Η γιορτή της μητέρας: “Μαμά σ’ αγαπώ….”

Το ιστορικό της γιορτής της μητέρας

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην “γιορτή της μητέρας”. Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. 

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”, που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της “Μητέρας Εκκλησίας” αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ’ όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών. 


Όσα θέλουμε να πούμε στη μαμά μας με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας

Όσα θέλουμε να πούμε στη μαμά μας με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας

«Μαμά,

σ’ αγαπώ για όλες τις φορές που με σήκωσες ενώ ήμουν κάτω.

Για όλες τις φορές που αντάλλαξες το ζεστό σου χαμόγελο με την γκρίνια μου.

Για όλες τις φορές που μου χτένισες τα μαλλιά και με έβαλες για ύπνο…

Ή που χρειαζόσουν κάτι για εσένα, όμως έδωσες προτεραιότητες σ’ εμένα.

Για όλα τα όνειρα που μοιραστήκαμε, αλλά και τα δάκρυα και τα γέλια.

Τώρα πια τα ξέρω όλα. Όσα έβλεπες και δεν μιλούσες. Όσα θυσίασες, πόσο λίγο παραπονιόσουν, πόσο λίγες απαιτήσεις είχες… Το μόνο που ήθελες -το μόνο που θέλεις- είναι να με βλέπεις ευτυχισμένη

Ό,τι είμαι, εσύ με βοήθησες να γίνω.

Σ’ αγαπώ μαμά, με όλη μου την καρδιά…

Δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν εσένα!»


«Μου λείπεις μαμά.

Σε σκεφτόμουν σήμερα με πολλή αγάπη, όμως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Σε σκεφτόμουν και χθες, και κάθε προηγούμενη μέρα.

Σε σκέφτομαι σιωπηλά. Συχνά λέω το όνομά σου.

Το μόνο που έχω είναι αναμνήσεις

και τη φωτογραφία σου σε μία κορνίζα.

Η θύμησή σου είναι το φυλαχτό μου, το οποίο δεν θα αποχωριστώ ποτέ.

Ο Θεός σε έχει στα χέρια του. Εγώ σε έχω στην καρδιά μου.»

«Όσο κι αν σου λέω ότι σ’ αγαπώ, να ξέρεις ότι πάντα σ’ αγαπώ περισσότερο.»

Διαβάστε επίσης