Γενική Ενημερωτική Ανακοίνωση Συλλόγου Εξ. 420/07.11.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εξερχ: 420                                                                                                              07.11.2018

Γενική Ενημέρωση επί όλων των θεμάτων μας, ιδίως για όλους εσάς που δεν έχετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή πρόσβαση στην  www.sysype.gr  ιστοσελίδα του Συλλόγου μας, όπου υπάρχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση.

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Όλοι στη συγκέντρωση, την Τρίτη 27/11/2018 στις 9.00 πμ, κάτω από τα γραφεία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (Ευπόλιδος 8 Πλατεία Κοτζιά) και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ!

Ο τρόπος που δυστυχώς λειτουργεί  το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ τα τελευταία χρόνια, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού ουσιαστικά δυσφημεί τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του. Οι διοικήσεις του Ταμείου των τελευταίων ετών δρουν αντιστρόφως ανάλογα με τα ασφαλιστικά συμφέροντα των μελών του, εξανεμίζοντας το ασφαλιστικό μας κεφάλαιο και μετατρέποντας το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από επικουρικό ταμείο σε ταμείο επιστροφής εισφορών. Η καταστροφική διαχείριση τους  έχει αποτυπωθεί  ανεξίτηλα  στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποκορύφωμα την επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της  ATTICA BANK, τα οποία εξαϋλώθηκαν!

Παρά τις νομικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις του Συλλόγου μας, από κοινού με την ομοσπονδία μας  ΟΣΤΟΕ και  με εκείνους τους Συλλόγους Συνταξιούχων και Εργαζομένων που υποστηρίζουν της Δημόσια Κοινωνική Επικουρική Ασφάλιση,  δυστυχώς  οι ίδιοι μοιραίοι άνθρωποι, με διάφορες πραξικοπηματικές ενέργειες ( τις οποίες διαπιστώσατε με τα μάτια σας όσοι συμμετείχατε στη Γ.Σ παρωδία της 05.08.2018) παραμένουν στη διοίκηση του ταμείου και επαναφέρουν  το  καταστατικό τερατούργημα, το οποίο οδηγεί, συγκαλυμμένα σήμερα, απροκάλυπτα αύριο, το ασφαλιστικό μας κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση και  την επικουρική μας σύνταξη στον αφανισμό!

Συνάδελφοι την Τρίτη 06.11.2018 οι εκπρόσωποι των Συλλόγων συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Κο Πετρόπουλο, στον οποίο τονίσαμε ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου να παρέμβει ενάντια στις πρωτοφανείς ενέργειες ανατροπής και κατεδάφισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ζητήσαμε την άμεση ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ, που αποτελεί τη μοναδική προοπτική διάσωσης και διασφάλισης αξιοπρεπούς επικουρικής σύνταξης για όλα τα ασφαλισμένα μέλη του, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι τον απασχολεί το σοβαρό θέμα του επικουρικού μας ταμείου και  έχει την πρόθεση να ενεργοποιηθεί για την εξεύρεση λύσης, αφού πράγματι αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους.

Έτσι οι Σύλλογοι αποφάσισαν, εκτός από τη διαδικασία συγκέντρωσης των ατομικών αιτήσεων ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ που τρέχει (όπου ανταποκριθήκατε μαζικότατα )και τις νομικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επόμενη εβδομάδα να του  καταθέσουμε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την υλοποίηση της διαδικασίας ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ και να αφήσουμε ένα περιθώριο στον Υφυπουργό να επεξεργαστεί τις θέσεις μας.

Κατόπιν, ανάλογα με την απάντησή του, είτε θα κινηθούμε από κοινού με το Υπουργείο στην υλοποίηση της πρότασης ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ, είτε θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης, ξεκινώντας στις 27.11.2018 και ώρα 9πμ, με συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο!

Υπογραμμίζουμε ότι το Υπουργείο οφείλει να δώσει λύση στο μείζον θέμα της επικουρικής μας ασφάλισης, αφού η Επικουρική Ασφάλιση είναι υποχρεωτική για το σύνολο των μισθωτών της χώρας και το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, κατά τη διάταξη του άρθρου 2 εδ. 4 του ν. 2084/1992, αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. 

Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες, υπερασπιζόμενοι τη Δημόσια Κοινωνική Επικουρική Ασφάλιση και τη δημοκρατική ομαλότητα στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ  !

Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.

Αντιδικία με Εθνική Ασφαλιστική για την μη ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Γνωρίζετε από προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι, παρότι η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)- απαντώντας σε ερώτημα που της έθεσε μεταξύ άλλων και ο Σύλλογός μας – εξέδωσε εγκύκλιο που αποκατέστησε  την αδικία που έχουν υποστεί τα μέλη μας, η Εθνική Ασφαλιστική κινήθηκε εκ των υστέρων προς την ΑΑΔΕ, θέτοντας  δήθεν διευκρινιστικά ερωτήματα  και αναδεικνύοντας ζητήματα που δεν αναφέρονται στους φορολογικούς νόμους 4110/2013 & 4172/2013. Με λίγα λόγια δηλαδή ενήργησαν και ανέδειξαν  ως πρόωρη εξαγορά που φορολογείται με προσαυξημένο κατά  50% συντελεστή,  τη λήψη του ασφαλίσματος  με βάσει τον κανονισμό της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. που γίνεται με τη  βούληση του ασφαλισμένου, πριν τα όρια ηλικίας του Κύριου Φορέα. Αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων και ενεργειών τους ήταν  να εκδώσει η ΑΑΔΕ  στις 21.12.2017 νέα εγκύκλιο, την οποία επικαλείται η Ασφαλιστική σε επιστολές που απέστειλε σε Συναδέλφους μας,  ενημερώνοντάς τους  ότι τους προσαυξάνει και πάλι τους φορολογικούς συντελεστές και τους ζητά αναδρομικούς φόρους. Μάλιστα από τους Συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν και έλαβαν τις παροχές τους  εντός του 2017 ζητούν αναδρομικούς φόρους και για το εφάπαξ, εκτός από τη σύνταξη!!!

Οι ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ήταν άμεσες και συντονισμένες.

 Αφού συζητήσαμε στο γραφείο του Συλλόγου με τους θιγόμενους Συναδέλφους,  ενημερώνοντάς τους για τις νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, όπως μας τις είχε αναλύσει ο  δικηγόρος μας, προχωρήσαμε σε αποστολή εξωδίκων τόσο προς την Εθνική Ασφαλιστική όσο και προς το Διοικητή της ΑΑΔΕ Κο Πιτσιλή. Στη συνέχεια κατατέθηκαν αιτήσεις για Προσωρινές Διαταγές και Ασφαλιστικά Μέτρα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η παρακράτηση των αναδρομικών φόρων και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Επίσης στις  11.05.2018 η Πρόεδρος του Συλλόγου μας Κα Αγγελική Οικονόμου, έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στην ανακρίτρια που, κατ’ εντολή του  εισαγγελέα, ερευνά τη μηνυτήρια αναφορά που έχουμε καταθέσει κατά του Δ.Σ. της Ασφαλιστικής. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί κάποια δικαστική απόφαση που να σταματά τις εν λόγω παρακρατήσεις.

Θέση μας είναι ότι η εφαρμογή του προσαυξημένου συντελεστή σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ είναι παράνομη, καθώς έχουν όλοι θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην ΕΠΑΣΠΠΕ, η οποία είναι ο φορέας που χορηγεί τις συγκεκριμένες παροχές των συντάξεων και των εφάπαξ και επομένως στην περίπτωσή μας δεν υφίσταται πρόωρη εξαγορά. Επιβεβαίωση της θέσης μας αποτελεί η  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας Νο 935/2018, η οποία εκδόθηκε για διαφορές άλλων ταμείων τραπεζοϋπαλλήλων με το Δημόσιο,  ισχύει έναντι όλων και ορίζει ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με τις ρυθμίσεις  που προβλέπουν τα καταστατικά των  προσυνταξιοδοτικών φορέων ασφάλισης  που παρέχουν τις παροχές. (Την απόφαση του ΣτΕ την κοινοποιήσαμε με επιστολή αλλά και με εξώδικο στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά μέχρι τώρα αγνοήθηκε.)

Κατόπιν  των 2 εξωδίκων που αποστείλαμε προς το Διοικητή της ΑΑΔΕ Κο Πιτσιλή, ο Σύλλογός μας έλαβε 2 επιστολές από την ΑΑΔΕ, με τις οποίες μας ενημερώνει ότι  αφενός δίνεται εντολή στο  Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.)  να ελέγξει την Εθνική Ασφαλιστική για το αν εφαρμόζει ορθά τη φορολογική νομοθεσία στην περίπτωσή μας,  αφετέρου  μας κάνει γνωστό ότι  εξετάζει την τυχόν έκδοση γενικότερης εγκυκλίου σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου που παρακρατήθηκε στο ασφάλισμα που καταβλήθηκε στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων. Ύστερα απ’ αυτό, ο Σύλλογός μας επισκέφθηκε το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και για διευκόλυνση του ελέγχου, παρέδωσε φάκελο με στοιχεία, που κατά τη γνώμη μας αναδείχνουν την μη ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από την Εθνική Ασφαλιστική. Παράλληλα έχουμε ζητήσει ραντεβού με τα αρμόδια στελέχη που θα πραγματοποιήσουν το έλεγχο, το οποίο έχει προσδιοριστεί προς το τέλος τους χρόνου.

Επίσης πιλοτικά προχωρήσαμε με 5 Συναδέλφους, στην άσκηση Ενδικοφανούς Προσφυγής προς την ΑΑΔΕ και κατόπιν θα στραφούμε  προς τα φορολογικά δικαστήρια, τόσο για τον συντελεστή όσο και για την προσαυξημένη φορολογική βάση που κακώς εφαρμόζει η Εθνική Ασφαλιστική σε όλους μας.      

Συνάδελφοι, δυστυχώς η αντιδικία μας με την Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζεται, λες και η επιθυμία τους είναι οι πελάτες τους να πληρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους φόρους. Έχουμε θέσει πολλές φορές το θέμα στο Δ.Σ. της ΕΠΑΣΠΠΕ, ζητώντας την δική του ενεργή υποστήριξη και συνδρομή, όμως παραμένουν αμέτοχοι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας με κάθε τρόπο.

Λοιπά θέματα Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.

Σας ενημερώνουμε ότι σε Δ.Σ. της ΕΠΑΣΠΠΕ, συζητήθηκε να θέσουν και φέτος στην Εθνική Ασφαλιστική το θέμα της οδοντιατρικής κάλυψης με πλαφόν ανά άτομο, το οποίο είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα 2 χρόνια μόνο για τους εν ενεργεία Συναδέλφους. Στη συνεδρίαση αυτή η Πρόεδρός του Συλλόγου μας έθεσε την πάγια θέση μας, να εφαρμοστεί η οδοντιατρική κάλυψη και για τους συνταξιούχους ασφαλισμένους στην υγεία, στα πλαίσια της ισοτιμίας μεταξύ των μελών της ΕΠΑΣΠΠΕ και αυτή τη φορά το Δ.Σ. το έκανε δεκτό. Οπότε Συνάδελφοι αν καταλήξει να υπάρξει οδοντιατρική κάλυψη φέτος για τους εν ενεργεία,  θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους.   

Επίσης,  επανερχόμαστε και επισημαίνουμε ότι:  Οφείλουμε να ενημερώνουμε την Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. αμέσως μόλις εκδοθεί η προσωρινή ή η οριστική σύνταξή μας  από το ΙΚΑ και να επιστρέφουμε άμεσα τα χρήματα που μας ζητούνται, όταν λαμβάνουμε τα αναδρομικά. Να μην ξεχνάμε πως διευκολυνόμαστε προνομιακά και δεν μένουμε χωρίς εισόδημα όσο είμαστε σε αναμονή για την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ. Επομένως θα είναι άδικο για τους Συναδέλφους που ακολουθούν, να χάσουν αυτό το προνόμιο, λόγω της κακής χρήσης του από κάποιους.  Συνάδελφοι, το Δ.Σ. της ΕΠΑΣΠΠΕ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα και θα αντιδράσει αυστηρά, με κάθε νόμιμο τρόπο, όπως ορίζει ο Κανονισμός του Ταμείου. Το θέμα αφορά  την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Ταμείων!  Καλούμε όλους  να σταθούν στο ύψος των υποχρεώσεών τους! 

Διάφορα

Μετά από πολλές καταγγελίες Συναδέλφων ότι δέχονται πιεστικά και ενοχλητικά τηλεφωνήματα για οφειλόμενες συνδρομές στο Σύλλογο Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ομόφωνα αποφάσισε

  • Κανένα μέλος τους Συλλόγου μας δεν οφείλει ούτε είναι υποχρεωμένο σε καμία καταβολή συνδρομής  εκτός του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας μας ΟΣΤΟΕ.  
  • Ο Σύλλογός μας ενεργεί στα πλαίσια των αποφάσεων της Γ.Σ. των μελών του και προασπίζει το δικαίωμά μας στη Δημόσια Επικουρική Σύνταξη, συμπράττοντας – όταν το κρίνει – με άλλους Συλλόγους.
  • Ο κος Βέργος που αυτοχαρακτηρίζεται Πρόεδρος του Συλλόγου Βοηθηματούχων  ενεργεί όπως και όποτε εκείνος κρίνει, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.
  • Δεν γνωρίζουμε που πάνε οι συνδρομές που συγκεντρώνει, όταν μάλιστα προσπαθεί να οικειοποιηθεί ως δικό του κατόρθωμα και δαπάνη τις  θετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε αγωγές που έχει καταθέσει και πληρώσει ο Σύλλογός μας, όπως αυτή της ακύρωσης του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
  • Οι ενέργειές του που δεν συμβαδίζουν με τις αποφάσεις του Συλλόγου μας και των άλλων Συλλόγων,  όχι μόνον δημιουργούν σύγχυση και προβλήματα, αλλά αξιοποιούνται από το ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε βάρος μας.
  • Καλούμε τα μέλη μας να μην ανταποκρίνονται στην καταβολή οποιασδήποτε συνδρομής τους ζητά.

Τέλος Συνάδελφοι σας μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες της αγαπητής μας Ντίνας Θεοδωράκη, για την υποστήριξη και την έμπρακτη συναδελφική αλληλεγγύη που της δείξατε. Η ανταπόκρισή σας ήταν συγκινητική!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας
          Αγγελική Οικονόμου       Ευαγγελία Μερκούρη