ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.)
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1963
Μέλος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων & Ηλικιωμένων (F.E.R.P.A.)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 34 & ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 1, Τ.Κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3613680, 2103617880, FAX: 2103617882, e-mail: ostoe@otenet.gr, site :www.ostoe.gr
Ενημερωτικό Δελτίο Νο.33
Ανακοίνωση για τις νέες τιμές των φαρμάκων
27/8/2024
Η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την κυβέρνηση γνώρισε ένα ακόμα στάδιο στη διαδικασία αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ολίγων.
Από την Δευτέρα 26 Αυγούστου αυξήθηκε η τιμή. σε 850 περίπου φάρμακα Η μέση αύξηση της τιμής των φαρμάκων είναι στο 35%, αλλά σε 100 φάρμακα η αύξηση είναι στο 100%, σε κάποια ακόμα περισσότερο και υπάρχει φάρμακο με αύξηση τιμής 448%.
Τι σημαίνουν αυτές οι νέες τιμές; Πρόσθετα έσοδα, κοινώς κέρδη, 90 εκ. ευρώ ετησίως για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Που θα βρεθούν αυτά τα 90 εκ. ευρώ; Τα 30 εκ. θα τα πληρώσουν άμεσα από την τσέπη τους με τη μορφή της συμμετοχής τα λαϊκά στρώματα, κυρίως οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί και τα 60 εκ. θα τα πληρώσουν πάλι οι ίδιοι αλλά μέσω της «επιβάρυνσης του δημοσίου». Φυσικά η «επιβάρυνση του δημοσίου» είναι οι εισφορές μας στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης, γνωστός για το «λαϊκό» προφίλ τους και τη λογική πλασιέ με εκτενείς αναρτήσεις και σχολιασμούς του προσπαθεί να μας πείσει ότι «Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα, πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αλλά και της λογικής. Πρώτον διότι αύξηση υπάρχει και την ζούμε πηγαίνοντας στο φαρμακείο. Όταν αυξάνεις την τιμή και δεν μειώνεις την συμμετοχή του ασφαλισμένου του αφαιρείς εκείνη την ώρα περισσότερα χρήματα από ότι μέχρι τότε, άρα υπάρχει άμεση επιβάρυνση. Φυσικά υπάρχει και η έμμεση αφού τα χρήματα που θα καταβάλλει το δημόσιο είναι δικά μας. Δεύτερο υπάρχουν αυξήσεις σε φάρμακα που δεν ήταν ποτέ σε έλλειψη ούτε υπήρξε θέμα υποκατάστασης με άλλο ακριβότερο, όπως αναφέρει ο κ. Υπουργός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ευρέως χρησιμοποιούμενο διουρητικό Lasix του οποίου η τιμή αυξήθηκε κατά 40% χωρίς να υπάρχει καμία έλλειψη κλπ.
Οι νέες αυξήσεις των τιμών και η ανάλογη επιβάρυνση του κόσμου δεν είναι κάτι που έγινε τώρα μετά από 10 χρόνια, όπως επίσης ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός. Θυμόμαστε ότι πριν από μερικούς μήνες (μέσα Φεβρουαρίου) για να μειωθεί το ποσό που επέστρεφαν οι φαρμακευτικές εταιρίες, στο κράτος (clawback) λόγω αυξημένων εσόδων άλλαξε τις τιμές των φαρμάκων (ασφαλιστική τιμή) που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ αυξάνοντας υπέρμετρα τη συμμετοχή των ασφαλισμένων (έφτασε μέχρι τριπλασιασμό η συμμετοχή), μειώνοντας ανάλογα τις επιστροφές των φαρμακευτικών στο κράτος. Υπενθυμίζουμε επίσης τα χαράτσια που επέβαλε πρόσφατα, για τους ίδιους λόγους, στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα σε βάρος των ασφαλισμένων ενισχύοντας εδώ τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Όλα αυτά όταν είναι γνωστή η συνειδητή υποστελέχωση – υπολειτουργία δημόσιων δομών υγείας.
Εμείς οι συνταξιούχοι που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη στήριξη σε θέματα υγείας ζητάμε:
1) Έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών στα φάρμακα και στην επάρκεια όσον αφορά την αναγκαία τροφοδοσία της αγοράς.
2) Λιανική και ασφαλιστική τιμή σε όλα τα φάρμακα και σχετικά παρασκευάσματα να είναι ίδια και να καλύπτεται πλήρως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
3) Επαναφορά της εισφοράς υπέρ Υγείας στο 4% και μόνο επί των Κύριων συντάξεων, όπως ίσχυε έως το 2015.
4) Ενίσχυση του Δημόσιου ΕΣΥ για την αξιοπρεπή παροχή Υγείας σε ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Με τιμή
Για το Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΕΝΑΚΗΣ