Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν πραγματικές αυξήσεις το 2023 και ποιοι «μόνο στα χαρτιά»

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν πραγματικές αυξήσεις το 2023 και ποιοι «μόνο στα χαρτιά»

Μετά από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» από την 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή θα κινηθεί στη περιοχή του 5%, πράγμα που σημαίνει ότι για σύνταξη 1.000 ευρώ η αύξηση θα κυμανθεί στα 50 ευρώ το μήνα.

 

Την αύξηση θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι αλλά υπάρχουν τρείς ταχύτητες όσον αφορά στην καταβολή της.

Ειδικότερα:

Όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από το νόμο Κατρούγκαλου και έχουν σημαντική «προσωπική διαφορά»-πάνω από 50 ευρώ το μήνα- δεν θα δουν χρήματα στη τσέπη τους αφού το κέρδος από την αύξηση θα συμψηφιστεί με τη προσωπική διαφορά και λόγω του ότι είναι μικρότερο θα «απορροφηθεί» ολόκληρο. Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 1.100 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 210 ευρώ με αύξηση 5% από την 1-1-2023 η σύνταξη του αναπροσαρμόζεται κατά 55 ευρώ αλλά το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τη προσωπική διαφορά των 210 ευρώ η οποία θα μειωθεί στα 155 ευρώ και συνεπώς ο συγκεκριμένος συνταξιούχους δεν θα έχει πραγματική αύξηση στις αποδοχές του. Υπολογίζεται σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι.

Όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν μέρος από το ποσό της αύξησης αφού το υπόλοιπο θα πάει για «απόσβεση» της προσωπικής διαφοράς Πρόκειται για περίπου 300.000 συνταξιούχους,

Πραγματικές αυξήσεις θα λάβουν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν μικρή η μηδενική προσωπική διαφορά. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν κυρίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016 οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης