Λ. Κατσέλη: Παρουσίαση της πλατφόρμας “act4Greece” 01.02.2016

katseli-proto-trimino-2016-arsi-capital-controls

Την πλατφόρμα crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece» παρουσίασε η Λ.Κατσέλη

Την καινοτόμα πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece» παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, παρουσία και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής, καθώς σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτοί οι πόροι, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΤΕ, διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν διάφοροι φορείς. «Η μέθοδος της συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή και ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνισμός» επισήμανε η κ. Κατσέλη.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε επτά άξονες:

  • πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη
  • κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα
  • πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα
  • νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα
  • περιβάλλον και αειφορία
  • έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση
  • αθλητικές δραστηριότητες.

Οι πολλαπλές δράσεις του «act4Greece» υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Newsroom Αθήνα 9.84

 

Κατσέλη: Ισχυρές και φερέγγυες οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας μετά την ανακεφαλαιοποίηση (από τη συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα 01.02.2016)

01.02.2016 18:35 

Αισιόδοξη ότι μετά τα έξι δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν για την Ελλάδα έρχεται «επανεκκίνηση» της οικονομία και της χώρας εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), κα Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στο βρετανικό BBC.

Ειδικότερα, η κα Κατσέλη τόνισε ότι πρέπει να είναι «οπτιμίστρια» ότι υπάρχει «ελπίδα» για τη χώρα, ότι μπορεί να σημειωθεί «επανεκκίνηση» της Ελλάδας και να επιστρέψει η ανάπτυξη. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις τράπεζες», σημείωσε η ίδια, ωστόσο τόνισε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι «η πολιτική και οικονομική βεβαιότητα», καθώς και η επιστροφή των επενδύσεων. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πόσο «εύθραυστο» είναι αυτό η κα Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι ως επικεφαλής της ΕΕΤ γνωρίζει πως «και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ισχυρές και φερέγγυες μετά την ανακεφαλαιοποίηση». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) και είναι «κεφαλαιακά φερέγγυες». Η ίδια, εντούτοις, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τρεις σημαντικές προκλήσεις: «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να εισρεύσουν και πάλι καταθέσεις στο σύστημα, και τη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».


Έπειτα από ερώτηση της δημοσιογράφου για τα NPLs, η κα Κατσέλη σημείωσε ότι στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών αυτά ήταν αποτέλεσμα της απότομης συρρίκνωσης της ίδιας της οικονομίας και όχι λάθος αποφάσεων των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.
«Οι άνθρωποι είδαν τα εισοδήματά τους να υποχωρούν απότομα και δεν ήταν δυνατό πλέον να αποπληρώνουν τα χρέη τους», είπε ειδικότερα. Και συνέχισε πως «η κατάσταση του χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία της χώρας», εκτιμώντας πως «μόλις η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα χρέη τους».

….
Η πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε ότι οι προσδοκίες είναι για επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη στα τέλη του 2016, ενώ ανέφερε ότι η ύφεση του 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Στη συνέχεια η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι όλες οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές ομάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ίδια στόχος είναι οι δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα χρέη τους με βάση το εισόδημα και τις δυνατότητές τους, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην χάνεται η επαφή με το δάνειο. «Στο 35-45% ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως προς το σύνολο των δανείων της κάθε τράπεζας», παραδέχτηκε μετά από επιμονή της δημοσιογράφου, ενώ συγκεκριμένα στην ΕΤΕ το ποσοστό είναι «στο 43%».

….
Ερωτηθείσα σχετικά υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει άρση των capital controls «όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο», ενώ επεσήμανε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν 
επικρατούσε η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ήταν στα ύψη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα γίνει τους επόμενους μήνες, ώστε αναφέρθηκε σε «προαπαιτούμενα». Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού Μνημονίου, κάτι που απαιτεί την ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

….
Σε αυτό το σημείο η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και τις έντονες αντιδράσεις και ρώτησε την κα Κατσέλη αν εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί. «Εκτιμώ ότι θα εγκριθεί», απάντησε η πρόεδρος της ΕΕΤ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε να μην πληγούν ξανά οι ίδιοι, επισημαίνοντας ότι από το 2010 έχει σημειωθεί μείωση 70% στις συντάξεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν περίμενε να κάνει, ενώ υπογράμμισε ότι προχωρά και με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει παραπάνω από το 80% των βάσει του Μνημονίου υποχρεώσεών της.

….
Μετά την επιτυχή αξιολόγηση θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος, πρόσθεσε μετά, καθιστώντας σαφές ότι, κατά την άποψή της, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι σημαντική όχι τόσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά για την προσέλκυση των επενδύσεων, ενώ συμφώνησε και με την άποψη της Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι χρειάζεται μια γενναία μείωση του χρέους, μεγαλύτερη από ό,τι έχει συζητηθεί ως σήμερα.

….
Μετά τη σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, η κα Κατσέλη τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ανέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες καθώς μετείχαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η αξία των μετοχών μειώθηκε πάρα πολύ, ενώ αν και δεν συμφωνεί με τον Soros ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη για να ανακάμψει, σημείωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης