Συνέδριο σικέ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ: Του Συναδ. Κώστα Βήττα

αρχείο λήψης

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΙΚΕ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Με αίσθημα ευθύνης μέσα στα πλαίσια των ευθυνών που μου αναλογούν σαν σύνεδρος διορισμένος από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, νοιώθω το χρέος να εκφράσω και να μεταφέρω τα πεπραγμένα ενός έργου ιλαροτραγωδίας από ένα θίασο κομπάρσων με πρωταγωνιστές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και όχι μόνο.

Ξεκινώντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του Ταμείου πρότεινε για προεδρείο της γενικής συνέλευσης τρεις συναδέλφους που είχαν επιλέξει σαν Δ.Σ. Βέβαια δεν υπήρξε καμία αντιπρόταση γιατί δεν θα είχε καμία τύχη στην ψηφοφορία, ούτε και με λίγους ψήφους, όπως έγινε σε επόμενες ψηφοφορίες και που σας έγιναν γνωστές από την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο Σύλλογός μας στις 29/06. Σημειωτέον ότι κατά την είσοδό μας που υπογράψαμε για να μας δώσουν τις κάρτες εισόδου μα έδωσαν και τέσσερεις διαφορετικές ανακοινώσεις που οι τρεις ήταν εισηγήσεις του Δ.Σ. προς τη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο Αντιπροσώπων) και η τέταρτη ήταν ο προϋπολογιμός 2016 ορθή απεικόνιση αντί της σελίδας 45. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό ήταν τέτοια η πρεμούρα τους που από το εισηγητικό κείμενο 55 σελίδων που αφορούσε τον Διοικητικό, οικονομικό απολογισμό, την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής και φυσικά τον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν ορθή απεικόνιση της σελίδας 45. Θα σας αναφέρω ότι η διαφορά είναι στα έξοδα. Στη σελίδα 45 αναφέρουν Γενικό σύνολο εξόδων 18.867.768,00, ενώ στην ορθή απεικόνιση γενικό σύνολο εξόδων 19.481.108,00. Συναδέλφισσες, οι, οι Διοικούντες του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στην προσπάθειά τους να μας πείσουν, ότι συν τοις άλλοις είναι και καλοί διαχειριστές προσπάθησαν να αποκρύψουν έξοδα και ότι στα χρόνια από το 2012 που διοικούν το ταμείο έκαναν περικοπές εξόδων. Βέβαια δεν έπεισαν ούτε  τους δικούς τους, αφού μεταξύ τους έβγαλαν τα μάτια τους. Συγκεκριμένα  απλό μέλος του εννεαμελούς Δ.Σ , στα πλαίσια της κριτικής που άσκησε κυρίως για την τροποποίηση του καταστατικού στο άρθρο 47 που προβλέπει την κατώτατη σύνταξη στα 50 ευρώ, άφησε μομφή για την αμοιβή των μελών του Δ.Σ. με 400 ευρώ.

Στο θεατρικό αυτό έργο ο πρόεδρος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, καθώς και ο πρόεδρος της Συνεδρίου, θέλησαν να προσδώσουν μια σοβαρότητα με αίγλη και κύρος, χρησιμοποιώντας στομφώδεις εκφράσεις. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως είναι, ότι στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κύριος Πετράκης, ανέφερε, ότι παρευρίσκεται και κάποιος πανεπιστημιακός καθηγητής που δεν συγκράτησα το όνομά του. Συνήθως στα συνέδρια τέτοιου είδους, τέτοια εκλεκτά μέλη αφενός μεν χαιρετίζουν αφετέρου μπορούν με τις γνώσεις τους την εμπειρία τους και κυρίως την επιστημονική τους κατάρτιση να δώσουν τουλάχιστον κάποιες κατευθύνσεις. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, τουλάχιστον θέλω να πιστεύω, ότι αυτό το πρόσωπο παραβρέθηκε και δεν ειπώθηκε για την δημιουργία εντυπώσεων.

Συναδέλφισσες, οι, σκόπιμα δεν θα αναφέρω ονόματα, γιατί σίγουρα θα κουράσουν και δεν έχει νόημα, μεταξύ τους όλοι αυτοί γνωρίζονται πολύ καλά και παίζουν  το παιχνίδι  πότε  της εργοδοτικής πλευράς και πότε  της κυβερνητικής.

Σε αυτό το παιχνίδι μας χώρισαν σε κόκκινους και μπλε συνταξιούχους. Στο παρελθόν, όπως και τώρα τεχνηέντως αυτή η συνδικαλιστική νομενκλατούρα βάζει την αντιπαλότητα μεταξύ εν ενεργεία και συνταξιούχων, λειτουργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι υπεύθυνοι για την αρνητική πορεία του επικουρικού ταμείου ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις που σε αγαστή συνεργασία θέλησαν και θέλουν να γκρεμίσουν την κοινωνική ασφάλιση, οδηγώντας τους εργαζόμενους στον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Στην προσπάθεια του ο Πρόεδρος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ να μας πείσει για την ορθότητα της επιλογής να επενδύσει το επικουρικό μας Ταμείο τα 55.5 εκατομμύρια ευρώ ανέφερε ότι είχαν την έγκριση από οικονομικούς και ελεγκτικούς οίκους, όπως το Σώμα Ορκοτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι αν δεν επένδυαν στη Τράπεζα Αττικής, η επιστολή που είχε αποστείλει το Υπουργείο Κοινωνικών ασφαλίσεων και τους καθιστούσε ποινικά υπεύθυνους αν έδιναν τις εισφορές πίσω στους εν ενεργεία συναδέλφους. Δεν θα αναφερθώ στον Διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Προέδρου κυρίου Πετράκη και άλλων μελών του Δ.Σ. γιατί το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης τους ήταν για τους παλιούς συνταξιούχους που πήραν στο πολλαπλάσιο τις εισφορές τους, κάτι που συμφωνούμε αλλά δεν δίνει λύση. Στο να επιμένεις και να αναφέρεσαι σε ονόματα κιόλας, όχι δεν βοηθάει, αλλά πυροδοτεί αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία.

Αυτοί που σήμερα κόπτονται δήθεν για την επιβίωση του επικουρικού μας Ταμείου, ήταν και είναι παλιές καραβάνες συνδικαλιστών γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ στήθηκε για να λειτουργήσει με το αναδιανεμητικό σύστημα και όχι το κεφαλαιοποιητικό. Είμαι αναγκασμένος να αναφέρω το όνομα του αναπληρωτή ταμία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ συν. Κίσσα που ενώ τώρα κόπτεται για την επιβίωση του ταμείου τον Μάιο του 2002 μαζί με τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ συν. Παπαβλασσόπουλο  είχαν έρθει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνοκάρτας να πάρουμε τις εισφορές μας και να αποχωρήσουμε. Σαν μέλλος τότε του Δ.Σ. είχα πάρει αρνητική θέση και μάλιστα έπεισα και όλα τα υπόλοιπα μέλη, να μην αποχωρήσουμε από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι άλλαξε και σήμερα ο συνάδελφος αναπληρωτής ταμίας είναι υπέρ τη συνέχισης του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, ενώ ταυτόχρονα στην τοποθέτηση του που πήρε τον λόγο άφησε ανοιχτό και το θέμα της επιστροφής των εισφορών. Μήπως τελικά, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και ότι δήθεν για την συνέχιση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κρύβεται η διάλυσή του με τις επιστροφές των εισφορών;

Η κριτική ίσως είναι το πιο εύκολο πράγμα και ενδεχομένως όσοι διαβάσετε αυτή την ανακοίνωση να πείτε ωραία άσκησες την κριτική σου, όμως πια είναι η θέση η πρότασή σου. Αγαπητοί συνάδελφοι δεν αρκεί να κάνουμε ένα νοικοκύρεμα, μια καλή διαχείριση σε ένα Ταμείο που μάλιστα δεν μπαίνουν νέα μέλη, χρειάζεται να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε από την Ελληνική ‘Ενωση Τραπεζών να ασφαλίσει όλους τους Ταπεζουπάλληλους στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Να θυμίσω, ότι υπάρχει και απόφαση συνεδρίου της ΟΤΟΕ για ενιαίο επικουρικό τραπεζουπαλλήλων. Είναι ευκαιρία μαζί με την φετινή κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ  με την ΕΕΤ  και προβλέπει επιπρόσθετο κλαδικό ταμείο υγείας τραπεζουπαλλήων να απαιτήσουνε και να διεκδικήσουμε από κοινού ΤΑΠΙΛΤΑΤ. ΟΤΟΕ, ΟΣΤΟΕ ενιαίο επικουρικό ταμείο στη βάση που λειτουργεί το ΤΑΠΙΛΤΑΤ , με σωματειακή μορφή ιδιωτικού δικαίου χωρίς την συμμετοχή του κράτους.

ΕΝΑ ΕΝΙΑΟ ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ.

Όσο στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν μπαίνουν νέοι συνάδελφοι το ταμείο θα δώσει  και στους μπλε 50 ευρώ γιατί και αυτοί ισοσκελίζοντας τις εισφορές από εν δυνάμει κόκκινοι θα γίνουν στην πραγματικότητα κόκκινοι.

Ας κάνουμε την υπέρβαση, ας κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα, ας μην επιτρέψουμε άλλο να τρώμε τις σάρκες από τις σάρκες μας, ας δείξουμε την ανωτερότητα που πρέπει να διέπει το έλλογο ον από τα άλογα όντα.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

ΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΟΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Κώστας Βήττας

Διαβάστε επίσης