Πώς κερδίζεται η έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ! Η απόφαση της ΑΑΔΕ για τις e-δαπάνες προς 29 επαγγελματίες με ηλεκτρονικά μέσα και η παγίδα για τους συζύγους

Η απόφαση της ΑΑΔΕ για τις e-πληρωμές 18 επαγγελματιών με ηλεκτρονικά μέσα και η παγίδα για τους συζύγους

Χρυσές εκπτώσεις φόρου που φτάνουν μέχρι και 2.200 ευρώ, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις για υπηρεσίες, από 29 επαγγέλματα.

Στόχος του μέτρου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, τις οποίες στοχοποιεί μέσω της απόφασής του το υπουργείο Οικονομικών, παρέχοντας κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν.

Η έκδοση της απόφασης του ΥΠΟΙΚ αφενός διευρύνει τη λίστα των επαγγελματιών, οι αποδείξεις των οποίων προσφέρουν μέγιστες εκπτώσεις φόρου, αλλά παράλληλα περιέχει και μια παγίδα.

Όπως αναφέρει, οι συγκεκριμένες αποδείξεις, είναι ατομικές και δεν μεταφέρονται στον σύζυγο, όπως συμβαίνει με τις άλλες οικογενειακές δαπάνες.

«Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης» αναφέρει η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστ. Βεσυρόπουλου.

Δηλαδή μια ιατρική δαπάνη που βαρύνει τον σύζυγο, δεν μπορεί να μεταφερθεί το τυχόν πλεονάζον ποσό στη σύζυγο και το αντίστροφο.

Διευκρινίζεται ότι οι ισχυρές εκπτώσεις φόρου για τις  αποδείξεις πληρωμής 29 κατηγοριών επαγγελματιών θα ισχύσει από το φετινό φορολογικό έτος, 2022 και μέχρι το 2025. Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι για τις αποδείξεις του 2021, που θα δηλωθούν φέτος.

Για τις αποδείξεις που θα συγκεντρωθούν φέτος, τίθενται δύο κατηγορίες, εκείνες η αξία των οποίων διπλασιάζεται και εκείνες που προσφέρουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως.

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, θα έχουν έκπτωση φόρου:

 • έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, 
 • έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, 
 • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, 
 • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και
 • έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις μετρούν διπλά

Ειδικότερα, από την 1-1-2022 οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν e-αποδείξεις από ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης.

Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Η αξία των αποδείξεων οι οποίες θα μετρούν διπλά, δηλαδή αν είναι 100 ευρώ, η εφορία θα την εκλαμβάνει ως 200 ευρώ, πρέπει να προέρχονται από τις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελματιών:

 1. Ιατροί
 2. Οδοντίατροι
 3. Ορθοδοντικοί
 4. Οστεοπαθητικοί
 5. Χειροπράκτες
 6. Οφθαλμίατροι
 7. Χειροποδιστές
 8. Ποδολόγοι
 9. Ιατρικές υπηρεσίες

Επίσης, οι δαπάνες που αφαιρούνται κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα είναι οι 20 ακόλουθες:

 1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
 2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
 3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
 4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων
 5. Εργασίες ξυλουργού
 6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
 7. Εργασίας σκυροδέματος
 8. Υπηρεσίες ταξί
 9. Κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς
 10. Υπηρεσίες κηδειών
 11. Υπηρεσίες μασάζ
 12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
 13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
 14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
 15. Σχολές χορού
 16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
 17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
 18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
 19. Νομικές υπηρεσίες
 20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστε επίσης