ΤΑΠΙΛΤΑΤ & Ανακεφαλαιοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων του Συναδ. Δημήτρη Σταύρου

                                ΤΑΠΙΛΤΑΤ  και Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Στις 4 Φλεβάρη, στη  συγκέντρωση την ημέρα της απεργίας  για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, ένας συνάδελφος συνταξιούχος  από την Τράπεζα Αττικής  με ρώτησε αν παρακολούθησα κάποιες εκπομπές και συνεντεύξεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κατρούγκαλου και ιδιαίτερα κάποιες αναφορές που έκανε, μετά από ερωτήσεις που του τέθηκαν για την Επικουρική Ασφάλιση και αν μπορούν αυτές οι αναφορές να εξεταστούν για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός ανέφερε ότι αφενός δεν εξετάζετε θέμα για ενσωμάτωση της Επικουρικής Σύνταξης στη Κύρια, αφετέρου εξετάζετε η περίπτωση κάποιο Επικουρικό Ταμείο να προχωρήσει σε δημιουργία  Επαγγελματικού  Ταμείου ,  αφού πρώτα διασφαλιστεί η συνέχιση καταβολής των συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους.

Απάντησα στον συνάδελφο που με ρώτησε πώς θα έβλεπα να γίνει κάτι ανάλογο στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ,  ότι δεν βρίσκω λόγους να επιμείνω να ενταχθεί  συνολικά ως Ταμείο στο Ε.Τ.Ε.Α., αρκεί να βρεθεί λύση στα αποθεματικά. Ποια και πόσα θα αποδοθούν στους συνταξιούχους είναι φυσικά  θέμα Υπουργείου. Εμείς οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, εντασσόμενοι στο Ε.Τ.Ε.Α., διατηρούμε το θεσμό της Κοινωνικής Επικουρικής Σύνταξης από κοινού με τους συνταξιούχους άλλων κλάδων, με πολύ μεγαλύτερη προοπτική.

Στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ παρ’ όλες τις δικαστικές μας ενέργειες που συνεχίζουμε, οι προοπτικές μας είναι μηδενικές. Στο «Συνέδριο  Αντιπροσώπων»  που σύντομα θα συγκαλέσουν, την Επικουρική μας Σύνταξη θα την καταργήσουν ή εάν την διατηρήσουν, αυτή θα είναι στο ύψος των 20€. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των Συλλόγων των εργαζομένων, που έχουν  την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Ταμείου. Οι ανακοινώσεις αυτές αναφέρονται στην κατάργηση της σύνταξης των «κόκκινων συνταξιούχων» δηλαδή σε όσους το ποσό των συντάξεων  που έχουν λάβει αθροιστικά, υπερβαίνει τις εισφορές που έχουν καταβάλει, φυσικά πάντα με τους αναξιόπιστους υπολογισμούς που έχουν κάνει και προπαγανδίζουν.  Σήμερα από τα 344 μέλη του Συλλόγου μας, μόνο 69 δεν είναι «κόκκινοι» και παραμένουν μέλη του Ταμείου, όμως σταδιακά κι αυτοί θα «κοκκινίσουν»,  αμέσως μόλις αλλάξει το ισοζύγιό τους.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουμε καμία προοπτική  με το νέο καταστατικό που κατεδαφίζει την Κοινωνική Επικουρική Ασφάλιση. Αυτό το καταστατικό που εδώ και τρία χρόνια μεθόδευαν και πραξικοπηματικά μας επέβαλαν, το οποίο εκκρεμοδικεί μεν, αλλά ισχύει και εφαρμόζεται,  έως να ανατραπεί δικαστικά και τελεσίδικα.

Να επιμένουμε οι συνταξιούχοι  να ενταχθούν και οι εν ενεργεία στο Ε.Τ.Ε.Α., ενώ  αυτοί επιλέγουν αυτόνομη πορεία  είτε διατηρώντας το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είτε μετατρέποντας το σε Επαγγελματικό Ταμείο είτε ακόμη και διαλύοντάς το,  σε κάθε περίπτωση πάντως χωρίς τους συνταξιούχους,   είναι τουλάχιστον αυταρχικό και δεν θέλουμε να τους μοιάσουμε. Η επιμονή μας μπορεί να καταστεί αδιέξοδη,  επειδή το Ταμείο είναι ιδιωτικού δικαίου, σίγουρα χρονοβόρα και ίσως χωρίς αποτέλεσμα τελικά.

