Κιρσοί. Πρακτικές συμβουλές για το καλοκαίρι

Κιρσοί Πρακτικές συμβουλές για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς.

Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας θρόμβωσης, λόγω της υφιστάμενης αφυδάτωσης, αλλά και της εγκατάλειψης των ειδικών προστατευτικών ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, η χρήση των οποίων γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματική με την αφόρητη ζέστη.

Αλλάζει η εμφάνιση των φλεβικών κιρσών το καλοκαίρι;

Αν και η καλοκαιρινή περίοδος είναι η εποχή της χαλάρωσης, οι πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι πάντα της ίδιας γνώμης. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία τους, και έτσι να ταλαιπωρούνται από βαρύτερα πόδια, περισσότερο πρήξιμο και μεγαλύτερο πόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Επιπρόσθετα, ένα ταξίδι είτε με αυτοκίνητο είτε με αεροπλάνο, αναγκάζει πιθανόν τον ασθενή σε πολύωρη καθιστική θέση με αδυναμία να τεντώσει τα πόδια του, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να μη γίνεται ομαλά στο ήδη ταλαιπωρημένο φλεβικό δίκτυο του πάσχοντος.

Ποια μέτρα μπορεί να λάβει κανείς για να προφυλαχθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες;

  • Μεγάλη προσοχή στα ηλιακά εγκαύματα. Προστατευθείτε από τον ήλιο με ένα καλό αντιηλιακό. Εφαρμόζετε το αντιηλιακό σας πριν και μετά το κολύμπι. Αν και το ηλιακό έγκαυμα από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα σας και να επηρεάσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση ευρυαγγειών. Προκαλείται επίσης ιδιαίτερη αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και έντονη επομένως διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιδρώντας πολύ αρνητικά στους ήδη διατεταμένους κιρσούς. Αυτό το γεγονός θα προκαλέσει ως αντίδραση έντονη παραγωγή φλεγμονοδών παραγόντων. Λόγω των κιρσών οι παράγοντες φλεγμονής στην περιοχή του εγκαύματος θα είναι περισσότεροι, όχι μόνο αυξάνοντας τη διάμετρο των κιρσών, αλλά προκαλώντας πολύ εντονότερο άλγος και αναστάτωση στη γύρω περιοχή.
  • Γυμναστική, ό,τι το καλύτερο…Το καλοκαίρι ενδείκνυται για περπάτημα και οποιουδήποτε άλλου είδους γυμναστική που προκαλεί σύσπαση των μυών του ποδιού και ειδικά της γαστροκνημίας. Έτσι θα νιώσετε τα πόδια σας ιδιαιτέρως ανάλαφρα και ξεκούραστα.
  • Φάτε άφθονα φρούτα και δροσιστικές σαλάτες. Στις διακοπές είναι ευκαιρία να αντικαταστήσει κανείς τη συνηθισμένη διατροφή του χειμώνα η οποία τις περισσότερες φορές είναι πλούσια σε λιπίδια με μία περισσότερο δροσερή και φτωχή σε θερμίδες. Απολαύστε όλων των ειδών τα καλοκαιρινά φρούτα , εξαιρετικές επιλογές για την αποφυγή φλεγμονών και θρέψης του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Τα ταξίδια, οδικά ή αεροπορικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η επί πολλές ώρες παραμονή σε καθιστική θέση επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών και αυξάνει την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης θρόμβωσης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να φοράει κανείς κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Φορέστε, επίσης, άνετα φαρδιά ρούχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια που πιέζουν το πόδι και τη λεκάνη. Να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό ή χυμό για ενυδάτωση του οργανισμού σας. Περιορίστε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Επιπλέον, υπάρχουν ασκήσεις που αν και είστε καθιστός είναι εύκολο να τις εκτελέσετε. Είναι η κίνηση του κουντεπιέ μας, πάνω και κάτω διαδοχικά (κίνηση γνωστή ως γκάζι-φρένο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο αεροπλάνο, επίσης, προσπαθήστε να κινείστε συχνά στο διάδρομο, ενώ στο ταξίδι με αυτοκίνητο να κάνετε συχνές στάσεις (ανά 3-4 ώρες) για ολιγόλεπτο περίπατο.

Είναι γεγονός ότι όλες οι παραπάνω συμβουλές-πρακτικές δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των κιρσών, προσφέρουν όμως σίγουρα ανακούφιση στην προβληματική λόγω αυξημένης θερμοκρασίας συμπτωματολογία. Η οριστική αντιμετώπιση-θεραπεία γίνεται με το ενδοφλέβιο laser και είναι εύκολη, χωρίς τομές, ανώδυνη, ιδιαίτερα ασφαλής και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα… προυποθέτει απλά ολιγοήμερη απουσία από τις παραλίες.

 

Πότε κρίνεται κατάλληλη η χειρουργική θεραπεία σε ασθενή με κιρσούς;

O ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος σαφηνούς με Laser αποτελεί στις μέρες μας μια ανώδυνη, ιδιαιτέρως ασφαλή, σχετικά χαμηλού κόστους, με άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα χειρουργική επέμβαση. Γι’αυτό το λόγο, συνιστάται η ενδοαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας. Επίσης, σε όσο πιο αρχικό στάδιο τόσο καλύτερα τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο/Η ασθενής δε βιώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης, δε γεμίζει κιρσούς σε βάθος χρόνου, αλλά το πιο σημαντικό, δεν κινδυνεύει από θρομβώσεις..

Το καλοκαίρι αποτελεί κατάλληλη περίοδο για τη διενέργεια ενδοφλέβιου Laser;

Καμία χρονική περίοδος δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κανείς στην κατάλληλη θεραπεία. Αντιθέτως, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες η συμπτωματολογία γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική. Ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο που πολλές φορές κάνει και επιτακτική την αντιμετώπιση μέσα στο καλοκαίρι είναι ότι σε ποσοστό περίπου 65-70% οι θρομβώσεις συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης