Άρθρο της Προέδρου του Συλλόγου μας Α. Οικονόμου για την επέτειο των 15 χρόνων

<4D6963726F736F667420576F7264202D20C720D6FDEBE1EEE720F4EFF520C6E

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι

Με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου μας και την μικρή επετειακή εκδήλωση που θα γίνει το  Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 12.00 στα γραφεία μας, θα ήθελα να σταθώ  σε κάποιες πλευρές  αυτής της Συλλογικής μας προσπάθειας.

Ο Σύλλογός μας,  με την ίδρυσή του το 2001, εκτός των όσων απορρέουν από το Καταστατικό του, βοήθησε πολύ απλά και σε μια ανθρώπινη, κοινωνική πλευρά της ζωής. Να μη χαθούμε μεταξύ μας και να μην αποκοπούμε από τα τόσο σημαντικά θέματα που συνεχίζουν να αφορούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας.

Βρεθήκαμε νέοι άνθρωποι, με όνειρα και φιλοδοξίες, να εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο οι περισσότεροι και να επικοινωνούμε όλοι μας καθημερινά, παρότι κάποιοι εργάζονταν στα Καταστήματα της Ε.Τ.Ε.  Εκτός από τα υπηρεσιακά θέματα, συζητούσαμε  μεταξύ μας  και εκφράζαμε απόψεις για τα συνδικαλιστικά, τα εργασιακά –  επαγγελματικά θέματα αλλά και για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Μπορεί να υπήρξαν κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, με οξύτητα κάποιες φορές, εξαιτίας κυρίως  των κομματικών μας επιλογών αλλά και της επιθυμίας για προσωπική ανάδειξη. Όμως, ίσως πρέπει σήμερα, πιο ώριμα πλέον, να αναλογισθούμε αν έπρεπε να υπάρξουν αυτές οι αντιπαραθέσεις.

Παρόλα αυτά, πάντα βρίσκαμε τη δημοκρατική διέξοδο και ενωμένοι τα καταφέραμε ακόμα και στα δύσκολα. Δεν είναι λίγα αυτά που κατακτήσαμε. Είναι, αν θέλετε, τουλάχιστον αυτά που μας έφεραν στο ίδιο εργασιακό επίπεδο με τους τραπεζοϋπάλληλους της Εθνικής, της Εμπορικής, της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό και προπάντων αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους  ενωτικούς μας αγώνες, συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας, για να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή ως συνταξιούχοι. Να προασπίσουμε τους Θεσμούς Σύνταξης και Υγείας, ως Ταμεία με κοινωνική διάσταση. Δεν μας τους χαρίσανε αυτούς τους Θεσμούς, τους κατακτήσαμε, ενάντια σε όλους όσους  πάντα επιδίωκαν και συνεχίζουν μέχρι  σήμερα,  τη φτωχοποίηση μας.  Γιατί αυτοί οι Κοινωνικοί Θεσμοί, δηλαδή τα Ταμεία,  είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διατηρήσουμε τις παροχές, έστω και με εκλογικεύσεις, αλλά προπάντων με προοπτική.

Τα τελευταία χρόνια κάποια πράγματα άλλαξαν, μειώθηκαν οι συντάξεις, περικόπηκαν οι παροχές υγείας, αυξήθηκαν οι φόροι και γενικά συμπιέστηκε το επίπεδο διαβίωσής μας.  Μπορεί να έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά εμείς  οι συνταξιούχοι έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και την ωριμότητα να διδαχθούμε από τα λάθη μας και με σοβαρότητα και περίσκεψη να πούμε τον τελευταίο λόγο. Εύκολα δεν θα παρασυρθούμε πλέον από τις σειρήνες που μας θέλουν μοιρολάτρες και απογοητευμένους.

Δεν «το βάζουμε κάτω»  ούτε θα εμφανίσουμε «άνοια» όπως πολλοί θα επιθυμούσαν. Όλοι μαζί θα παλεύουμε καθημερινά για να βρούμε το βηματισμό μας, σε μια χρεοκοπημένη και εξαρτημένη χώρα. Θα αγωνιζόμαστε συνεχώς για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, όπως μας αξίζει. Έχουμε αυτήν την υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Μία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας,  είναι να είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το Σύλλογό μας. Δείτε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η μηνιαία συνδρομή των 3€ που καταβάλετε κάθε μήνα υπέρ του Συλλόγου, από την σύνταξή σας  της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. Οι συνδρομές σας είναι αυτές που μας επέτρεψαν να διεκδικήσουμε δικαστικά το δίκιο μας τόσο για την Επικουρική μας Σύνταξη από το  ΤΑΠΙΛΤΑΤ,  όσο και για τη φορολόγηση των παροχών μας  από την Εθνική Ασφαλιστική. Η ανταπόκριση και  συμμετοχή σας στα καλέσματα του Συλλόγου είναι αυτά που μπορούν  να φέρουν θετική εξέλιξη στα θέματά μας. Η ελάχιστη ατομική συμβολή του καθένα μας, μέσα από το Σύλλογό μας,  μπορεί να φέρει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα για όλους μας.

Δεν πρέπει λοιπόν να χαθούμε, να αποκοπούμε από το Σύλλογό μας. Πρέπει να είναι πάντα ο φάρος της διαδρομής μας. Τα γραφεία του Συλλόγου μας στη Σταδίου 61, 5ος όροφος, Πλ. Ομονοίας είναι το δεύτερο σπίτι   του καθένα από εμάς. Εκεί μπορούμε να συναντιόμαστε, να συζητάμε και γιατί όχι, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι

Κλείνω αυτό το σημείωμά μου και σας χαιρετώ,  με τους τίτλους  δύο βιβλίων του Μενέλαου Λουντέμη, που και οι δύο μαζί συνθέτουν  το μήνυμα που σας στέλνω :

                  Το Ρολόι του Κόσμου Χτυπάει Μεσάνυχτα…

                                                 (όμως)

                        Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος!!!

 

                                                              Με εκτίμηση

                                                          Αγγελική Οικονόμου

                                                   Πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων

                                                          Πρώην Εθνοκάρτας

 

Διαβάστε επίσης