Εθνική Τράπεζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

παυλος-μυλωνας

(Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας)

Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, βρίσκεται σε εξέλιξη ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η διαδικασία διάθεσης πλειοψηφικής μετοχικής συμμετοχής της ΕΤΕ στη θυγατρική της ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΕΤΕ θα προβαίνει σε περαιτέρω ανακοινώσεις επί του θέματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Όπως έγραφε χθες το mononews, η προθεσμία έληξε την περασμένη Πέμπτη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί κατά πόσο οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές, δηλαδή το CVC Capital Partners και η Fosun, υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στο διαγωνισμό προσήλθε τελικώς μόνο το CVC Capital Partners, υποβάλλοντας τη μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά, ενώ η κινεζική Fosun δεν υπέβαλε προσφορά.

Όπως μάλιστα σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, ο κινεζικός όμιλος ζήτησε την τελευταία στιγμή παράταση, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε από τη διοίκηση της ΕΤΕ με αποτέλεσμα η Fosun να αποσύρει το ενδιαφέρον της. Να σημειωθεί ότι ο κινεζικός όμιλος, που συμμετείχε στη διαδικασία μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στις κινεζικές επιχειρήσεις εξαιτίας του κορονοϊού, υπαναχωρεί για δεύτερη φορά από τη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε ότι αφορά την προσφορά που υπέβαλε το CVC Capital Partners, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα κατά πολύ χαμηλότερο των 600 εκατ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ ως επιθυμητό όριο για την πώληση του 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Το τίμημα που προσέφερε το CVC Capital Partners είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί περιπλέκει τα πράγματα σε σχέση με την τύχη του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας.

Εκτός διαδικασίας είχε θέσει άλλωστε εαυτόν το αμερικανικό επενδυτικό fund Varde, το οποίο αν και είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, δεν προσήλθε καν στη διαδικασία των παρουσιάσεων.

Η επιλογή της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο που αποτελούσε σύμφωνα με πηγές της τράπεζας μια εναλλακτική λύση, είναι απαγορευτική κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, με συνέπεια όλα τα δεδομένα να είναι πλέον ανοιχτά.

Να σημειωθεί ότι σύμβουλοι της ΕΤΕ στη διαδικασία πώλησης ήταν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley και οι ανακοινώσεις αναμένονται έως τα τέλη της εβδομάδας.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης