Εθνική Τράπεζα: Κορυφώνεται τη Δευτέρα η κόντρα Πετρόπουλου – ΕΤΕ στο ΣτΕ.

Άγνωστο παραμένει αν τελικά θα λάβουν επικουρικές συντάξεις, μετά από 18 μήνες, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουλίου, μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η διοίκηση της τράπεζας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Η ΕΤΕ έπρεπε να καταβάλει χθες, Παρασκευή, για το ΛΕΠΕΤΕ το ποσό των 36 εκατ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, ως μέρος της υποχρέωσης που ορίζει ο νόμος, για την καταβολή συντάξεων σε 16.280 δικαιούχους. Το ΣτΕ δεν απέρριψε την αίτηση, αλλά θα προχωρήσει σε εκδίκασή της από το Πρώτο Τμήμα του την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουλίου. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η προσφυγή της ΕΤΕ αιφνιδίασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι της τράπεζας ζήτησαν τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάθεση των χρημάτων.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι «Θα αντιμετωπιστεί η αρνητική στάση της τράπεζας να τηρήσει τον νόμο με κάθε τρόπο. Δε θα ανεχθούμε παραβίαση της υποχρέωσής της να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ότι από την Δευτέρα, όπως προβλέπει ο νόμος, η Εθνική Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική της ενημερότητα, λόγω της καθυστέρησης  καταβολής των εισφορών και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Όσον αφορά την καταβολή των συντάξεων αλλά και των 7 μηνών αναδρομικών ποσών, σύμφωνα με το νόμο, το ΕΤΕΑΕΠ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει τα ποσά στους δικαιούχους, όμως αυτό δεν γνωρίζει κανείς για ποιο διάστημα είναι εφικτό να γίνει με βάση τα αποθεματικά και της ρευστότητας του ταμείου.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του Ταμείου είναι οι συνταξιούχοι να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ακόμη κι αν δεν καταβληθεί το σύνολο όλων όσων έχουν εξαγγελθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα αντέδρασε έντονα στην τροπολογία που ψηφίστηκε λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής, αλλά και στην υπουργική απόφαση του κ. Πετρόπουλου με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των εισφορών από την Τράπεζα. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι: «Από 1.1.2019 – 31.5.2019 η ΕΤΕ καταβάλλει επιπροσθέτως στο ΕΤΕΑΕΠ το ισόποσο των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για επικουρική ασφάλιση για το σύνολο των ασφαλισμένων των ως άνω λογαριασμών, με ταυτόχρονη αποστολή και των σχετικών μισθολογικών καταστάσεων, ως εξής:

-Η υποβολή της ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για τον μήνα Ιανουάριο 2019, διενεργείται έως 31.7.2019.

-Η υποβολή της ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για τον μήνα Φεβρουάριο 2019, διενεργείται έως 30.8.2019.

-Η υποβολή της ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για τον μήνα Μάρτιο 2019, διενεργείται έως 30.9.2019.

-Η υποβολή της ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για τον μήνα Απρίλιο 2019, διενεργείται έως 31.10.2019.

-Η υποβολή της ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων για τον μήνα Μάιο 2019, διενεργείται έως 29.11.2019.

  1. Πλέον των ανωτέρω, η ΕΤΕ καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθ. 24 του ν. 4618/2019, ποσοτικοποιημένη σε εξατομικευμένη βάση, αναλόγως με τον αριθμό των ασφαλισμένων και το ύψος της μισθοδοσίας τους, η οποία για τα έτη 2019 έως 2023 έχει καθοριστεί στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. H ως άνω εισφορά για τα έτη 2020-2023 καταβάλλεται στο ΕΤΕΑΕΠ από την ΕΤΕ σε δύο ισόποσες δόσεις, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31.1. εκάστου έτους και η δεύτερη εξ αυτών μέχρι την 30.6 εκάστου έτους. Ειδικώς για το έτος 2019, ποσό 36 εκατομμυρίων ευρώ εκ της ανωτέρω συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς καταβάλλεται από την ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την 28.6.2019, ενώ το υπολειπόμενο ποσό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλεται μέχρι την 29.11.2019».

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης