Εκδόθηκε η Νο 735/2020 απόφαση του ΜΔΠΑ για την ομαδική αγωγή μελών μας, που αφορά τις μνημονιακές περικοπές των Κύριων Συντάξεών τους, του 2012

Συνάδελφοι

Σήμερα ο δικηγόρος Κος Θρασύβουλος Ξενάκης μας ενημέρωσε ότι εκδόθηκε η υπ’ αρ. 735/2020 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (6ο Τμήμα), αναφορικά με την αγωγή που άσκησαν 40 περίπου μέλη  μας το 2016, για την ομαδική διεκδίκηση περικοπών των Κύριων Συντάξεών τους, που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012 (διαδοχικές μειώσεις στη σύνταξη και  ολοκληρωτική κατάργηση Δώρων Εορτών και Επιδόματος Αδείας.)  

Η απόφαση αυτή, αναστέλλει την πρόοδο της δίκης που εκδικάστηκε στις 04.11.2019 και δεν εκδίδει απόφαση μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά (η γνωστή ως “πρότυπη δίκη”). Κατόπιν της έκδοσης της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ, θα προσδιορισθεί νέα δικάσιμος της αγωγής μας και η τύχη της πλέον θα εξαρτηθεί από το ακριβές αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ.

Συνάδελφοι

Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενες αναρτήσεις μας,  σας είχαμε ενημερώσει για την εξαιρετική σημασία της  “πρότυπης δίκης” που έγινε στις 10.01.2020 και σας καλούσαμε μάλιστα στη συγκέντρωση των Συνταξιουχικών Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους έξω από το ΣτΕ, την ημέρα της εκδίκασης.

Η δίκη αυτή έγινε κατόπιν προσφυγής του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ και θα κρίνει αν και για ποιο διάστημα μπορούν να δικαιωθούν αναδρομικά εκατομμύρια συνταξιούχοι και σε ποιο ύψος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΕΦΚΑ που προσέφυγε στο ΣτΕ, εκτός των άλλων, ρωτά αν οι μνημονιακές περικοπές του 2012 μπορούν εν τέλει να κριθούν τώρα συνταγματικές – παρότι υπάρχουν αποφάσεις του 2015 για το αντίθετο – εφόσον υποβληθεί ετεροχρονισμένα, δηλαδή τώρα, «εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη» που να αποδεικνύει την συνταγματικότητα των τότε μειώσεων.

Όπως αντιλαμβάνεστε Συνάδελφοι, η προσφυγή του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ δεν ήταν καθόλου τυχαία.  Πρόκειται για μεθοδευμένη προσπάθεια κατάργησης των αναδρομικών των συντάξεών μας, που επιχειρείται με το εφεύρημα της Πιλοτικής Δίκης.

Όπως μας πληροφόρησε ο δικηγόρος μας, συνεχώς εκδίδονται αποφάσεις επί παρόμοιων αποζημιωτικών αγωγών άλλων συνταξιούχων, που αναστέλλουν την πρόοδο των δικών μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πιλοτική Δίκη της 10.01.2020. 

Επομένως Συνάδελφοι, παρά τα όσα γράφουν τα ΜΜΕ, η τύχη των περικοπών των συντάξεών μας που διεκδικούμε, θα εξαρτηθεί από το ακριβές αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ. 

 

Διαβάστε επίσης

ΟΣΤΟΕ: Συμμετοχή των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων στην κινητοποίηση της ΑΓΣΣΕ έξω από το ΣτΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου ώρα 11πμ.

Συνάδελφοι παραθέτουμε τα καλέσματα της Ομοσπονδίας μας ΟΣΤΟΕ και της ΑΓΣΣΕ και σας καλούμε κι εμείς με τη σε... Read More