Τα «λευκά μαλλιά» κατά της ακρίβειας – Τι ζητούν οι συνταξιούχοι λόγω πληθωρισμού

Τα «λευκά μαλλιά» κατά της ακρίβειας - Τι ζητούν οι συνταξιούχοι λόγω πληθωρισμού

Κραυγή… επιβίωσης καθώς τις αποδοχές τους κατατρώει η ακρίβεια εκπέμπουν οι συνταξιούχοι.

 

Την ίδια ημέρα που η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) εκτιμά ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Απρίλιος και Μάιος) ο πληθωρισμός θα κινείται σε διψήφιο ποσοστό, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) παρεμβαίνει και ζητά να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Έτσι ζητεί:

1. Χορήγηση αυξήσεων ώστε να προστατευτεί το εισόδημά μας από τον πληθωρισμό. Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και είναι ήδη (αυτή η πρόβλεψη είναι) ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.

2.Να αναβληθεί η πρόβλεψη για την θετική προσωπική διαφορά και να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι αύξηση. Πόσο μάλιστα που εδώ και 14 χρόνια όχι μόνο δεν είδαμε καμία αναγνώριση των θυσιών μας, αλλά υπομένουμε συνεχείς μειώσεις και εισοδηματικές προσβολές.

 

Ταυτόχρονα αντιπαρέρχονται τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις του… χρόνου, σημειώνοντας:

«Με τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφιο ποσοστό και τα 2/3 των συνταξιούχων να λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, οι αναπροσαρμογές στους συνταξιούχους – ώστε να διατηρήσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης- δεν μπορεί να μεταφερθούν έναν ακόμη χρόνο. Για το… μακρινό 2023!

Αλλά και τότε, η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν θα δει πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές της, καθώς με το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς», από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων των προ του 2016 συνταξιούχων, απορροφώνται οι όποιες μελλοντικές αναπροσαρμογές…»

 

Ως προς την οικονομική θέση των συνταξιούχων, η ΑΓΣΣΕ σημειώνει:

– Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης, δηλαδή φόρο πάνω στον φόρο και συμμετοχή στα φάρμακα 50% αντί της νόμιμης συμμετοχής 25%

– Οι 2 στους 3 συνταξιούχους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος».

 

– Οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 650 ευρώ (άνω από 81 ετών).

– Οι ανάπηροι και οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά που σπουδάζουν), λαμβάνουν περί τα 630 ευρώ το μήνα.

– Σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχοι, από ένα σύνολο κοντά στα 2,5 εκ., λαμβάνουν λιγότερα από 620 ευρώ το μήνα. Αυτοί οι συνάδελφοι θα έπαιρναν σήμερα Επίδομα Αλληλεγγύης, αν το 2016 δεν είχαν καταργηθεί οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ…

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης