Βιβλία από την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία που αξίζει να διαβάσετε.

 

Πολλές μελέτες και πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα βιβλία έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μυαλό του ανθρώπου, ενισχύοντας  την φαντασία, τη μνήμη των μυών και προκαλώντας ακόμη και βιολογικές αλλαγές.  

Σίγουρα ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο είναι αυτό που όλοι  χρειαζόμαστε, γιατί αυτή είναι η μαγεία της λογοτεχνίας, να μας ταξιδεύει και να μας εξελίσσει.  

Η ελληνική λογοτεχνία έχει αμέτρητα παραδείγματα εξαιρετικής γραφής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια κλασικά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας, που αν δεν τα έχετε διαβάσει, αξίζει να τα βάλετε στη λίστα σας.

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Το καπλάνι της βιτρίνας – Άλκη Ζέη

Πρόκειται για το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως που την καταξίωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παραμένει ευπώλητο και σήμερα. Κεντρικές ηρωίδες είναι δύο μικρά κορίτσια η Μυρτώ και η Μέλια (Μέλισσα) που μεγαλώνουν στη Σάμο, το 1936. Ο παππούς τους μεγαλώνει τις δύο αδερφές με ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και να τις γαλουχεί με τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων. Το καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών που τους διηγείται ο ξάδερφός τους, ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, αλλά και συνωμοτικό μέσο επικοινωνίας μαζί του. Η δικτατορία του Μεταξά όμως θα φέρει τέλος στην παιδική αθωότητα και τα δύο κορίτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις, με τις οποίες θα ωριμάσουν.

Η Φόνισσα – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Κανείς δεν έχει περιγράψει με τόση απλότητα, αλλά συνάμα και τόση ειλικρίνεια την ανθρώπινη ψυχή. Η Φόνισσα είναι ένα βιβλίο ανατριχιαστικό μέσα στο λιτό του γράψιμο, με τον Παπαδιαμάντη να σκιαγραφεί την ταραγμένη ψυχή της πρωταγωνίστριας με έναν τρόπο που έκτοτε πολλοί, πολλοί συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει ως… παρτιτούρα. Πρωταγωνίστρια η Φραγκογιαννού, η «Φόνισσα», κατ’ άλλους κοινή εγκληματίας, κατ’ άλλους τραγική φιγούρα, θύμα των κοινωνικών στερεοτύπων και κατ’ άλλους διεστραμμένος νους, σκοτώνει τα κορίτσια «για να τα απαλλάξει από τα βάσανά τους».

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα – Μενέλαος Λουντέμης

Το πιο αυτονόητο πράγμα για ένα παιδί, το σχολείο και η μόρφωση, είναι ένας αγώνας για τον Μέλιο, τον μικρό πρωταγωνιστή αυτού του σημαντικού βιβλίου. Ένα αγόρι με τέτοια δίψα για μάθηση, που καμία κακουχία δεν μπορεί να τον σταματήσει απ’ το να κυνηγάει τα όνειρά του. Και, ναι, ο Μέλιος είναι από τα καλύτερα role models που μπορεί να έχει ένα παιδί που σιγά-σιγά μπαίνει στην εφηβεία.

Ο Σκιοφύλακας – Φώτης Κατσιμπούρης

Ο σκιοφύλακας… γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο σε 2 εποχές, στο σήμερα και στον 15ο αιώνα, βάζει τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία, τον ξεναγεί στα μαγικά και απόκοσμα τοπία της Μάνης… Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του Σκιοφύλακα σίγουρα θα νιώσετε μια μικρή ανατριχίλα αφού με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας κάνει τις σκηνές του βιβλίου του τόσο ζωντανές, δίνοντας όμως παράλληλα και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Ένα υπέροχο βιβλίο και σε γραφή και σε πλοκή από τον Καλαματιανό συγγραφέα Φώτη Κατσιμπούρη!

Παραμύθι Χωρίς Όνομα – Πηνελόπη Δέλτα

Γραμμένο το 1910, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» μας διδάσκει όλα αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε… Ήταν, λέει, μία φορά και έναν καιρό το βασίλειο των Μοιρολάτρων, όπου οι κάτοικοι του «κουτσοζούσαν» μέσα στην κλεψιά, τη διαφθορά και την αναξιοπρέπεια. Ο νέος Βασιλιάς είχε χρόνο μόνο για διασκεδάσεις και σε μερικά χρόνια το βασίλειο ερήμωσε και τα δανεικά όλο και λιγόστευαν από τα γύρω βασίλεια. Ο Βασιλιάς ρακέντυτος πια, θέλησε να μάθει που πήγε ο πλούτος του βασιλείου, όταν προς μεγάλη του έκπληξη ανακάλυψε πως όλος ο πλούτος έχει κλαπεί από τους αυλικούς του, οι οποίοι σιγά-σιγά έφευγαν με τα κλοπιμαία στα ξένα και έκαναν εκεί δουλειές. Το βασίλειο ρημαγμένο, αντιμετώπιζε και την ξαφνική έφοδο των στρατιωτών του γειτονικού βασιλείου, που μέχρι χθες του έστελνε δανεικά…. Για την ακρίβεια, το Παραμύθι χωρίς όνομα πρέπει να διαβάζεται τουλάχιστον μία φορά, σε κάθε δεκαετία της ζωής μας—απλά για να θυμόμαστε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, γενναιότητα και ηθική.

Η μεγάλη χίμαιρα – Μ. Καραγάτσης

«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται – Νίκος Καζαντζάκης

“Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν τα Πάθη τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά τής εποχής μας.”

Μια φορά κι ένα μπορώ… – Στυλιαρά Ρενέ

Ένα σκληρό και ταυτόχρονα εύθραυστο «παραμύθι» για δύο που απ’το πρώτο δευτερόλεπτο έμοιαζαν ένα. Ο πρωταγωνιστής μας, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας με τη μούσα του, αποφασίζει να της γράφει αδιαλείπτως κάθε μέρα στο δικό τους χρόνο. Μία ιστορία 365 ημερών βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Ματωμένα Χώματα – Διδώ Σωτηρίου

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό μάθημα Ιστορίας  γύρω από την Μικρασιατική Καταστροφή, την αιχμαλωσία και τους πόνους της προσφυγιάς. Και πέρα από την σημασία του στην ελληνική λογοτεχνία, πρόκειται για ένα κείμενο πιο επίκαιρο από ποτέ. Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή του Μανώλη Αξιώτη ο οποίος υπηρέτησε στα οθωμανικά Αμελέ Ταμπουρού (Τάγματα Εργασίας) του 1914–1918, αργότερα έγινε φαντάρος του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχεια έζησε την καταστροφή της Μικράς Ασίας, την αιχμαλωσία και την προσφυγιά. Το βιβλίο αναφέρεται γενικότερα στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ζωή εν τάφω – Στρατής Μυριβήλης

Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα (το πρώτο του Στράτη Μυριβήλη) με τη μορφή ημερολογίου, επικό, ρεαλιστικό, αλλά και λυρικό. Το “Η ζωή εν τάφω” άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην προκάλυψη του Μοναστηριού της Σερβίας. Ένα κεφάλαιο κιόλας δημοσιεύτηκε από τότε στην εφημερίδα Νέα Ελλάδα, που ‘βγαινε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Mετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο σύνολο μπήκε σαν επιφυλλίδα στη βδομαδιάτικη Καμπάνα της Μυτιλήνης. Το ανάτυπο από κείνη την επιφυλλίδα (1924) στάθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Από τότε το “Η ζωή εν τάφω” σημειώνει μια σταθερή πορεία ως τις μέρες μας, ανάμεσα σε πολλές και τρικυμιώδεις πολιτικές περιπέτειες, ενθουσιασμούς και παρεξηγήσεις. Η κυκλοφορία του βιβλίου είχε απαγορευτεί τα τέσσερα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας και τα κατοπινά τέσσερα της Κατοχής.

zitianos

Ο Ζητιάνος – Ανδρέας Καρκαβίτσας

Η ανατομία της ψυχής ενός γέρου ζητιάνου που φτάνει περιπλανώμενος σε ένα φτωχό χωριό της Θεσσαλίας, έχοντας μαζί του ένα μισοπαράλυτο παιδί, το οποίο επιδεικνύει για να κερδίσει την ελεημοσύνη των χωρικών. Ο ζητιάνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφέλεια των γυναικών του χωριού, που πιστεύουν στα ξόρκια και τα μαγικά βότανα. Όμως, κάποια στιγμή έρχεται σε σύγκρουση με τον ισχυρό άνδρα του χωριού, με φόντο τη ζοφερή εικόνα της ζωής των κολίγων στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, που μόλις έχουν απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.

theotokis

Η τιμή και το χρήμα – Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Αριστουργηματική ανατομία της ελληνικής κοινωνίας, λίγα χρόνια πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, με κεντρικό θέμα τις αντιθέσεις τιμή – χρήμα, έρωτας – κοινωνική υπόληψη, που συνοψίζεται στη φράση «Ανάθεμά τα τα τάλαρα!», που επαναλαμβάνεται σταθερά από τη Ρήνη και τον Αντρέα, το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στη νουβέλα. Με άψογο χειρισμό της τεχνοτροπίας του ρεαλισμού, ο Θεοτόκης προβάλλει την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.

Junkerman

Γιούγκερμαν Μ. Καραγάτσης

Ο Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν είναι πρόσφυγας. Η καταγωγή του, τα βαριά σημάδια μιας νοσηρής κληρονομικότητας και το ύποπτο παρελθόν του σε συνδυασμό με τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσει, προσδιορίζουν την εξέλιξή του σύμφωνα με τη μέθοδο του νατουραλισμού. Είναι νόθος γιος μιας Φιλανδής αστής με εκφυλιστικές καταβολές και ενός Γάλλου τυχοδιώκτη και αλκοολικού. Πρώην ίλαρχος του ρωσικού στρατού ο Γιούγκερμαν έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’20 μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917). Βαρύνεται με κραιπάλες, εμπορία ναρκωτικών, πλιατσικολογήματα και ένα έγκλημα. Από την ύποπτη δραστηριότητά του έχει εξασφαλίσει κάποια οικονομική βάση.

Εγκαθίσταται πρώτα στον Πειραιά με την απόφαση να αποκτήσει με τα πιο αθέμιτα μέσα τις οικονομικές συνθήκες που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει την έκλυτη ζωή του, αλλά συγχρόνως να αποκτήσει και κάποια κοινωνική επιρροή. Έχει πράα εξωτερική εμφάνιση, ανεξάντλητη ζωτικότητα και πολλές ικανότητες. Είναι φύση τυχοδιωκτική και αδίστακτη…

zorbas

Ζορμπάς – Ν. Καζαντζάκης

Ένας διανοούμενος συναντά στον Πειραιά ένα γέρο μιναδόρο μακεδονικής καταγωγής, και επιστρέφει στο γενέθλιο νησί του για να εκμεταλλευτεί ένα λιγνιτωρυχείο. Επιθυμεί να αφιερωθεί σε μιαν εργασία χειρωνακτική, με την ελπίδα να γιατρευτεί από τη θεωρητική του αδράνεια. Αλλά σύντομα αλλάζει στόχους, γιατί ο γερο-Αλέξης Ζορμπάς αποκαλύπτει ένα ανεξάντλητο θησαυρό από εμπειρίες, που μαγεύουν τον διανοούμενο. Η εκμετάλλευση του ορυχείου γίνεται έτσι ένα πρόσχημα, που τους επιτρέπει να χαρούν ατέλειωτες συζητήσεις και αλήτικες περιπέτειες, που προκαλούνται από την παρουσία μιας γερασμένης Γαλλίδας σαντέζας, ιδιοκτήτριας του κοντινού πανδοχείου. Ο Ζορμπάς είναι μια ύπαρξη αχόρταγη, χωρίς προκαταλήψεις, και δέχεται ατάραχα τη φτώχια και την πραγματικότητα του νησιού, που καταβάλλουν τον νέο του σύντροφο. Ωστόσο, οι δυο φίλοι έχουν κάτι κοινό: την ανησυχία, στον Ζορμπά παράφορη, στον αφηγητή υποταγμένη, μπροστά στο μυστήριο της ζωής. Το ύφος, άκρως πλούσιο και τολμηρό, καθώς απεικονίζει ανάγλυφα την έντονη διαφορά ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες και σε δύο αντίθετες αντιλήψεις τού κόσμου, καθιστά τον Ζορμπά ένα από τα καλύτερα έργα τού Καζαντζάκη.

ΛΩΞΑΝΤΡΑ

Λωξάντρα – Μαρία Ιορδανίδου

Η Λωξάντρα δεν είναι απλώς βιογραφία, ούτε απλώς μυθιστόρημα. Στο συναρπαστικό αυτό κείμενο, που έγινε ανάρπαστο από την ώρα που πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εστίας, οι πραγματικοί και οι φανταστικοί χαρακτήρες συγχωνεύονται για να αναπλάσουν την εικόνα της Πόλης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Πάπισσα Ιωάννα – Εμμανουήλ Ροΐδης

Καταδικασμένο ως «αντιχριστιανικό» και «κακοήθες», το βιβλίο του Εμμανουήλ Ροΐδη είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γραφής που έχει να επιδείξει η ελληνική λογοτεχνία. Το τολμηρότατο για την εποχή γράψιμο (αλλά και το θέμα!) απασχόλησε τους πάντες—και σίγουρα επηρέασε γενιές και γενιές συγγραφέων που ήθελαν να ταράξουν τα νερά.

ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Η μητέρα του σκύλου – Παύλος Μάτεσις 

Το πολυβραβευμένο βιβλίο είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ένας μονόλογος από την Ραραού, μια συνταξιούχο ηθοποιό. Η Ραραού (το πραγματικό της όνομα, όπως λέει η ίδια, ήταν Ρουμπίνη Μέσκαρη) μιλά κυρίως για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή σε ένα επαρχιακό χωριό. Μετά την απελευθέρωση ήρθε με την μητέρα της, που είχε νωρίτερα διαπομπευτεί σαν ερωμένη Ιταλού αξιωματικού, στην Αθήνα όπου και έζησαν μαζί μέσα σε δύσκολες συνθήκες

 

ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία το τρίτο στεφάνι

Το Τρίτο Στεφάνι -Κώστας Ταχτσής

Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή είναι από τα πιο εμβληματικά ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη σύγχρονη λογοτεχνία. Είναι ένα βιβλίο διαχρονικό, μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Όχι με διάθεση διδακτική, αλλά μ᾽ ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει καίρια όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή.

Το κιβώτιο – Άρης Αλεξάνδρου

Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου είναι ένα ιστορικό, πολιτικό και δυστοπικό μυθιστόρημα που γράφτηκε μεταξύ στο διάστημ α 1966-1972, όπου το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στο Παρίσι. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Κέδρος το 1975 κι έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και τα αγγλικά. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με πλούσιες περιγραφές και καθηλωτική υπόθεση.

Σε πρώτο στρώμα φαίνεται να περιγράφει την επικίνδυνη περιπέτεια μιας σαρανταμελούς ομάδας επίλεκτων αγωνιστών να μεταφέρουν από την πόλη Α στην πόλη Β ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων, από το περιεχόμενο του οποίου θα κριθεί η έκβαση της αποστολής. Το κιβώτιο φτάνει στο προορισμό του με μοναδικό επιζώντα τον ανώνυμο αφηγητή που είναι και ο μοναδικός μάρτυρας διεκπεραίωσης της επιχείρησης. Συνεπώς τίθεται από την αρχή θέμα της αξιοπιστίας του, που δεν τη προστατεύει το πλούσιο αγωνιστικό του παρελθόν. Έτσι υποχρεώνεται να απολογείται με επιστολές του απέναντι σε έναν ανακριτή που τον βλέπει μια φορά, και ο οποίος τελικά παραμένει άγνωστος και αγνώστων προθέσεων. Η κρίσιμη και αποφασιστική για το σύστημα «αλήθεια» παραμένει αίνιγμα και ο παραλήπτης της αλήθειας απροσδιόριστος.

ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ

Μικρά Αγγλία – Ιωάννα Καρυστιάνη 

Γεμάτο πόνο, ομορφιά και αγάπη για την Άνδρο και τους κλειστούς καημούς, ένα βιβλίο που κέρδισε το κοινό με την αλήθεια και τη ζωντάνια των χαρακτήρων και της γλώσσας του και ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

ΝΙΚΗ

Νίκη – Χρήστος Χωμενίδης 

Το μυθιστόρημα που διαβάστηκε, αγαπήθηκε και βραβεύτηκε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο και το πιο εξομολογητικό του συγγραφέα, αφού ξετυλίγει την εμβληματική και πονεμένη ιστορία της οικογένειάς του με κεντρικό πρόσωπο την ίδια του τη μητέρα.

Παγκόσμια Λογοτεχνία

Η παρακάτω λίστα προκύπτει από έναν αλγόριθμο ο οποίος αναζητά λίστες βιβλίων «best of» σε περισσότερα από 114 site για βιβλία. Είναι δηλαδή η master list του διαδικτύου για τα καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών.

 1. Δον Κιχώτης – Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
 2. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο – Μαρσέλ Προυστ
 3. Οδυσσέας – Τζέιμς Τζόις
 4. Οδύσσεια – Όμηρος
 5. Πόλεμος και ειρήνη – Λέον Τολστόι
 6. Μόμπι Ντικ – Χέρμαν Μέλβιλ
 7. Οι Άθλιοι – Βίκτωρ Ουγκώ 
 8. Θεία κωμωδία – Δάντης
 9. Άμλετ – Ουίλιαμ Σαίξπηρ
 10. Οι περιπέτειες του Χακ Φιν – Μαρκ Τουέιν
 11.   Ο μεγάλος Γκάτσμπι – Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
 12.   Ιλιάδα – Όμηρος
 13.   Εκατό χρόνια μοναξιάς – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μέρκεζ
 14.   Ο Μικρός Πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ
 15.   Μαντάμ Μποβαρύ – Γκουστάβ Φλωμπέρ
 16.   Έγκλημα και τιμωρία – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
 17.   Οι αδελφοί Καραμαζόφ – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
 18.   Περηφάνια και προκατάληψη – Τζέιν Όστεν
 19.   Ανεμοδαρμένα ύψη – Έμιλι Μπρόντε
 20.   Η βουή και η μανία – Ουίλιαμ Φώκνερ
 21.   Ο γέρος και η θάλασσα – Έρνεστ Χέμινγουεϊ
 22.   Λολίτα – Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
 23.   1984 – Τζορτζ Όργουελ
 24.   Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – Λιούις Κάρολ
 25.   Μέχρι το φάρο – Βιρτζίνια Γουλφ
 26.   Μεγάλες προσδοκίες – Κάρολος Ντίκενς
 27.   Άννα Καρένινα – Λέον Τόλστοϊ
 28.   Έρωτας στα χρόνια της χολέρας – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μέρκεζ
 29.   Ο φύλακας στη σίκαλη – Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
 30.  Οι Δουβλινέζοι – Τζέιμς Τζόυς
 31.   Ανιαρή ζωή – Άντον Τσέχωφ
 32.   Το υπόγειο – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
 33.   Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια – Χάρπερ Λι
 34.   Middlemarch – Τζορτζ Έλιοτ
 35.   Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ – Τζόναθαν Σουίφτ
 36.   Αινειάδα – Βιργίλιος
 37.   Η καρδιά του σκότους – Τζόζεφ Κόνραντ
 38.   Χίλιες και μία νύχτες
 39.   Η κουζίνα – Έμιλ Ζολά
 40.   Ιστορίες του Καντερμπέρυ – Τζέφρι Τσόσερ
 41.   Ο ξένος – Αλμπέρ Καμύ
 42.   Ιστορίες/ Διηγήματα του Άντον Τσέχωφ – Άντον Τσέχωφ
 43.   Τα σταφύλια της οργής – Τζον Στάινμπεκ
 44.   Ουδέν νεότερο από το δυτικόν μέτωπο – Ρεμάρκ Έριχ Μαρία
 45.   Catch-22 – Τζόζεφ Χέλερ
 46.   Το κόκκινο και το μαύρο – Σταντάλ
 47.   Η δίκη – Φραντς Κάφκα
 48.   Ο Άρχοντας των Μυγών – William Golding
 49.   Φύλλα χλόης – Γουολτ Γουίτμαν
 50.   Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ – Ουίλιαμ Φώκνερ
 51.   Οιδίπους τύραννος – Σοφοκλής
 52.   Καντίντ – Βολταίρος
 53.   Η πτώση – Αλμπέρ Καμύ
 54.   Ντέιβιντ Κόπερφιλντ – Κάρολος Ντίκενς
 55.   Ο αόρατος άνθρωπος – Ραλφ Έλισον
 56.   Η κ. Ντάλογουεϊ – Βιρτζίνια Γουλφ
 57.   Η ζωή ενός άχρηστου ανθρώπου – Μαξίμ Γκόργκι
 58.   Αγαπημένη – Τόνι Μόρισον
 59.   Τζέιν Έιρ – Σάρλοτ Μπρόντε
 60.   Άπαντα – Έντγκαρ Άλαν Πόε
 61.   Καθώς ψυχορραγώ – Γουίλιαμ Φώκνερ
 62.   Φάουστ – Γκαίτε
 63.   Άπαντα – Φραντς Κάφκα
Διαβάστε επίσης