε τις εισφορές στους εργαζόμενους (;;;) μέχρι αυτές να τελειώσουν, αλήθεια γιατί δεν αναφέρετε τίποτα για το ύψος της Επικουρικής Σύνταξης που θα λαμβάνουν, δια βίου,  οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, μετά την νομοθετική ρύθμιση της ένταξής τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ;

Πώς να τολμήσετε να καταδείξετε τη σκοπιμότητα των ενεργειών σας! Η  προσπάθειά σας είναι:

  • Να μην υποχρεωθούν οι Εργοδότριες Τράπεζες που σας ασφαλίζουν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, να καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές στον e-ΕΦΚΑ, είτε με εφάπαξ ποσά είτε με επιπλέον ποσοστιαίες εισφορές, όπως υποχρεώθηκε να καταβάλει η ΕΤΕ, προκειμένου το Κρατικό Επικουρικό να ανταποκριθεί στις εξορθολογισμένες μεν, αλλά δίκαιες και ανεκτές Επικουρικές Συντάξεις των «Εθνικάριων». 
  • Να συνεχίσει η γνωστή Εργοδότρια Τράπεζα να διαχειρίζεται τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ
  • Να συνεχίσετε εσείς προσωπικά να έχετε την διοικητική και οικονομική διαχείριση του Ταμείου.

Εσείς αντίθετα, για να μην ενταχθεί το Ταμείο στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, προσπαθείτε να απαξιώσετε το Κρατικό Επικουρικό στα μάτια των εργαζομένων και παράλληλα  χύνετε «κροκοδείλια δάκρυα» για τον καημένο Έλληνα Φορολογούμενο Πολίτη, που θα επιβαρυνθεί δήθεν το κόστος της ένταξης.

Αποκρύπτετε ότι οι Επικουρικές Συντάξεις του e-ΕΦΚΑ, παρά τις μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν την τελευταία 10ετία, δεν καταργούνται μόλις τελειώνουν οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Βλέπετε ούτε η Τρόικα, στα πιο σκοτεινά μνημονιακά χρόνια, δεν πρότεινε την κατάργηση της σύνταξης, ως μέτρο βιωσιμότητας για κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο. Αυτό το τερατώδες εφεύρημα είναι δικής σας πατρότητας! Έχει την σφραγίδα και την υπογραφή Σας! Εσείς είστε πιο μπροστά από την Τρόικα και το ΔΝΤ!!

Στον Απολογισμό σας επιρρίπτετε την ευθύνη της κατάργησης του Διανεμητικού Συστήματος στο Κράτος. Για να μην πάθουμε παράκρουση! Εσείς δεν ευθυγραμμιστήκατε, δεν πρωτοστατήσατε στην υλοποίηση της αντίληψης αυτής;; Το Κράτος μπορεί να έφτιαξε Επικουρική Ασφάλιση με Ατομικές Μερίδες για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία και για τους ήδη εργαζόμενους κάτω των 35 ετών, όμως δηλώνει με κάθε τρόπο ότι θα προστατέψει τους παλαιούς συνταξιούχους και τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών που παραμένουν στο Κρατικό Επικουρικό. Εσείς αντίθετα, δημιουργήσατε ατομικές μερίδες ανεξαρτήτως ηλικίας και  «πετάξατε στον Καιάδα» τους συνταξιούχους Συναδέλφους σας!

Αποκρύπτετε ότι με το αρ. 20 του Ν.4670/2020, το Κράτος – εναρμονιζόμενο πάλι με απόφαση του ΣτΕ – νομοθέτησε πως έχει εγγυητική υποχρέωση για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Πέραν λοιπόν αυτής της νομοθετικής διασφάλισης, είναι δεδομένο ότι μία σημαντική επιπλέον διασφάλιση είναι η κοινή διεκδικητική πορεία μας, μαζί με τα 2.500.000 εκατομμύρια ασφαλισμένους συμπολίτες μας στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.  Επομένως οι Συνάδελφοι δεν πρέπει να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του Κρατικού Επικουρικού, αντίθετα πρέπει να ανησυχούν για την επιστροφή των εισφορών τους από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού σύμφωνα με το αρ. 40 του Καταστατικού « η σύνταξη δεν είναι εγγυημένη ούτε βέβαιη».

Αποκρύπτετε επίσης ότι τον Ιούλιο 2020,  οι Επικουρικές Συντάξεις πήραν αυξήσεις και αναδρομικά, μετά από δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και μάλιστα αναμένονται σύντομα κι άλλες θετικές σχετικές αποφάσεις, ενώ οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ παραμένουν πάντα σε διαρκή «καραντίνα».

Παραμυθιάζετε τους ασφαλισμένους, λέγοντας ότι προσδοκάτε να ασφαλιστούν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εργαζόμενοι σε άλλες εταιρίες, πέραν των Τραπεζών!! Σε ηλίθιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Εδώ δεν ασφαλίζονται από το 2001 οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις Τράπεζες που εργάζεστε και θα ασφαλίσουν άλλοι εργοδότες το προσωπικό τους;;;

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς προσπαθούμε να ενταχθούμε στο Κρατικό Επικουρικό. Για να μην καταστραφούμε τελείως με το ζήτημα της Επικουρικής μας Σύνταξης. Προσπάθεια και διεκδίκηση για την οποία το σημερινό Υπουργείο δεν μας απαντά ότι έχουμε άδικο, αλλά ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του… Κι αυτό γιατί εναντιώνεστε εσείς, για τους λόγους που ήδη αναφέραμε. Όσο για τα αστεία σενάρια ότι οι συνταξιούχοι θέλουν πρώτα να διαμοιράσουν την περιουσία του Ταμείου επαναφέροντας τις συντάξεις στα 990€ και μετά να ενταχθούν στο Κρατικό Επικουρικό, τι να πει κανείς;  Αλλοίμονο αν πιστεύαμε ότι θα είχαμε απέναντί μας τόσο ανόητους Υπουργούς, που θα μπορούσαμε να τους πείσουμε για κάτι τέτοιο…..

Εσείς, για να μην ενταχθεί το Ταμείο στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που είναι  η μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, συνειδητά κατασπαταλήσατε τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK, αναλώνοντας το 25,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου του και το 48% του συνόλου των χρηματικών διαθεσίμων του. Με αυτήν την τοποθέτηση εν γνώσει σας προκαλέσατε οικονομική ζημιά στο Ταμείο και στη συνέχεια φορτώσατε αυτή τη ζημιά στους ασφαλισμένους του Ταμείου, στους μεν συνταξιούχους με την επί της ουσίας κατάργηση της σύνταξής τους, στους δε εργαζόμενους με την απομείωση των εισφορών τους στις ατομικές τους μερίδες.

Τέλος σημειώνουμε ότι εμείς δεν είμαστε πραξικοπηματίες. Εμείς κάνουμε εκλογές στα σωματεία μας παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων και χωρίς αποκλεισμένα μέλη. Αντίθετα εσείς κάνετε δήθεν Γ.Σ. και εκλογές στο Ταμείο με διορισμένους αντιπροσώπους και με αποκλεισμένη τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του. Οι δε λεγόμενοι αντιπρόσωποι των συνταξιούχων, που εσείς τους ονομάζετε «υγιώς σκεπτόμενους», οι περισσότεροι δεν ανήκουν σε κανένα συνταξιουχικό σωματείο, εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και όχι τους χιλιάδες συνταξιούχους του Ταμείου και ως αυτόκλητοι σωτήρες, ψηφιζόμενοι από μια κλειστή κάστα, παραιτούνται, φεύγουν και ξανάρχονται!

Σας λέμε λοιπόν ότι με τις ενέργειές σας :

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν θα παραμείνει μέχρι το 2051, ούτε καν για την επιστροφή των εισφορών! 

Θα μείνει σαν «κουφάρι» στην αιωνιότητα, για να θυμίζει σε όλους τις καταστροφικές σας πράξεις,

που  φέρουν τα ονόματά σας και την υπογραφή σας!!

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο

για τη διάσωση της Επικουρικής μας Ασφάλισης!

Για το δικαίωμά μας στην Επικουρική Σύνταξη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

          Αγγελική Οικονόμου       Ευαγγελία Μερκούρη

Διαβάστε επίσης