Απεργία στις τράπεζες: Υψηλή συμμετοχή και μαζική συγκέντρωση. Άκαρπη απέβη και η σημερινή, δεύτερη τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Yψηλή κρίνεται, με τα δεδομένα της περιόδου, η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη σημερινή (11/12) πανελλαδική παντραπεζική απεργία, για τις 24 απολύσεις εργαζομένων στο πρώην RBU της τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους το ποσοστό συμμετοχής εργαζομένων στην απεργία στις 4 συστημικές τράπεζες κινήθηκε: στο 50% στην Πειραιώς, στο 65% στην Εθνική και λιγότερο, γύρω στο 20% στην ALPHA και τη Eurobank (παρέμεινε κλειστό το κτίριο υπηρεσιών επί της Πεσμαζόγλου –πρώην διοίκησης Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).

apergia otoe 1

Στις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική δεν λειτούργησαν λόγω της απεργίας αρκετά καταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως και κτίρια υπηρεσιών στην Αττική.

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της για την πρώτη πανελλαδική απεργία του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου από το 2012 ανέφερε και τα εξής:«Με τις μεθοδευμένες, προκλητικές απολύσεις 24 συναδέλφων του πρώην RBU η Τράπεζα Πειραιώς υπερέβη τα εσκαμμένα και παραβίασε τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι απολύσεις ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή για τον κλάδο. Τις αποτρέψαμε επί δεκαετίες, ακόμα και στις πιο ζοφερές και κρίσιμες εποχές της κρίσης, με αγώνες, με εξαντλητικό διάλογο αλλά και με συμβιβασμούς και θυσίες. Ξέρουμε καλά τις οδυνηρές συνέπειες των απολύσεων για τον εργαζόμενο, την οικογένειά του, την κοινωνία στο σύνολό της, όπως και κάθε συμπολίτης μας που τις βίωσε τα χρόνια της κρίσης.

Γι’ αυτό κάθε τέτοιος σχεδιασμός, πόσο μάλλον ενέργεια, από την πλευρά των Τραπεζών, ισοδυναμεί για μας με κήρυξη πολέμου.
Κήρυξη πολέμου απέναντι στον εργαζόμενο, στην οικογένειά του, στη ζωή του, στο μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Κήρυξη πολέμου απέναντι στην ίδια την κοινωνία!»

Στη 1 μμ εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου (φωτο) την ώρα πραγματοποίησης της νέας τριμερούς συνάντησης (εκπρόσωποι: εργαζομένων, υπουργείου, τράπεζας), για τις απολύσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

apergia otoe 2

Άκαρπη όμως απέβη και η σημερινή, δεύτερη τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, για τις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και ευρύτερα για την τύχη των 145 εργαζομένων του πρώην RBU της τράπεζας Πειραιώς (24 έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και 121 είναι στο «ψυγείο»).

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη επιχείρησε να προωθήσει την επιλογή της μετακίνησης των εργαζομένων του πρώην RBU στη νέα εταιρία με την Intrum, που αποτελεί βασική επιδίωξη της τράπεζας. Πρόταση, που έχει απορριφθεί από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα, όπως προβλέπει και η συμφωνία ΟΤΟΕ – Πειραιώς.

Επίσης κατά την συνάντηση η εκπρόσωπος της Πειραιώς επέμεινε στις 24 απολύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινδυνεύει η απασχόληση και των υπολοίπων 121.

Νέα τριμερής συνάντηση προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΟΤΟΕ φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστε επίσης