Η Αρχαία Ελλάδα… περιοδεύει στην Ευρώπη

Η Αρχαία Ελλάδα περιοδεύει στην Ευρώπη

Περίπου 1.100 τ.μ. αρκούν για να ζωντανέψει η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα… Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στην Αρχαία Ελλάδα δημιουργήθηκε στη χώρα μας και ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βουδαπέστη.

Μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη περίπου 8.000 επισκέπτες έχουν «ταξιδέψει» στην Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ. , στους χώρους δηλαδή της βιωματικής έκθεσης που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιοδεία από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας στις 25 Οκτωβρίου, ενώ οι προκρατήσεις μέχρι και τα Χριστούγεννα ανέρχονται στις 15.000, μεμονωμένες και ομαδικές επισκέψεις σύμφωνα με τους Έλληνες διοργανωτές.

Πώς γεννήθηκε η Δημοκρατία; Πώς ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος; Πώς ήταν το αληθινό μέγεθος του Δούρειου Ίππου; Ήταν οι Σπαρτιάτες ανίκητοι πολεμιστές; Πώς ζούσαν οι άνθρωποι όταν χτιζόταν ο Παρθενώνας; Αυτές κι άλλες πολλές ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους στη διεθνή έκθεση «Ancient Greece- Τhe Εxhibition», που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιοδεία την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Etele Plaza της Βουδαπέστης. Πρόκειται για μια πολύπτυχη συνεργασία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη- Helexpo με την εταιρία θεματικών πάρκων Placebo.

«Είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην αρχαιότητα που ξεκινάει από την Ουγγαρία και θα έρθει και στην Ελλάδα, στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το δεύτερο εξάμηνο του 2024» επιβεβαιώνει στον «Ε.Τ.» ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής και επισημαίνει πως οι επόμενοι σταθμοί της έκθεσης προγραμματίζονται να είναι η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και το Βερολίνο της Γερμανίας.

«Η Ελλάδα κατείχε πάντα μια εξαιρετική θέση στις σελίδες των ιστορικών βιβλίων» σημειώνουν οι Ούγγροι σε ανακοίνωσή τους, εξηγώντας πως η περιοδεύουσα έκθεση «συνδέεται με το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Η έκθεση που θα παραμείνει για περίπου τρεις μήνες στη Βουδαπέστη αφηγείται με τη βοήθεια της τεχνολογίας μύθους και ιστορικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πορεία της αρχαίας Ελλάδας και τις δημοκρατικές αξίες στη γενέθλια γης τους!

Πολυάριθμα αντίγραφα αγαλμάτων, εκθέματα – κατασκευές όπως ο Δούρειος Ίππος ή μια τριήρης σε φυσικό μέγεθος που όμοιές της ταξίδευαν στη Μεσόγειο θάλασσα, πανοπλίες, κράνη, ασπίδες, όπλα, όργανα εποχής, κατοικίες σχεδιασμένες ανάλογα με την εποχή και πολλές άλλες αναπαραστάσεις διηγούνται στιγμές και γεγονότα συνδεδεμένα με την κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Ξεχωριστή ενότητα -σύμφωνα με τους διοργανωτές- είναι μια συλλογή αντιγράφων αρχαιολογικών ευρημάτων, έργων τέχνης και αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας. Με τη συνεργασία αρχαιολόγων και μουσικολόγων, η βιωματική έκθεση αποτελεί «ένα πανόραμα του μεγαλείου της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας» εξηγεί ο κ. Τσαξιρλής και τονίζει ότι όπως κάθε έκθεση- θεματικό πάρκο της ΔΕΘ Helexpo που κερδίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για παράδειγμα «Το εργοστάσιο σοκολάτας» και οι «Θεοί του Ολύμπου» διοργανώνονται «με σεβασμό στον Πολιτισμό, το κοινό και την ιστορία μας» αναπτύσσοντας παράλληλα ενδεχόμενες δράσεις τόσο με το υπουργείο Πολιτισμού όσο και με το υπουργείο Τουρισμού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Διαβάστε επίσης