Οι επτά «πληγές» του Διαβήτη

Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε ασθενής με διαβήτη για τους κινδύνους και τις επιπλοκές της νόσου

    Αν το σάκχαρο στο αίμα είναι διαρκώς εκτός κανονικών ορίων, αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των ματιών, των νεφρών και των νεύρων. Οι επιπλοκές που θα προκύψουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε απειλητικές για τη ζωή, καταστάσεις.

Αρχίστε εδώ, μαθαίνοντας για τα 7 βασικά σημάδια από επιπλοκές που παρουσιάζει ο διαβήτης και τα οποία πρέπει να μην αγνοηθούν ποτέ:

  1. Σύγχυση, ζάλη και τρεμούλιασμα

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά σημάδι χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Είναι πιθανό να αισθάνεστε νευρικοί και ανήσυχοι σε αυτή την περίπτωση. Το σάκχαρο του αίματος συνήθως θεωρείται χαμηλό όταν πέφτει κάτω από το 70. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σάκχαρο αίματος που πέφτει χαμηλότερα από το κατώτατο όριο μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμικά επεισόδια και να χρειαστείτε έκτακτη ιατρική θεραπεία.

Εάν αισθανθείτε κάποιο από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ελέγξτε το σάκχαρό σας στο αίμα. Εάν είναι κάτω από 70, φάτε 15 γραμμάρια υδατανθράκων, όπως 3 δισκία γλυκόζης, ή 120 ml χυμό πορτοκαλιού, ή 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες. Περιμένετε 15 λεπτά και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά το σάκχαρό σας. Εάν δεν έχει ξεπεράσει τα 70, φάτε 15 επιπλέον γραμμάρια υδατανθράκων, περιμένετε 15 λεπτά και επανελέγξτε το σάκχαρο του αίματός σας.

  1. Υπερβολική ούρηση και δίψα

Αντίθετα, η δίψα και η συνεχής ανάγκη ούρησης μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η νεφρική βλάβη, οι καρδιακές παθήσεις και η βλάβη των νεύρων. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη θεραπεία του υψηλού σακχάρου στο αίμα, ακολουθώντας ένα προσεκτικό πρόγραμμα διατροφής για τον διαβήτη και λαμβάνοντας τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν επείγουσα περίθαλψη, όπως είναι το διαβητικό κώμα.

  1. Θολή όραση και αυξημένη πίεση στα μάτια

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά οφθαλμικά προβλήματα, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και τελικά να προκαλέσουν τύφλωση. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις ματιών και να αναφέρετε τυχόν ανησυχίες στον οφθαλμίατρο σας μεταξύ των επισκέψεων. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην όρασή σας, ή εάν έχετε θολή όραση, πρηξίματα, ή αυξημένη πίεση στα μάτια σας.

  1. Τραύματα που δεν επουλώνονται

Ο διαβήτης μειώνει τη ροή του αίματος και ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τις πληγές να επουλωθούν, επειδή τα θρεπτικά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται. Τα τραύματα μπορούν να μετατραπούν σε έλκη και πληγές που θα μπορούσαν να μολυνθούν. Και αν γίνουν αρκετά σοβαρές, αυτές οι μολύνσεις ίσως απαιτήσουν ακρωτηριασμό. Επιθεωρήστε τακτικά το σώμα σας, ειδικά τα πόδια σας, για κοψίματα ή μώλωπες και φροντίστε τα αμέσως, προτού να έχουν την ευκαιρία να επιδεινωθούν.

  1. Απώλεια αίσθησης στα πόδια

Η νευροπάθεια, ή η βλάβη των νεύρων από την κακή κυκλοφορία, ειδικά στα άκρα σας, είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που μπορεί να σας εμποδίσει να αισθανθείτε τη θερμότητα, ή το κρύο, ή μια πληγή στο πόδι σας, που θα μπορούσε στη συνέχεια να γίνει μη αντιμετωπίσιμη. Να φοράτε πάντοτε καλά παπούτσια, να ελέγχετε τα άκρα σας κάθε μέρα και τα πέλματα των ποδιών σας καθημερινά και να αναζητάτε ιατρική φροντίδα για προβλήματα που δεν υποχωρούν.

  1. Πρήξιμο των χεριών, του προσώπου, των ποδιών και των αστραγάλων

Το οίδημα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Άλλα συμπτώματα δυσλειτουργίας των νεφρών μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχική δυσφορία, αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο και δυσκολία συγκέντρωσης. Οι νεφροί που δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να γίνουν απειλητικοί για τη ζωή σας. Δεν φιλτράρουν τα απορρίμματα από το αίμα σας όπως πρέπει. Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματός σας εντός ορίων, για να αποφύγετε την καταστροφή των νεφρών σας.

  1. Πόνος σε σώμα, σαγόνι, ή χέρι

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής προσβολής. Ο διαβήτης μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να επιτρέψει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα μπορεί να σπάσει και να καταστρέψει τον καρδιακό μυ, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή, εάν η πλάκα φτάσει στον εγκέφαλο, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης