Ανακοίνωση Νο 416/03.11.2018: Υποβολή Αίτησης στον ΕΦΚΑ για διακοπή παραγραφής – Διεκδίκηση Μνημονιακών Μειώσεων καθώς και των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματος Αδείας.

09.11.2018: Συμπλήρωση της ανάρτησης

Συνάδελφοι, στην πιο κάτω ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 4.11.2018 αναγράφουμε ότι:  ” Όσοι από εσάς  δεν έχετε τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο του Συλλόγου έντυπη αίτηση, την οποία θα υποβάλετε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου.”

Σας κάνουμε γνωστό ότι η  Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημέρωσε πως από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και ότι έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Επομένως η αίτησή σας μπορεί να υποβληθεί μόνο ηλεκτρονικά πλέον.

Προσοχή στις οδηγίες συμπλήρωσης που αναφέρουμε στην παρακάτω ανακοίνωσή μας. 

Το Δ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

03/11/2018                                                                                                                    ΑΡ. ΕΞΕΡΧ: 416

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ.

Συνάδελφοι, το τελευταίο διάστημα πολλοί από εσάς μας τηλεφωνείτε, λόγω της μεγάλης επικαιρότητας  στο παραπάνω θέμα. Όπως φαίνεται, με βάση κυρίως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ν.4051/2012 και 4093/2012,  οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά (είτε από τον Ιανουάριο 2013 στην καλλίτερη περίπτωση,  είτε από τον Ιούνιο του 2015 που δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις αυτές) τις μνημονιακές  μειώσεις που έχουν υποστεί οι συντάξεις τους καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το Επίδομα Αδείας που έχουν περικοπεί.

Η διεκδίκηση έχει πενταετή παραγραφή, η οποία μπορεί να διακοπεί με υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη). Όμως παραπέρα, η διεκδίκηση  των ποσών απαιτεί άσκηση αγωγής, αφού δεν αρκεί η αίτηση για να διασφαλίσει τις σχετικές αξιώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο, είχε δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του  το 2016 για ομαδική αγωγή, οπότε  κατατέθηκε σχετική αποζημιωτική αγωγή από 40 Συναδέλφους, τόσο για τις μνημονιακές μειώσεις όσο και για τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα  Αδείας, η οποία επιτέλους πήρε δικάσιμο για τις 06.05.2019.

Κατόπιν δικής σας επιθυμίας, αφού πρώτα συζητήσαμε με τους άλλους Συνταξιουχικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία μας ΟΣΤΟΕ και αφού  ξαναήλθαμε σε επαφή με διάφορα δικηγορικά γραφεία, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι απόψεις αλλά και τα τιμολόγιά τους διίστανται,  σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με τους πλέον οικονομικούς όρους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για το καλλίτερο αποτέλεσμα, μέσα σε ένα θολό και όχι ξεκάθαρο περιβάλλον, όπου ο καθένας από τη μεριά του  παραπληροφορεί και δημιουργεί σύγχυση, λέγοντας ότι θέλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης .

1.Πρέπει όλοι, μέχρι τις 31.12.2018, να υποβάλουμε στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να διακοπεί η παραγραφή των απαιτήσεών μας. Η αίτηση αυτή απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η υποβολή της  γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr,  στις υπηρεσίες για συνταξιούχους και πρέπει να έχετε τους ατομικούς κωδικούς taxis.

Προσοχή SOS!!  Πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί στο πεδίο Β  το κείμενο που σας αποστέλλουμε στο τέλος της ανακοίνωσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο το αίτημα. 

Όσοι από εσάς  δεν έχετε τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο του Συλλόγου έντυπη αίτηση, την οποία θα υποβάλετε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου.

Όλοι εμείς  υποβάλουμε αίτηση μόνον για τις μειώσεις που έχουμε υποστεί στην Κύρια Σύνταξή μας , αφού αυτές που έχουμε υποστεί στην Επικουρική μας δεν είναι μνημονιακές, αλλά είναι μειώσεις που αποφάσισε το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το οποίο είναι αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο ιδιωτικού δικαίου.  

2) Δεδομένου ότι η αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν διασφαλίζει τις σχετικές αξιώσεις αλλά μόνον τη μη παραγραφή τους, είναι αναγκαίο να ασκηθούν αγωγές, για την αναζήτηση των ποσών που έχουν περικοπεί με βάση τους αντισυνταγματικούς νόμους. Στα πλαίσια της προάσπισης των συμφερόντων  των μελών μας, ζητήσαμε προσφορές από διάφορα δικηγορικά γραφεία και καταλήξαμε σε συνεργασία  με   δικηγόρο  που ήδη συνεργάζεται και άλλος Συνταξιουχικός Σύλλογος,  την Κυρία:

ΑλεξίαΜαρία  Γιαγκίνη

(LL.M. in Banking and Civil Law)

Κοραή 12 – 17122, Ν. Σμύρνη 

Τ/F: 2109352762, 6948089924 – e mail: a.giagini@gmail.com

 

Οι όροι της οικονομικής συμφωνίας με τη δικηγόρο είναι:

  • Αμοιβή 2% πλέον ΦΠΑ, επί του συνολικά εισπραχθέντος ποσού από κάθε ενάγοντα, μόνο κατόπιν θετικής  έκβασης της υπόθεσης. Η αμοιβή αυτή καλύπτει όλες τις ενέργειες που θα λάβουν χώρα έως την είσπραξη. Η παραπάνω αμοιβή θα οφείλεται σε κάθε περίπτωση πραγματικής είσπραξης διεκδικούμενων ποσών (ακόμη κι αν η είσπραξη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο οικειοθελούς καταβολής από την πλευρά του ασφαλιστικού φορέα ή στη βάση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης). Αντίθετα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειές μας ή για όσο χρονικό διάστημα δεν λαμβάνει χώρα είσπραξη των διεκδικούμενων ποσών, δεν θα υπάρχει αξίωση για οποιαδήποτε αμοιβή. 

 

  • 100€ πλέον ΦΠΑ (124€) κατά άτομο, για τα έξοδα της κατάθεσης και συζήτησης της αγωγής. Το ποσό αυτό, καλύπτει κάθε γενόμενη δαπάνη έως και την έκδοση απόφασης επί της αγωγής.

Όποιος Συνάδελφος ενδιαφέρεται, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το Σύλλογο, προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα  έντυπα (ιδιωτικό συμφωνητικό – έντυπο προσωπικών & οικονομικών στοιχείων – ειδική εξουσιοδότηση – αίτηση) τα οποία, αφού τα υπογράψει και θεωρήσει το γνήσιο υπογραφής σε Κ.Ε.Π. ή Αστυνομικό Τμήμα, για διευκόλυνσή του, μπορεί να τα αποστείλει ταχυδρομικά στη διεύθυνση της δικηγόρου που αναγράφεται παραπάνω, μαζί με την Απόφαση Απονομής Κύριας Σύνταξης (σε περίπτωση τροποποίησης αυτής για οποιονδήποτε λόγο, απαιτείται και η μεταγενέστερη τροποποιητική απόφαση) καθώς και τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της καταβαλλόμενης σύνταξης από τον ΕΦΚΑ (χρήσιμο είναι -σε περίπτωση που υπάρχουν- να προσκομισθούν τα ενημερωτικά σημειώματα της τελευταίας διετίας).

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει καταβολή των εξόδων, (124€) είτε μέσω e-banking/τραπεζικής κατάθεσης (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 6948089924), είτε με την αποστολή ταχυδρομικής επιταγής, για το οποίο ποσό  θα σας σταλεί το σχετικό παραστατικό (ΑΠΥ) αμέσως μετά τη καταβολή του. Αν δεν στείλετε τα έγγραφα ταχυδρομικά μπορείτε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά με τη δικηγόρο, για να της τα προσκομίσετε.

Για τους Συναδέλφους της Επαρχίας.

Υπογραμμίζουμε ότι, κριτήριο της τοπικής αρμοδιότητας του Δικαστηρίου, είναι το υποκατάστημα του ΙΚΑ που εξέδωσε την απόφαση συνταξιοδότησης και καταβάλει τη σύνταξη. Βάσει αυτού, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, μπορούν να προσφύγουν οι συνταξιούχοι των οποίων η απόφαση συνταξιοδότησης εκδόθηκε από υποκαταστήματα του Νομού Αττικής και αντίστοιχα στους Νομούς τους οι Συνάδελφοι της Επαρχίας. 

Δεδομένου ότι για την άσκηση κάθε τοπικής ομαδικής αγωγής απαιτείται ικανός αριθμός προσφευγόντων και εμείς έχουμε μεγάλη διασπορά, το 2016 που είχαν προσφύγει οι 40 Συνάδελφοι, κάποιοι Συνάδελφοι της Επαρχίας, μην έχοντας άλλη λύση, αποφάσισαν και συμμετείχαν στο δικόγραφο των Αθηνών, ενημερωμένοι ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή να τους εξαιρέσει ή όχι, όταν θα κρίνει την υπόθεση, σύμφωνα με όσα μας είχε πει τότε και συνεχίζει να λέει και σήμερα ο δικηγόρος που συνεργαστήκαμε για την εν λόγω αγωγή.

Σε ότι αφορά την αγωγή που θα υποβληθεί τώρα, οι ενδιαφερόμενοι Συνάδελφοι  που υπάγονται σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ της επαρχίας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την δικηγόρο μας Κα Γιαγκίνη, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των εξόδων εκ νέου, ανάλογα με τον αριθμό των εναγόντων ανά Πρωτοδικείο.

Συνάδελφοι

Αν και είναι σχεδόν – αν όχι απόλυτα- βέβαιο, ότι  μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, κάθε αγωγή  θα ευδοκιμήσει -άλλωστε έχουμε ήδη τις πρώτες θετικές αποφάσεις από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή των αιτηθέντων, μη συμμορφούμενο στην απόφαση οικειοθελώς ή ασκώντας ένδικα μέσα κατά της απόφασης, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μετά την έκδοση της απόφασης επί της αγωγής.

Εμείς, μετά από μεγάλη έρευνα, σας ενημερώνουμε  για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, σε μια προσπάθεια αφενός να απαντήσουμε στα πολλά τηλέφωνά σας, αφετέρου να ξεδιαλύνουμε όσο καλλίτερα γίνεται το θολωμένο τοπίο της παραπληροφόρησης και της σύγχυσης.

Κανονικά θα έπρεπε οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις  να εφαρμόζονται, χωρίς να τρέχουν οι πολίτες  να κάνουν αιτήσεις και να ξοδεύονται στους δικηγόρους. Ζούμε όμως σε μια Χώρα που την τελευταία 10ετία μόνο κανονική δεν είναι, αφού στην πραγματικότητα  έχουμε πτωχεύσει χωρίς να ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γι αυτό, με αποτέλεσμα οι περικοπές του εισοδήματός μας, η υπερφορολόγησή μας και η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και των νόμων, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της  καθημερινότητάς μας.

Είναι λοιπόν στη διακριτική σας ευχέρεια να  αποφασίσετε αν θα συμμετάσχετε στην ομαδική αγωγή. Εμείς θέλουμε να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από τις νομικές ενέργειες, θα πρέπει να συμμετάσχετε αγωνιστικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων, ενάντια στις περικοπές των συντάξεων και την υπερφορολόγηση.

Εδώ το κείμενο που πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί στο πεδίο Β της ηλεκτρονικής αίτησης προς τον ΕΦΚΑ: ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΦΚΑ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Η Πρόεδρος                       Η Γραμματέας
          Αγγελική Οικονόμου       Ευαγγελία Μερκούρη

 

Διαβάστε επίσης