Η αδιαφορία δε και η αμέλειά των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου  για την αξιοποίηση των αποθεματικών του και την μη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών από τις Τράπεζες για τα προγράμματα Εθελούσιων Εξόδων, δεν έχουν προηγούμενο. Τραπεζοϋπάλληλοι να σου πετύχουν!!  Αδιαφόρησαν  όλα αυτά τα χρόνια για την απαξίωση του χαρτοφυλακίου του Ταμείου. Αποκορύφωμα ήταν  η  πρόσφατη επένδυση   55,5εκ.€ στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής,  που  διθυραμβικά μάλιστα ανακοίνωσαν  ότι την έκαναν για να αποτρέψουν την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ε.Τ.Ε.Α. (!!!) Έχουν χάσει  συντάξεις πολλών ετών με τις επιλογές τους και την απραξία τους,  πράγμα που αποτυπώνεται, με βάση τα δικά τους στοιχεία, στους ισολογισμούς του Ταμείου από το 2012 έως σήμερα. Τη βιωσιμότητα του  ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ την αντιμετωπίζουν μόνο με την κατάργηση των συντάξεων και τη  δηλητηρίαση των σχέσεων εν ενεργεία – συνταξιούχων.

Δεν βλέπω πλέον το λόγο να επιμείνουμε στην ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ  στο Ε.Τ.Ε.Α. Αν μας προταθεί να ενταχθούμε μόνον οι συνταξιούχοι στο Ε.Τ.Ε.Α., εν όψει της κατάθεσης του Ασφαλιστικού για τα Επικουρικά Ταμεία, που προσδιορίζεται περίπου στα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, φυσικά με κάποιες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μιας δίκαιας και τίμιας λύσης , όπως είχε τοποθετηθεί ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε συνάντηση με την ΟΣΤΟΕ και τους Συλλόγους Συνταξιούχων.

Δεν παραβλέπω βέβαια ότι το θέμα της Επικουρικής Σύνταξης είναι και χρηματικό δηλαδή το ύψος της. Πρώτιστο όμως σήμερα είναι η διασφάλισή της και η προοπτική. Στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αυτά πλέον δεν υπάρχουν. Το νέο καταστατικό είναι  « ο μπαλτάς στα χέρια του χασάπη» που θα ακρωτηριάσει τις συντάξεις μας, με τις αποφάσεις των εν ενεργεία ασφαλισμένων, στο επικείμενο «Συνέδριο Αντιπροσώπων».

Τελευταία όλο και πιο ευρύτερα  συζητείται  το θέμα της Ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων,  όπως έγινε και με τις Τράπεζες. Για τον πρόσθετο λόγο ότι,  τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν επί χρόνια κατατεθειμένα  χωρίς επιτόκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, πολλοί επιχειρηματίες « τσέπωσαν» τις εισφορές των εργαζομένων  και δεν τις απέδωσαν στα Ταμεία όπως όφειλαν, άλλα αποθεματικά  ξοδεύτηκαν σε διαφορετικούς σκοπούς από την ασφάλιση και τέλος το P.S.I.  έδωσε τη χαριστική βολή.

Η Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων πρέπει με μεγάλη σοβαρότητα να εξεταστεί και να συμπεριληφθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Η εξεύρεση λύσεων για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, μετά την κατασπατάληση των αποθεματικών, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αντιστοίχηση εισφορών έναντι παροχών, ούτε σε συνταξιούχους έναντι ενεργών ασφαλισμένων. Εάν πράγματι θέλουμε να συμπεριλάβει με σιγουριά και τους νέους ασφαλισμένους, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ή και πρόσθετου πόρου, πέρα από τις εισφορές.

Οι παραπάνω σκέψεις γράφτηκαν με αφορμή το ερώτημα και τη συζήτηση που είχα με το Συνάδελφο συνταξιούχο της Τράπεζας Αττικής και ελπίζω να γίνουν  αφορμή για προβληματισμό και δημιουργικό διάλογο μεταξύ μας.

Δημήτρης Σταύρου

12.02.2016

 

Διαβάστε επίσης