“ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ & ΕΠΑΣΠΠΕ και η αντιπαράθεση με τους συνταξιούχους»: Απόσπασμα της ομιλίας του Συναδέλφου Χρήστου Ζαχαριά στην Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΤΕ πρώην προσωπικού Εθνοκάρτας, στις 04.11.2017 και η οφειλόμενη απάντησή μας.

Συνάδελφοι, αναρτάμε αυτούσιο το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του Συναδέλφου Χρήστου Ζαχαριά, το οποίο δημοσιεύτηκε  στο μπλοκ της Ενωτική Αγωνιστική Παρέμβαση π. Εθνοκάρτας και εστάλη στο mail  της Προέδρου του Συλλόγου μας , αλλά και άλλων συνταξιούχων.  Αφού πρώτα το διαβάσετε στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απάντησή μας.
Το Δ.Σ.
 
«ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ  & ΕΠΑΣΠΠΕ και η αντιπαράθεση με τους συνταξιούχους
Ως γνωστόν από τον Δεκέμβριο του 2013 όπου το ανώτερο όργανο του Συλλόγου μας η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία την αποχώρηση και απασφάλιση μας από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με την ταυτόχρονη επιστροφή των εισφορών των ασφαλισμένων ο Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας  εξέφρασε την αντίθεση του στην απόφαση μας και με κάθε τρόπο προσπάθησε να αποτρέψει την υλοποίηση του αιτήματος μας  δηλαδή την επιστροφή των εισφορών μας.
Στις 24/11/2015 η ΕΑΠ έστειλε email  σε όλους τους συναδέλφους με θέμα «Ενημέρωση για την ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνοκάρτας 23/11/2015» επισυνάπτοντας και την σχετική ανακοίνωση. Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η αντίθεση τους απέναντι μας και μας κατηγορούν για αρπαγή των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.  Στο συγκεκριμένοemail η ΕΑΠ τονίζει ότι ο Σύλλογος μας οφείλει να τοποθετηθεί επί όλων των θεμάτων που μας καταλογίζουν οι συνταξιούχοι ενώ είναι προφανές ότι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας  πρέπει να γίνει μια συζήτηση σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με τους συνταξιούχους καθώς την δεδομένη αλληλεγγύη των εν ενεργεία στους συνταξιούχους, ο Σύλλογος Συνταξιούχων την εκλαμβάνει σαν αδυναμία και βάλει εναντίον μας σε κάθε ευκαιρία.
Μετά την παρέμβαση μας αυτή, ο Σύλλογος μας με ανακοίνωση του Αριθ. 22/26-11-15 κάνει μια ενημέρωση για τα θέματα ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και ΕΠΑΣΠΠΕ ενώ καταγγέλλει την ΕΑΠ για προβοκατόρικες ενέργειες και επειδή ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου για τις ανακοινώσεις συνταξιούχων και εν ενεργεία άλλων Συλλόγων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
 
Η ΕΑΠ ουδέποτε λειτούργησε διασπαστικά και προβοκατόρικα και αυτό το γνωρίζει άλλωστε η πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
Και επειδή ουδέποτε από το 2015 έως και σήμερα έγινε μια συζήτηση σε Γενική Συνέλευση για τις σχέσεις μας με τους συνταξιούχους οφείλω να εξηγήσω τι ακριβώς εννοούσα με την φράση μου «καθώς την δεδομένη αλληλεγγύη των εν ενεργεία στους συνταξιούχους, ο Σύλλογος Συνταξιούχων την εκλαμβάνει σαν αδυναμία και βάλει εναντίον μας σε κάθε ευκαιρία».
 
Θα το κάνω λοιπόν «πενηνταράκια» και θα σας πω ότι η δεδομένη αλληλεγγύη στην πράξη είναι η εξής : Το καταστατικό της ΕΠΑΣΠΠΕ προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις είτε του Δημοσίου είτε της ΟΤΟΕ. Στις εποχές του μνημονίου δεν υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά μειώσεις. Ως γνωστόν εμείς οι εν ενεργεία έχουμε δεχτεί μειώσεις μισθών τόσο από την Επιχειρησιακή του ΣΥΕΤΕ 2012 -2015 όσο και την ΣΣΕ της ΟΤΟΕ 2013 – 2015. Μειώσεις που ισχύουν έως σήμερα γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα των Ταμείων σε εισφορές.
Το ΔΣ της ΕΠΑΣΠΠΕ όφειλε λοιπόν να εφαρμόσει το καταστατικό και να κάνει μειώσεις των συντάξεων τις ΕΠΑΣΠΠΕ. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου στην ΕΠΑΣΠΠΕ δεν έθεσαν πότε το συγκεκριμένο ζήτημα ως όφειλανΚαι λέμε ως όφειλαν καθώς πρώτο τους μέλημα στα θέματα των Ταμείων της ΕΠΑΣΣΠΕ οφείλει να είναι η σωστή λειτουργεί των Ταμείων σύμφωνα πάντα με το καταστατικό τους. Και αν θα ρωτήσετε αγαπητοί συνάδελφοι αν είμαι υπέρ της μείωσης συντάξεων σας απαντώ ότι είμαι υπέρ της νομιμότητας και της ορθής εφαρμογής του καταστατικού.
 
Και για να γίνω ακόμα ποιο συγκεκριμένος θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Έστω ότι συνάδελφος συνταξιούχος που συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΠΑΣΠΠΕ το 2007 και έλαβε σύνταξη από τον κύριο φορέα (ΙΚΑ) ένα ποσό 2000€ , έλαβε επίσης και συμπληρωματική σύνταξη από την ΕΠΑΣΠΠΕ ένα ποσό περίπου 700€ ( το 1/3 της κύριας). Σήμερα η  σύνταξη του ΙΚΑ των 2000€ έχει πέσει στα 1200€ – 1300€ ευρώ. Όμως ο συνταξιούχος συνεχίζει να λαμβάνει συμπληρωματική σύνταξη από την ΕΠΑΣΠΠΕ το ποσό των 700€ που αναλογούσε στην σύνταξη των 2000€ και όχι ένα ποσό 400€ – 450€ που αναλογεί στην σύνταξη των 1200€ – 1300€ ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
 
Εάν όλα τα παραπάνω που ανέφερα δεν ισχύουν και δεν αποτελούν την πλέον έμπρακτη στήριξη στους συνταξιούχους της Εθνοκάρτας τους προκαλώ όλους, τόσο τους συναδέλφους συνταξιούχους καθώς και το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου να με διαψεύσουν με στοιχεία συγκεκριμένα.
Σε αντίθεση λοιπόν με το Δ.Σ. των εν ενεργεία που έκανε τα στραβά ματιά στην ορθή εφαρμογή του καταστατικού της ΕΠΑΣΠΠΕ προς όφελος των συνταξιούχων οι συνταξιούχοι έκαναν αγώνα εναντίον μας από την πρώτη στιγμή ώστε να μην πάρουμε τις εισφορές μας από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Ένα νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις.
Το μάρμαρο της κρίσης δεν μπορεί να το πληρώνουν μόνο οι εν ενεργεία συνάδελφοι. Όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά κανόνα και φυσικά το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ κτιστήκαν  στην βάση της Αλληλεγγύης των Γενεών κάτι που παύει να υφίσταται όταν δεν υπάρχουν νέα μέλη. Συνεπώς το μόνο που απομένει σε εμάς τους νεότερους είναι τουλάχιστον η διασφάλιση των εισφορών μας. Στο θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ο αγώνας για την απασφάλιση μας και την επιστροφή των εισφορών μας πρέπει να γίνει ποιο έντονος και πιεστικός προς κάθε κατεύθυνση. Είχα προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν ο Σύλλογος να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε κάθε απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για επιστροφή των εισφορών ως μέτρο πίεσης στην διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ όμως ποτέ το Δ.Σ. δεν υιοθέτησε τις προτάσεις μου.
Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι όσο το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ παραμένει ως έχει, έχουμε πιθανότητες να πάρουμε τις εισφορές μας αν όμως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ενταχτεί στο ΕΤΕΑ όπως και  επιθυμούν διακαώς οι συνταξιούχοι τότε και τις εισφορές μας θα χάσουμε και επικουρική σύνταξη δεν θα πάρουμε ποτέ.
Για όσους παρακολουθούν τα ασφαλιστικά ζητήματα επί σειρά ετών γνωρίζουν ότι η συγκέντρωση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ υπό κρατικό έλεγχο είτε λέγεται ΕΤΕΑ ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν διευκολύνει κυβέρνηση και τράπεζες για την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.»
 
