Άρθρο του Συναδ. Δημήτρη Σταύρου: “Δεν είναι αγαθών προθέσεων η επιμονή για επιστροφή των εισφορών από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ”

 

 Δεν είναι αγαθών προθέσεων η επιμονή για επιστροφή των εισφορών από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Κάπως έτσι προσπαθούν να εμφανίσουν οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι το βαρύτατο ολίσθημά τους, να ζητήσουν  την επιστροφή των εισφορών, άλλοι με το Παλαιό και άλλοι με το Νέο Καταστατικό. Η ενέργειά τους αυτή είτε ηθελημένα είτε αθέλητα κατατείνει στην κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της Επικουρικής Σύνταξης.

Οι λόγοι είναι απλοί:

Α) Εάν εκτιμούν ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν θα ανταποκριθεί στο σκοπό του, αντί να ζητήσουν  την επιστροφή των εισφορών, που σημαίνει ακαριαία παύση χορήγησης των Επικουρικών Συντάξεων,  θα έπρεπε να ζητήσουν την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑ.  Γιατί στο ΕΤΕΑ  οπωσδήποτε θα ασφαλιστούν, από μηδενική βάση, εάν απασφαλιστούν και λάβουν τις εισφορές τους από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.  Οι συνταξιούχοι έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης την συντεταγμένη ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑ και όχι να διαλυθεί το Ταμείο με την επιστροφή εισφορών, γιατί η Επικουρική Ασφάλιση συνεχίζει ναι είναι υποχρεωτική. Όπως ρητά αναφέρει το Σύνταγμα της Χώρας μας. Και αυτό δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Προηγήθηκαν σκληροί αγώνες για να καθιερωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση. Εάν κάποιοι δεν τη θέλουν, επειδή δεν τους ενδιαφέρει να έχουν οι εργαζόμενοι ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια, αυτοί είναι οι εργοδότες. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να διαλύσουν τα Ταμεία μοιραία συντάσσονται μαζί τους και ενάντια στα ίδια τους τα συμφέροντα. Με έναν εφήμερο παραλογισμό. «Να πάρω  πίσω όσα χρήματα έχω δώσει, να καλύψω συγκεκριμένες ανάγκες που έχω και άσε το μετά….» Μα αφού από τώρα ο μισθός δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες, οπότε ούτε λόγος για αποταμίευση, όταν θα τελειώσει η εργασιακή ζωή, πώς θα καλυφθεί με χρήματα ο υπόλοιπος βίος;

Β) Εάν πάλι κρίνουν ότι το Ταμείο  είναι βιώσιμο και απλά θέλουν να πάνε σε κάποιο άλλο καλλίτερο, δεν έχουν παρά να το πράξουν με βάση τη Διαδοχική Ασφάλιση που ισχύει και εφαρμόζεται στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα καταργήσουν την υποχρεωτικότητα της Επικουρικής Ασφάλισης, που θα συμβεί εάν λάβουν τις εισφορές τους, γιατί θα ασφαλιστούν από την αρχή, χωρίς να μεταφέρουν ασφαλίσιμο χρόνο, οδηγώντας ταυτόχρονα  το Ταμείο σε αδυναμία εκπλήρωσης του σκοπού του, δηλαδή προς τις 6.500 οικογένειες των συνταξιούχων οι οποίοι θα βρεθούμε σε δυσχερέστατη θέση.

Αφού πρώτα εκπληρώσαμε τις καταστατικές μας υποχρεώσεις, τώρα δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε το δικαίωμά μας στην Επικουρική Σύνταξη, που υπολογίζαμε ότι θα έχουμε βγαίνοντας στη σύνταξη.

Με «παιδική αφέλεια»  αναφέρουν: «Εμείς τις εισφορές μας ζητάμε να πάρουμε. Τις εργοδοτικές εισφορές τις αφήνουμε για εσάς τους συνταξιούχους».  Δεν τις θέλουμε!!! Όχι επειδή δεν γίνεται να αφεθούν οι εργοδοτικές εισφορές μόνον για εμάς, αλλά επειδή θέλουμε το Θεσμό της Επικουρικής Σύνταξης σε λειτουργία και όχι διαλυμένο. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της Κοινωνικής Ασφάλισης να ζητείται η επιστροφή των εισφορών από εν ενεργεία ασφαλισμένους.

Εμείς  με τις εισφορές μας από το 1983 σεβαστήκαμε και στηρίξαμε το διανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και σταθήκαμε αλληλέγγυοι στην προηγούμενη γενιά των συνταξιούχων.  Συνεχίζουμε και σήμερα να κάνουμε το ίδιο προς την επόμενη από εμάς γενιά, που δεν σκέπτονται ούτε ενεργούν όπως εμείς. Απόδειξη η αγνόηση των προτάσεών μας για διατήρηση του θεσμού της Κοινωνικής Επικουρικής Σύνταξη, η από μέρους μας αποδοχή του ύψους των συντάξεων 150€-390€, η πρότασή μας για επιβολή σε αυτές Εισφοράς Αλληλεγγύης 7% και η αποφασιστική διεκδίκηση (όχι μόνο σε συζητήσεις) των απωλειών του PSI και των αποζημιώσεων από τις Τράπεζες των «Εθελούσιων Εξόδων Προσωπικού».

Τέλος αυτή η ίδια η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑ  είναι ταυτόχρονα και ένα μέτρο βιωσιμότητας. Στο ΕΤΕΑ ασφαλίζονται εδώ και μια 10ετία οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις Τράπεζες; Δηλαδή συνεχής αυξητική  ροή νέων ασφαλισμένων ενώ στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ φθίνουν συνεχώς. Μήπως ο συντάξιμος μέχρι σήμερα χρόνος τους δεν θα διατηρηθεί στο ΕΤΕΑ; Γιατί λοιπόν δεν ενεργούμε συντονισμένα προς την κατεύθυνση αυτή; Με απαισιόδοξες, μοιρολατρικές και καταστροφολογικές υποθέσεις  δεν απαντούν επί της ουσίας: Κοινωνική Επικουρική Ασφάλιση ή όχι;

Δημήτρης Σταύρου                                                                                                                                                                                

05.05.2016

Διαβάστε επίσης