Κορονοϊός: Τι κάνω αν νομίζω ότι έχω προσβληθεί; (Χρήσιμα τηλέφωνα για βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη)

Γυναίκα κυκλοφορεί σε δρόμο της Αθήνας, φορώντας χειρουργική μάσκα

Χρήσιμα Τηλέφωνα

-Τηλεφωνική Γραμμή ΕΟΔΥ: 210.52.12.054 ή 1135

-Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ: 2142142000 ή 1110

-Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης: 10306

-Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Δήμου Αθηναίων:                210 3637365

-Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Δήμου Θεσσαλονίκης: 2313317641 & 2313317642


Πότε και ποιοι πρέπει να ελεγχθούν για κορονοϊό. Ποια είναι τα επιδημιολογικά κριτήρια, που αν τηρούνται, καλό είναι να απευθύνεστε στον ΕΟΔΥ.

Η επέλαση του κορονοϊού, στην Ελλάδα συνεχίζεται με αύξηση κρουσμάτων και τις προσπάθειες της Πολιτείας να συγκρατήσει την εξάπλωση με έκτακτα μέτρα.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι και οι πολίτες να φερθούν με υπευθυνότητα και ψυχραιμία και να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κάποιος πρέπει να ελεγχθεί για COVID-19

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊο SARS-CoV-2 ή Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Πηγή: news247.gr


Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Εικόνα

Διαβάστε επίσης