Ζαχαριάς Χρήστος

 
 
Επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΤΕ Κο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην έγκριση Ατομικών Δανείων Συνταξιούχων ΕΤΕ.
 
 
Συνάδελφοι
 
Όπως θα διαπιστώσει ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης, η 287/23.11.2015 ανακοίνωσή μας δεν βάλει κατά των εν ενεργεία Συναδέλφων μας, αλλά ενημερώνει  και τοποθετείται πολιτικά και συνδικαλιστικά στο ζήτημα της Επικουρικής μας Σύνταξης.
 
Επίσης θα διαπιστώσει ότι εμείς, μαζί με όλους τους άλλους Συνταξιουχικούς Συλλόγους,  προσβάλαμε δικαστικά τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ της 13.10.2015, οι οποίες αποφάσεις δεν αφορούσαν μόνο την επιστροφή των εισφορών στους   130 δικούς μας Συναδέλφους, αλλά αφορούσαν  επίσης την ομαδική αποχώρηση των Συλλόγων Εργαζομένων της Alpha Bank, Eurobank και Αττικής και τη εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης, για το μοίρασμα των αποθεματικών του Ταμείου στους  Συλλόγους Εργαζομένων. Ουσιαστικά λοιπόν δεν επρόκειτο για την εξέταση μεμονωμένα της αίτησης των εν ενεργεία Συναδέλφων, αλλά επρόκειτο για την επί της ουσίας διάλυσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και γι αυτό, την ίδια ημέρα, σταμάτησε το Δ.Σ. του Ταμείου ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, με την Νο106/13.10.2015 επιστολή του με θέμα «Διατήρηση Ασφαλιστικού Κεφαλαίου».
 
Για την συγκεκριμένη προσφυγή, κατά της  επιχειρούμενης επί της ουσίας διάλυσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, έχει εκδοθεί η 5434/2016 Απόφαση του ΜΠΑ, η οποία σε ότι αφορά την ακύρωση των αποφάσεων της ημερήσια διάταξη της 13.10.2015 αναβάλει την συζήτηση μέχρι να περατωθεί αμετάκλητα η δίκη για το καταστατικό του Ταμείου και σε ότι αφορά την  επιστροφή εισφορών  στους Συλλόγους εργαζομένων ΣΕΕΤΕ-ΠΠΕ,  Alpha Bank, Eurobank και Αττικής  παραπέμπει το θέμα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, επειδή το  ΜΠΑ είναι αναρμόδιο να αποφασίσει λόγω μεγάλου ύψους του ποσού. Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, δεν προχωρήσαμε στις απαιτούμενες ενέργειες προς το ΠΠΑ για να εκδικαστεί το θέμα της επιστροφής εισφορών. 
 
Επίσης σημειώνουμε ότι δεν έχει γίνει καμία άλλη δικαστική ενέργεια από μεριάς μας κατά των εν ενεργεία Συναδέλφων, από το 2014 έως σήμερα που έχουν ξεκινήσει την  διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών τους, παρότι μας έχει καλέσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο παρελθόν να παρέμβουμε υπέρ του, στα δικαστήρια που κάνουν οι εν ενεργεία Συνάδελφοι  κατά του Ταμείου, αφού έχουμε  έννομο συμφέρον και βρισκόμαστε μπροστά σ τον κίνδυνο διακοπής της σύνταξής  μας.
 
Αλήθεια δεν αναρωτιόνται οι εν ενεργεία Συνάδελφοι γιατί το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ συνεξέτασε το αίτημά τους στις 13.10.2015 μαζί με τις αιτήσεις όλων των άλλων; Γιατί ενώ διεκδικούν την επιστροφή των εισφορών τους από το 2014, που ήταν σε ισχύ το παλαιό καταστατικό και ακόμη δεν είχε ζητήσει κανένας άλλος,  δεν τους τις απέδωσαν ; Γιατί έρχονται οι δικηγόροι του Ταμείου και ζητούν και παίρνουν αναβολές στα δικαστήρια; Γιατί κάνουν πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του Ταμείου  Σύλλογοι Εργαζομένων και όχι Συνταξιούχων, για να μην επιστραφούν οι εισφορές στους εργαζόμενους της Εθνοκάρτας;  Είναι τόσο αφελείς για να πιστεύουν ότι εμποδίζονται από εμάς;
 
Δεν φτάνουν στα αυτιά τους αυτά που ευθαρσώς λένε κάποιοι συνδικαλιστές- εργαζόμενοι σε τράπεζες που δεν είναι κόκκινο το ισοζύγιο της συνολικής πληθυσμιακής τους ομάδας στο χώρο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ,  δηλ. ότι «δεν θα δώσουμε εμείς τα λεφτά μας, που έχουμε θετικό ισοζύγιο συνολικά σαν εργαζόμενοι & συνταξιούχοι, στους εργαζόμενους της Εθνοκάρτας, που το ισοζύγιο της Τράπεζας τους είναι κόκκινο εδώ και χρόνια»;  Δεν ξέρουν οι Συνάδελφοί μας ότι έχουν  φροντίσει να αποτυπώσουν αυτήν την αντίληψη στο αρθρ 38 παρ. 4 του νέου καταστατικού;
 
Πικρή ειρωνεία Συνάδελφοι. Η αντίληψη που λέει ότι οι συνταξιούχοι κατανάλωσαν τις εισφορές τους και επομένως πρέπει να πάψουν να παίρνουν συντάξεις  και οι εργαζόμενοι να πάρουμε τις εισφορές μας πίσω,  μπορεί εύκολα να προεκταθεί και να πάει και παραπέρα, ότι δηλ. οι εργαζόμενοι  μιας Τράπεζας που είναι κόκκινο το ισοζύγιό της μέσα στα πλαίσια του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, δεν δικαιούνται  τίποτα από την περιουσία του Ταμείου έναντι των εργαζομένων άλλων Τραπεζών με συνολικά πράσινο ισοζύγιο.  Βλέπετε πόσο εύκολα μπορεί ο διαχωρισμός και η κατηγοριοποίηση των συνταξιούχων σε «κόκκινους» και «πράσινους» να επεκταθεί σε «κόκκινους» και «πράσινους» εργαζόμενους;  
 
Πρόκειται για την ίδια ακριβώς επικίνδυνη αντίληψη και πρακτική, που δεν υπάρχει σε κανένα Ασφαλιστικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής εποπτείας. Μια τέτοια αντίληψη είναι επικίνδυνη για την Κοινωνική Ασφάλιση, δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.  Δεν μένει παρά να στραφούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι συνταξιούχοι κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να απαιτήσουν, στο όνομα δήθεν της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Φορέα τους, να καταργηθούν οι συντάξεις των γονιών και των παππούδων τους, ή να τους απονέμεται  50€ φιλοδώρημα επαιτείας, γιατί έχουν λάβει συντάξεις περισσότερες από τις εισφορές τους!! Αυτός είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης;
 
Γνώμη μας είναι  ότι θα πρέπει να αντιληφθούν οι εν ενεργεία Συνάδελφοί μας  πως, αν  καταφέρουν να πάρουν  τις εισφορές τους από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αυτό θα γίνει μόνον γιατί θα εξυπηρετεί το γενικότερο σχεδιασμό και τις επιδιώξεις των μεγάλων Συλλόγων Εργαζομένων στο Ταμείο.
 
Ρωτάμε Συνάδελφοι: Οι συνταξιούχοι είναι υπεύθυνοι για την εξαΰλωση των αποθεματικών του Ταμείου ή ο ν.3371/2005 με τον οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις Τράπεζες δεν ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ, η Κυβέρνηση που το 2012 επέβαλε το PSI, καθώς και η αμέλεια των μελών του Δ.Σ.,  που αφενός αδιαφόρησαν για την χρηματιστηριακή κατρακύλα και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως,  αφετέρου ποτέ δεν διεκδίκησαν τις οφειλόμενες εκ του νόμου αποζημιώσεις από τις Τράπεζες, για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού τους ;
 
Γνωρίζετε Συνάδελφοι  το γεγονός ότι όλοι οι Σύλλογοι Συνταξιούχων, με την από  19.12.2014 επιστολή μας προς το ΤΑΠΙΛΤΑΤ,  αποδεχτήκαμε τις μέχρι τότε μειώσεις των συντάξεών μας  κατά 72% (ανώτατο πλαφόν 390€ – κατώτατο πλαφόν 150€ με κατάργηση Δ.Χ.,Δ.Π. & Ε.Α. και ότι επιπλέον προτείναμε την επιβολή 7% μηνιαίας εισφορά επί των καταβαλλομένων συντάξεων, προς όφελος της βιωσιμότητα του Ταμείου;
 
Με αυτό τον τρόπο εμείς δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους νεότερους Συναδέλφους μας. Αλλά και με την πολιτική μας επιδίωξη για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ, που πλέον είναι μονόδρομος και οδηγηθήκαμε  σε αυτόν, μετά τις προσπάθειες  των  Συλλόγων εργαζομένων  για διάλυση του Ταμείου. Ο Σύλλογός μας, μαζί με τους Συλλόγους Συνταξιούχων ΙΛΤΕ, ΑΤΤΙΚΗΣ, EUROBANK-ΑΘΗΝΩΝ, υπό την αιγίδα της ΟΣΤΟΕ, εδώ και 4 χρόνια υπερασπιζόμαστε την αξιοπρεπή Επικουρική Σύνταξη για όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους,  έτσι όπως τη διεκδικήσαμε και με σκληρούς αγώνες την κατακτήσαμε.  Απορρίπτουμε την καλλιεργημένη αντιπαράθεση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι επικίνδυνη για την Κοινωνική Ασφάλιση, δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Ζητάμε την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ ως την μόνη βιώσιμη λύση για όλους.
 
Συνάδελφοι, η ένταξή μας  στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ ως προς την Επικουρική Ασφάλιση, η  ένταξή μας στην ΟΤΟΕ και στο Ενιαίο Μισθολόγιο  καθώς  και  η  δημιουργία  της  Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.   ήταν οι  μεγάλες  κατακτήσεις  του  Συλλόγου Προσωπικού   Εθνοκάρτας, που μας έφεραν στο ίδιο μισθολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο με τους υπαλλήλους της ΕΤΕ.  
 
Κάποιοι  από εσάς δεν τα έζησαν,  γιατί δεν είχαν προσληφθεί τότε, όμως είμαστε  περήφανοι  που  διεκδικήσαμε από την εργοδοσία, αγωνιστήκαμε  με ανεπανάληπτους  συνδικαλιστικούς  και  ενωτικούς  αγώνες και κατακτήσαμε  το εξομοιωμένο  αυτό καθεστώς, φτιάχνοντας  θεσμούς ,  μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
 
Φυσικά τα χρόνια πέρασαν, πολλά άλλαξαν  και έγιναν πράγματα που κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί. Αλήθεια ποιος μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν θα γίνονταν προσλήψεις , αλλά θα υπήρχε νοικιαζόμενο προσωπικό στις Τράπεζες, που δεν καταβάλει εισφορές στα Ταμεία;
 
Μέχρι σήμερα στην πορεία της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.,  συνέβησαν πολλά γεγονότα   και σε όλα,  κυριολεκτικά  όλα,  συμμετείχαμε όλοι  μας σαν μια γροθιά. Περίτρανα αποτελέσματα της ενωτικής  κοινής δράσης των Συλλόγων Εργαζομένων και Συνταξιούχων  ήταν  το Πρακτικό Συγχώνευσης αρθρ 11 που κατοχυρώνει τη συνέχιση  των  προγραμμάτων  ασφάλισης όπως αυτά περιγράφονται στους κανονισμούς των Ταμείων, η αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που πριν λίγο καιρό άνοιξε η Εθνική Ασφαλιστική, η οικονομική ενίσχυση των Ταμείων Υγείας, Εφάπαξ και Αποκατάστασης Τέκνων από την ΕΤΕ όταν αυτό χρειάστηκε.
 
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων με τις προτάσεις του,  συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει, προς όφελος  της  βιωσιμότητα  της  Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.. Για παράδειγμα αναφέρουμε τις αλλεπάλληλες προφορικές και γραπτές  εισηγήσεις μας στο Δ.Σ. της,  ώστε να υποχρεωθούν οι μητέρες ανηλίκων να λάβουν πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ  στα 55 έτη τους  και να μην αφήνονται  χωρίς ειδοποίηση, να περιμένουν τα ανώτατα ηλικιακά όρια γήρατος.  Επιμείναμε πολύ στη συγκεκριμένη πρότασή μας,  παρότι  ήλθαμε  αντιμέτωποι   με κάποια από τα μέλη μας, όμως   πέρασε  πάνω από  ένας  χρόνος  για  να πάρει  επιτέλους τη σχετική απόφαση το Δ.Σ.  και  κάμποσος  ακόμα  για  να  την   υλοποιήσουν  οι  υπηρεσίες.  Τελικά,   πάνω από  70 συναδέλφισσες συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ , τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα από τα ανώτατα ηλικιακά όρια του, προς όφελος της βιωσιμότητας του Ταμείου μας. Επίσης σε πρόσφατη συνεδρίαση προτείναμε,  αν δεν είναι σε θέση η Υπηρεσία, με την βοήθεια ειδικού συνεργάτη, να εξετασθούν οι φάκελοι των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μόνον από την ΕΠΑΣΠΠΕ, ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις που υπάρχουν προϋποθέσεις  για  να λάβουν πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και να ειδοποιηθούν οι Συνάδελφοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
 
Σε ότι αφορά τις μειώσεις των συντάξεων της ΕΠΑΣΠΠΕ που προτείνει ο Συνάδελφος Ζαχαριάς επειδή, όπως λέει στο παράδειγμά του,  έχουν υποστεί οι Κύριες Συντάξεις ς μνημονιακές μειώσεις, όμως η συμπληρωματική σύνταξη της ΕΠΑΣΠΠΕ παραμένει η αρχική και δεν υπάρχει αναλογία, θα θέλαμε να του πούμε ότι είναι λανθασμένο το σκεπτικό του γιατί: Παρά τις μνημονιακές μειώσεις,  δεν έχει αλλάξει η  Απόφαση Απονομής της Σύνταξης  από το ΙΚΑ, βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός της Συμπληρωματικής Σύνταξης από την Υπηρεσία της ΕΠΑΣΠΠΕ, αλλά παραμένει η ίδια. 
 
Συγκεκριμένα για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του, εξακολουθεί η απόφαση να είναι η αρχική 2.000€ και δεν έχει εκδοθεί καμία άλλη. Στα μηνιαία αποδεικτικά των συντάξεών μας του ΙΚΑ οι μνημονιακές μειώσεις έρχονται και αφαιρούνται από κάτω ως κρατήσεις, όπως παρακρατείται ο φόρος, οι κρατήσεις υπέρ υγείας κλπ
 
Πέραν όμως αυτών,  θα θέλαμε να πούμε στο Συνάδελφο ότι λυπούμαστε πολύ,  αλλά οι θέσεις  του και ο τρόπος που αυτές εκφράζονται, ακούγονται εκδικητικές και εκβιαστικές  προς τους συνταξιούχους και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με απόψεις ανθρώπου που θέλει να δηλώνει δημοκράτης και αριστερός. Αναρωτιόμαστε γενικότερα τόσο για το θέμα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ αλλά και την ΕΠΑΣΠΠΕ, αν αυτές είναι οι επίσημες  θέσεις της κεντρικής συνδικαλιστικής παράταξής του;
 
Συνάδελφοι,  εμείς δεν θέλουμε και ευχόμαστε να μην βρεθούμε αντιπαρατιθέμενοι  στην Αιόλου,  εκεί που το 1988 βρεθήκαμε όλοι ενωμένοι, με συμμετοχή 100%,  σε έναν μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα 13 ημερών (κάποιες μάλιστα με βροχή).  
 
Η ιστορία και ο σκοπός της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. είναι γραμμένος στο νου και την καρδιά του καθένα μας.       
 
 Δεν αλλοιώνεται ,  δεν παραχαράσσεται και δεν οικειοποιείται από κανέναν.
 
         Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Η Πρόεδρος               Η Γραμματέας
 Αγγελική Οικονόμου            Ευαγγελία Μερκούρη
Διαβάστε επίσης