Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: «Γιατί νιώθω συνέχεια κούραση…;»

Το να νιώθει κανείς κουρασμένος κατά τη διάρκεια πιεστικών καταστάσεων ή πιο απαιτητικών ημερών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Το να νιώθει όμως καθημερινά έτσι, τότε μιλάμε για κάτι πραγματικά ανησυχητικό. Δυστυχώς -ιδίως μάλιστα το φθινόπωρο και τον χειμώνα- αυτό το μόνιμο αίσθημα κούρασης είναι κάτι πολύ κοινό. Τόσο κοινό που η επιστημονική κοινότητα του απέδωσε και ακρωνύμιο (TATT, όπως λέμε… Tired All The Time). Μιλάμε, βέβαια, για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Γιατί όμως νιώθετε κούραση όλη την ώρα

Προτού να αρχίσετε τις επισκέψεις στους ειδικούς αναλύστε κάθε πτυχή της ζωής σας:

Οικογένεια: ποιες δραστηριότητες ή καταστάσεις μπορεί να σας κουράζουν στο πλαίσιο της οικογένειας. Αναγνωρίστε τις.

Εργασιακό περιβάλλον: η καθημερινή δουλειά, ειδικά όταν συνοδεύεται από υπερωρίες και πολλαπλές υποχρεώσεις μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα μόνιμης κούρασης.

Σχέσεις-γάμος: οι συνεχείς καβγάδες ή ένας χωρισμός μπορεί να έκανε το αίσθημα της κούρασης να ενταθεί.

Ο τρόπος ζωής: που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, συν αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του.

Τι θα διερευνήσει ο ειδικός

  • Ψυχολογικά αίτια.
  • Σωματικά αίτια.
  • Αίτια που μπορεί να προέρχονται από τον γενικότερο τρόπο ζωής.

Ψυχολογικά αίτια της μόνιμης κούρασης

Οι ψυχολογικές αιτίες του μόνιμου αισθήματος κούρασης μπορεί να είναι:

Το στρες: οι καθημερινές υποχρεώσεις, ακόμα και οι ευχάριστες, όπως μπορεί να είναι η αλλαγή δουλειάς ή η αλλαγή σπιτιού μπορεί να δημιουργήσουν στρες και να επιβαρύνουν το αίσθημα κούρασης.

Συναισθηματικό σοκ: ένας ξαφνικός θάνατος, ένας μη αναμενόμενος χωρισμός ή μια απόλυση είναι ένα σοκ που δημιουργεί πολλά αρνητικά συναισθήματα.

Κατάθλιψη: αν βιώνετε καθημερινά θλίψη, χωρίς καθόλου ενέργεια και ξυπνάτε ακόμα και μετά από πολύωρο ύπνο κουρασμένοι, τότε μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη.

Αίσθημα ανησυχίας: αν αισθάνεστε γενικότερα ανησυχία που δεν μπορείτε να ελέγξετε σε τέτοιον βαθμό που έχει καταλάβει τη ζωή σας, τότε μπορεί να πάσχετε από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή που να συμβάλει αρνητικά και στο αίσθημα κόπωσης.

Σωματικά αίτια του Συνδρόμου Συνεχούς Κόπωσης

Κάποιες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου μπορεί να ευθύνονται για την κούραση που μπορεί να αισθάνεται, όπως:

  • Η αναιμία.
  • Ο υποθυρεοειδισμός.
  • Η υπνική άπνοια.
  • Η παχυσαρκία, αλλά και το να είναι κάποιος λιποβαρής.

Αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένη/ος για περισσότερες από 4 εβδομάδες, είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα μπορέσει να ανακαλύψει μέσα από εξετάσεις αν η αιτία εντοπίζεται στο σώμα σας.

Τρόπος ζωής: Πώς μπορεί να μας κουράζει

Ολοι συμφωνούμε στο γεγονός πως η καθημερινότητα είναι απαιτητική. Προσπαθούμε να χωρέσουμε όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορούμε και να αντεπεξέλθουμε με τη βοήθεια της καφεΐνης ή του αλκοόλ, ενώ το σώμα επιβαρύνεται περισσότερο μέσα από την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης και ύπνου.

Πώς μπορούμε να νικήσουμε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

  • Σιγουρευτείτε ότι δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.
  • Κάντε τον ύπνο τον καλύτερο σας φίλο.
  • Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένα καλό καύσιμο για το σώμα και βοηθάει στην ψυχική υγεία και την καλή διάθεση.
  • Η καθημερινή ενυδάτωση είναι σημαντική.
  • Η άσκηση θα ενισχύσει τη μάχη σας κατά του συνδρόμου.
  • Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, μπορείτε να επιτύχετε τη μείωση του στρες που τροφοδοτεί το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Διατροφή και συμπληρώματα διατροφής για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης 

Είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά και να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, η καφεΐνη φαίνεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας, αλλά έχει και συνέπειες. Λίγη καφεΐνη μπορεί να είναι καλή και ευεργετική για μερικούς ανθρώπους, αλλά προσέξτε να μην υπερβάλετε και βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρεάζει τον ύπνο σας.

Επίσης, η αφυδάτωση είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την κόπωση. Το να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας.

Επιπλέον, το να τρώτε πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας. Καταναλώστε μικρότερες μερίδες πιο συχνά μέσα στην ημέρα.

Ακόμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιοτίνη, το ασβέστιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Β1, Β5, Β3, Β2, Β12, Β6, C συμβάλλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας στον οργανισμό.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης δεν είναι ένα απλό αίσθημα κούρασης. Οι επιστήμονες που το διερευνούν έχουν έρθει στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνεται μόνο ένας παράγοντας για την εμφάνισή του, αλλά ψυχολογικοί και σωματικοί παράγοντες από κοινού. Τα άτομα που το αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητά τους όπως θέλουν και κατ’ επέκταση τη ζωή τους συνολικά.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης