10.01.2020: Εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η “Πιλοτική Δίκη” για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σήμερα Παρασκευή 10.01.2020, βροντοφωνάζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην μεθοδευμένη προσπάθεια κατάργησης των αναδρομικών των συντάξεών τους, που επιχειρείται με το εφεύρημα της Πιλοτικής Δίκης!

Συνάδελφοι

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, σήμερα πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήσεως του ΕΦΚΑ, η πρότυπη “Πιλοτική Δίκη” για τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων των Ν. 4051/2012 και 4093/2012, που θα κρίνει οριστικά αν οι σχετικές διατάξεις των νόμων αυτών, που αφορούσαν τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων εορτών και αδείας, είναι συνταγματικές και αν πρέπει να καταβληθούν ή όχι αναδρομικά στους συνταξιούχους και για ποια χρονικά διαστήματα.

Στη διαδικασία, η Ομοσπονδία μας ΟΣΤΟΕ άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων, με την οποία υπερασπίζεται και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί από τις μνημονιακές μειώσεις του 2012.

Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρενέβη το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια πολύωρη και έντονη σε αντιπαραθέσεις διαδικασία, διασταύρωσαν τα νομικά τους επιχειρήματα οι δικηγόροι των συνταξιούχων με τους νομικούς εκπροσώπους του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών, που αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που υπέστησαν τις μνημονιακές περικοπές 2012.

Στην πιλοτική δίκη εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς το αποτέλεσμα της θα αποτελέσει πιλότο για τις διεκδικήσεις  των μνημονιακών περικοπών 2012 από τους συνταξιούχους, πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν με την πρόεδρο, μάλιστα, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να σχολιάζει πως όλοι αντιλαμβάνονται το βάρος της απόφασης που θα λάβουν.

«Δεν είμαστε εκτός κοινωνίας και κοινωνικού συνόλου» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως στόχος της πιλοτικής δίκης είναι να διευκρινιστούν ενδεχόμενα «κενά σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΣτΕ» που μπορεί να αφορούν «είτε το δεκάμηνο μεταξύ της αποφάσεως του ΣτΕ το 2015 και ως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε κάποιο άλλο διάστημα».

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων, αφού αναφέρθηκαν αναλυτικά στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν στις περικοπές του 2012, έστρεψαν τα βέλη τους στον ΕΦΚΑ, αποδίδοντας σκοπιμότητα στην κίνηση του να ζητήσει τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», είπαν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι των συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ, όπως είπαν, επιθυμεί με τις ενέργειες του να βάλει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του 2015 και παράλληλα να ανακόψει το κύμα των θετικών για τους συνταξιούχους δικαστικών αποφάσεων που αριθμούν τουλάχιστον τις 54.

Μάλιστα, επεσήμαναν πως η Ολομέλεια του Δικαστηρίου δεν μπορεί με νέα απόφαση της να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει, με τους συνταξιούχους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την δικαίωση και την επιστροφή αναδρομικών σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ένστολοι και οι δικαστές.

Στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου απάντησαν πως ήταν μονόδρομος η πιλοτική δίκη λόγω των χιλιάδων προσφυγών συνταξιούχων που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για το θέμα. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, που καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Η πλευρά λοιπόν του ΕΦΚΑ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί τεράστια οικονομική βλάβη στα δημοσιονομικά της χώρας η καταβολή των ποσών των αναδρομικών, απειλώντας την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

ΕΦΚΑ και Δημόσιο επέμειναν πως ακόμη και αν οι δικαστές του ΣτΕ δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το κόστος των επιστροφών θα ξεπεράσει το ποσό των 4 δις ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, στην είσοδο του Συμβουλίου της Επικρατείας διαδήλωσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, με την αποκατάσταση της τεράστιας αδικίας  που επέφεραν τα μνημόνια και  ζητώντας την καταβολή των αναδρομικών τους από την περικοπή των συντάξεων τους, αλλά και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας).

81886780_3420569884680712_2882191744475070464_n

 

 

Διαβάστε επίσης